Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .Gwydion.

NEOPAGAŃSTWO słyszeliście o nim w ogóle? Odpowiem na pytania.

Polecane posty

Gość .Gwydion.

Religie naszych przodków. Wiele osób nie słyszało, że są dziś wyznawane. Jako kandydat na druida odpowiem na wasze pytania.

Gość Sputnik91
Wymień kilka prawd czy coś takiego religii w której był Swiatowit ( ciekawostek, zasad, przykazań, rodzajów ofiar )

Gość .Gwydion.
O religii Słowian wiem mniej, bo jak wspomniałem jestem kandydatem na Druida, ale powiem co wiem. Chyba chodzi o Świętowita, bo światowit to nazwa posągu ze Zbrucza. Świętowit jest głównym Bogiem czczonym na terenach Polski. W Rosji np. najważniejszy jest Perun. Jeden z obrzędów słowiańskich to palenie Morany. Pali się kukłę przedstawiającą Moranę- Bogini zimy i śmierci. Stąd wzięło się topienie marzanny :D Noc świętojańska to też obrzęd pogański, kultywowany w Polsce jeszcze setki lat po chrystianizacji.

Gość słyszałam dość sporo
Nawet miałam w swoim czasie ochotę, by związać się z jednym z ruchów neopogańskich, ale jednak, mimo pięknej idei i wielu uroków, jakie niesie tzw. "pogaństwo", to nie potrafię zaakceptować nacjonalizmu, który jest z neopogaństwem jakby sprzężony. Moim zdaniem bezcelowo zresztą. Nie wiem jak to jest w Twojej grupie :)

Gość .Gwydion.
Ciekawostką jest też, że w Polsce na wiarę przodków przechodzą grupy skrajnie prawicowe i faszystowskie. Nie mogą być jednak postrzegani jako twarz pogan w Polsce. Religia pogańska nie musi mieć nic wspólnego z polityką.

Gość .Gwydion.
słyszałam dość sporo- wyprzedziłaś mnie z tym nacjonalizmem :) U mnie jest zupełnie inaczej. Mieszkam w UK i tu się tym zainteresowałem. Teraz poważnie myślę nad wstąpieniem do British Druid Order. Druidzi nie mieszają się do polityki i wyznają bogów celtyckich. Celtowie to Walijczycy, Szkoci i Irlandczycy, a Anglicy to Anglo-Sasi więc to w zasadzie wyklucza nacjonalizm wśród Druidów.

Gość słyszałam dość sporo
Ja też uważam, że powiązania z polityką, a tym bardziej uderzanie w jakieś prawa człowieka i obowiązujący porządek rzeczy nie mają związku z pogaństwem. Jestem zwolenniczką świeckości państwa i to nie tylko, kiedy chodzi o kościół katolicki, ale też jeśli chodzi o ruchy neopogańskie. Łączenie tych dwoch sfer przynosi obopólną szkodę. A poza tą delikatną kwestią widze w neopogaństwie dużo pozytywów: naukowe podejście do tematu, erudycja, folklor, duży zasięg, spójność logiczna wierzeń i mitów (przy porownaniu z religią chrześcijańską np.) i elastyczność.

Gość to jest owieczka
tylko ze nie ma żadnej kozysci a tylko do piekła się pójdzie

Gość .Gwydion.
Dokładnie. Wiele kwestii podlega osądowi Twojego własnego sumienia. Nie ma czegoś takiego jak w Chrześcijaństwie, gdzie kapłani narzucają Ci swoją własną interpretację.

Gość .Gwydion.
I moim zdaniem Chrześcijaństwo jest niesprawiedliwe. Zwłaszcza w stosunku do kobiet. W Biblii przedstawiane są jako grzesznice i jako chrześcijanki muszą wstydzić się własnego ciała. A w pogaństwie kobieta i mężczyzna są sobie równi.

Gość ćwiartka
a moim zdaniem całe to neopogaństwo to tylko parawan ,żeby parzyć sie z kim popadnie w myśl zasady " hulaj dusza piekła nie ma " . Ludzie jednak podświadomie czują ,zę ich zachowanie jest złe ale ciągnoty jakie odczuwają są silniejsze szukają wiec czegoś co y to usprawiedliwiło a takie pogaństwo ze swoimi pokrętnymi , fałszywymi filozofiami nadaje sie do tego jak najbardziej .

Gość ćwiartka - tu nie chodzi o
żadne zachowania. System etyczny jakiś tam był i jest w kulturach pogańskich, ale raczej ma to związek z polityką niż religią. To chrześcijaństwo zafundowało nam emocjonalny związek z religią, chyba po to, by wzbudzać wyrzuty sumienia, nawet jeśli się nic złego nie zrobiło. W chrześcijaństwie Boga trzeba kochać, trzeba wierzyć, trzeba angażować się uczuciowo w tę relację, podczas gdy bogowie pogańscy oczekują na swoją część obrzędów, ofiar - ale mają to w nosie, czy ich kochasz czy nie - taki wielki i potężny Zeus nie zniża się do takiego poziomu, by interesować się, czy marny człowieczek go kocha.

