Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Veckelia

Problem z owłosieniem. Depilacja laserowa - warto?

Polecane posty

Witam. Mam 23 lata i spore problemy z owłosieniem ciała. Depilacja okolic intymnych zawsze sprawiała mi kłopoty, bo nieważne jaką metodą bym to robiła, zawsze powstawały podrażnienia. Pr5óbowałam już wosku, pianki do depilacji, nawet tradycyjnej maszynki. Zdesperowana udałam się do kosmetyczki, bo byłam już przekonana, że coś muszę robić źle. Rezultaty były jednak takie same. Jakiś czas później poszłam do innej i to również nie pomogło. To samo tyczy się włosków pod pachami. Tam mam też strasznie delikatną skórę, a włoski bardzo szybko odrastają (gdzieś około 1-2 dni). Na dodatek mam też włoski na rękach (ze zewnętrznej strony). Normalnie bym się nimi nie przejmowała, ale jestem brunetką i one są na prawde widoczne. Od dawna mam również w okolicy żuchwy, na policzkach jasne włoski, taki mały meszek. One są widoczne dopiero po dokładniejszym przyjrzeniu się, ale to, że ja wiem, o ich istnieniu sprawia, że czuję się nieatrakcyjna (a według mnie to, żebym ja sama czuła się komfortowo jest najważniejsze. Z wąsikiem nad górną wargą radzę sobie natomiast bez większych problemów, bo nie jest on bardzo duży, a skóra nie jest tam tak strasznie wrażliwa. Ostatnio moja mama też zachorowała, więc cały wolny czas spędzam na bieganiu od uczelni do szpitala i z powrotem, nie mam więc czasu, aby porządnie się sobą zająć. Zaczęłam się więc zastanawiać nad usuwaniem owłosienia laserem. Niepokoi mnie jednak, czy usuniecie np. tych włosków z policzków laserowo nie będzie szkodliwe dla skóry mojej twarzy. Jestem też ciekawa jak dużo to będzie kosztować, jak często trzeba powtarzać zabieg i czy to w ogóle ma sens. Mogłybyście mi pomóc, coś doradzić? P.S. Nie mam problemów z pieniędzmi, więc w sumie to nie będzie taki duży kłopot.

Aha. Przypomniało mi się: Byłam na badaniach i lekarz nie stwierdził hirsutyzmu, więc nie mam problemu z hormonami etc.

Gość Ekspert_Philips
Veckelia, Z tego co piszesz, nie próbowałaś jeszcze depilacji depilatorem. Jest to wygodna alternatywa dla wosku. Wyrywając włoski wraz z cebulkami, skóra pozostaje gładka przez kilka tygodni. Jeśli masz wrażliwą cerę, to proponuję Ci model z szerszą głowicą i systemem napinania skóry. Dzięki temu zabieg będzie trwał krócej i będzie dokładny. Model HP6578 marki Philips jest według mnie optymalną propozycją, gdyż poza tradycyjnym depilatorem, posiada dodatkowo tzw. smerfa, czyli minidepilator dedykowany do obszarów pach i bikini. Jeśli zdecydujesz się właśnie na depilator, to pamiętaj o prawidłowej pielęgnacji ciała: - 2-3 razy w tygodniu rób peeling i codziennie nawilżaj skórę, dzięki czemu poprawisz jej kondycję i unikniesz ryzyka podrażnień, - przed zabiegiem zrób sobie gorącą kąpiel, dzięki czemu włoski zostaną lekko uniesione, co zoptymalizuje depilację, - warto użyć depilatora wieczorem, kiedy skóra jest odprężona dodatkowo w trakcie nocy ewentualne zaczerwienienia znikną, - następnego dnia najlepiej założyć luźniejsze ubranie, dzięki czemu nie będziesz dodatkowo podrażniać ciała. Jeśli chodzi o twarz, to proponuje żebyś wcześniej udała się do dermatologa. Oceniając stan Twojej skóry i włosków, poleci Ci on najlepszą metodę usunięcia owłosienia. Mam nadzieję, że pomogłam. W razie jakichś pytań pisz na ekspert@philips.com. ____________________________________ Ekspert Philips, udzielam odpowiedzi na Państwa pytania dotyczące produktów marki Philips. Zapraszam do dyskusji lub kontaktu bezpośredniego.