Gość ćwiartka
czyli - upraszaczając- chcą tylko kasy ? nie obchodzą i ch relacje jakie między nami , ludzmi a tymi bogami mogłyby sie wytworzyć, interesuje ich tylko , upraszczajac kasa ? czyli - jak zapłacisz to masz przychylność? jak nie - to radź sobie sam ? nie widzisz głupoty tego systemu ?

Gość ćwiartka
ja ofiarowałam jezuskowi mój najukochańszy i największy skarbek :)

Gość jak nie wiadomo o co chodzi
to zawsze o kasę chodzi albo czeski film nikt nic nie wie czyli terz o kase chodz

Gość ćwiartka plus
no , proszę nawet jakiegoś kretyńskiego podszywu sie doczekałam :D ciekawe czemu ludzie tak emocjonalnie reagują kiedy rozmowa jest o Bogu ?

Gość uyklyu8l
sprzezone z nacjonalizmem, bo to chodzi o powrot do pierwotnej religii, kult bogow naszych przodkow, powrot do tradycji

Gość uyklyu8l
Gwydion zdradziles Swiatowida :P sluzysz obcym bogom!!

Nie "tylko kasy" - chcą kultu. Są potężni i próżni. Ofiary to część, a poza tym chcą igrzysk, śpiewów, wychwalania ich itp. Trochę jak dzisiejsze gwiazdy medialne powiedzmy: mam mnóstwo forsy, a od fanów oczekuję uwielbienia, od obsługi hotelowej respektowania moich dziwactw itp. Jak można w ogóle oczekiwać miłości od wszystkich? Tak jak między nami: interesujemy się uczuciami wąskiej grupy bliskich nam osób, a od reszty oczekujemy tylko by respektowali zasady ustalone przez normy społeczne (płacili mi podatki, wywiązywali się z umów itp.).

sprzezone z nacjonalizmem, bo to chodzi o powrot do pierwotnej religii, kult bogow naszych przodkow, powrot do tradycji czyli nie jest wążne czy ci bogowie sa prawdziwi , czy naprawdę mogą w czymś człowiekowi pomóc , ważne żeby do tradycji wróćić choćby nawet pustej ? no po co to komu?

Gość z szaconkiem proszę do pana
Neopogaństwem jest religia smoleńska. Ma swojego męczennika, Proroka Jarosława, misjonarzy i biskupów, mecenasa Brzydal-Rogalski, Bałaszczyka i Hoffmana i dupa.

a w czym przejawia sie ich potęga ? co potrafią zrobić ? uzdrowić ? uleczyć ? pomóc ? nie interesuje ich miłość tylko kult . Ale dlaczego miałabym czcić kogoś kto nic nie umie , niczego nie potarafi i co najważniejsze dla mnie - jest bożkiem ?

Gość uyklyu8l
wiesz, to kolejne pytanie, skieruj je do ludzi, ktorzy maja taka potrzebe :) dla mnie byloby to fajne 'teatrum', cos pomiedzy impreza- balem przebvierancow, bractwem odtwarzajacym zycie w dawnych czasach a wystepami na scenie, taka przyjemna zgrywa ja nie jestem neo, ich pytaj

no i pytam , ale okazuje sie ,ze nie bardzo jest po pierwsze kogo ,a jak już ktoś odpowiada to nic z tego nie wynika , oprócz powrotu do tradycji , nawet pustej . troche to tak jakyśmy w lecznictwie wracali do okazdzania dymem chorych , mimo że śą już antybiotyki - bo dym był pierwszy :D

Gość uyklyu8l
akurat medycyna naturalna to bardzo dobra rzecz, antybiotykow lepiej nie brac bez wyraznej potrzeby

Tak - potrafią karać, leczyć, pomagać, zsyłąć urodzaj, suszę, burzę, powódź. Czy według Ciebie bardziej logiczny jest nieskończenie mądry Bóg, który stworzył sobie po nieskończenie długim czasie siedzenia samemu świat, pobawił się i zamierza go następnie zgładzić i dalej siedzieć w nieskończoność samemu? W międzyczasie oczekuje od ludzi, których stworzył, by go kochali. W neopogaństwie relacja bóg-człowiek jest trochę jak człowiek-mucha. Mucha istnieje, czasem się nią zajmujemy, ale z naszych wyżyn cywilizacji na ogół nie interesujemy się muchą - w końcu mamy rozważania filozoficzne na kafe. Od muchy oczekujemy podstawowych spraw (np. żeby nie właziła nam do jedzenia), a kiedy mucha zlamie, świadomie lub nie, zakazy, zabijamy ją bez wyrzutów sumienia, bez sądów.

nic mi nie wiadomo na temat ,żeby Bóg miał zgładzić świat . Masz mylne i fałszywe informacje , podejrzewam ,zę z KK . Radzę zajrze ćdo Biblii . rozumiem ,ze pojęcie grzechu również u tych bogów nie isnieje ?ani wybaczenie ?