Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasica50

Nawracające zapalenie ucha u niemowlaka - pomocy

Polecane posty

Hej.Mam problem z moim 11 miesiecznym synkiem.Po jelitowce ktora zlapal w lutym przyplatalo sie zapalenie ucha.Od 10 marca do dnia dzisiejszego jest po 3 infekcjach,i po 4 antybiotyckach... Czy ktos tak mial?Boje sie,ze wykoncza mi dziecko :-((

nawracające zapalenie ucha moze być oznaką alergii na mleko. to jedna z opcji, może warto sprawdzić

hej. Maly jest na mleku Nutramigen,niby nie mial jakichs alergii,przynajmniej widocznych,ale od urodzenia borykal sie ze wzdeciami,wiec lekarka zalecila wlasnie to mleko. Powiem Wam,ze strasznie sie boje,jak tylko Mlody dotknie ucha :-( W piatek bylismy nawet u homeopaty.Moze niektorzy sie z nas beda smiali,ale ani Zinaceff 14 zastrzykow+Zinat na jeszcze 5 dni nic nie daly.Zapalenie wrocilo po niecalych 2 tygodniach.Wtedy lar. dal Augmentin + Pulneo i tu rowniez zapalenie wrocilo po niecalych 2 tygodnach.Potem znow Lincocin 14 zastrzykow,skonczone 5 dni temu. Jak prosze o skierowanie na jakies rady,badania to lekarz mowi ze On za maly.A NA ANTYBIOTYKI TO k...wa W SAM RAZ !!!! Tacy sa laryngolodzy w Lublinie.

hej. Maly jest na mleku Nutramigen,niby nie mial jakichs alergii,przynajmniej widocznych,ale od urodzenia borykal sie ze wzdeciami,wiec lekarka zalecila wlasnie to mleko. Powiem Wam,ze strasznie sie boje,jak tylko Mlody dotknie ucha :-( W piatek bylismy nawet u homeopaty.Moze niektorzy sie z nas beda smiali,ale ani Zinaceff 14 zastrzykow+Zinat na jeszcze 5 dni nic nie daly.Zapalenie wrocilo po niecalych 2 tygodniach.Wtedy lar. dal Augmentin + Pulneo i tu rowniez zapalenie wrocilo po niecalych 2 tygodnach.Potem znow Lincocin 14 zastrzykow,skonczone 5 dni temu. Jak prosze o skierowanie na jakies rady,badania to lekarz mowi ze On za maly.A NA ANTYBIOTYKI TO k...wa W SAM RAZ !!!! Tacy sa laryngolodzy w Lublinie.

Gość cissssowianka
Podobno zapalenie ucha u dzieci jest zazwyczaj wirusowe i leczy sie tylko objawowo czyli przeciwbolowo....tak slyszalam od znajomego laryngologa... A ssie smoka? bo podobno uzywanie smoka podwyzsza szanse na zapalenie ucha

Autorko, Nawracające zapalenie ucha może powodować refluks. Skoro synek miał jelitówkę to i pewnie były wymioty? Jeśli tak to być może właśnie dlatego dostał zapalenie ucha. Po rota wirusie często też są problemy z przyswajaniem mleka, wtedy powinno się dziecko przestawić na mleko antyalergiczne...ale skoro wy na takim jesteście to wydaje mi się, że leki na refluks tu by pomogły. Antybiotyk pogania antybiotyk, organizm jest wyjałowiony i łapie kolejne infekcje - norma. A laryngolodzy uwielbiają pchać w dzieci antybiotyki i często wychodzą im zapalenia uszu- zazwyczaj podczas badania dzieci płaczą i ucho jest przekrwione - dla nich ot obraz zapalenia, a wcale tak nie musi być. Zapalenie ucha można leczyć objawowo- paracetamolem i lekiem przeciwzapalnym. Odstawiłabym wszystkie antybiotyki, zmieniłabym lekarza na dobrego pediatrę, który także potrafi zbadać dobrze uszy i gardło.

Cisssowianka - bzdura- ciąganie smoka nie podwyższa szans na zapalenie ucha, tylko podczas ssania zmienia się ciśnienie w jamie bębenkowej w uchu i wtedy występuje ból i dziecko płacze. To jeden z objawów zapalenia, dziecko nie może ssać smoczka i nie może pić z butli na leżąco.

Gość cisssowianka
do zawsze wszystkowiedzacej i nie uznajacej ze ktos TEZ moze miec czasem racje EJMI - nie raz natknelam sie na informacje o tym ze wg badan dzieci uzywajace smoczka sa bardziej narazone na zapalenia ucha. Tak samo jak podobno zmniejszaja prawdpobodobienstwo smierci lozeczkowej. Wiadomo jak to czasem jest z badaniami naukowcow ale nie wymadrzaj sie juz tak i nie pisz ze to bzdura. Bo to ze podczas ssania dziecko moze bolec ucha to fakt.

Cissowianko- Z tym ssaniem smoczka to taka sama teza jak z tym, że chłopcy częściej chorują na zapalenie ucha niż dziewczynki - predyspozycje do chorowania według płci - wszystko to przypuszczenia nie potwierdzone konkretnymi wynikami w badaniach - tak więc spokojnie.... Wg mnie to bzdura a ty sobie możesz myśleć co chcesz....aha - dziękuję za ocenę :)

Gość mama A i M
Moja córka mając 3 latka zaczęła mieć zapalenie uszu. W ciągu 2 miesięcy miała 5 antybiotyków. Wreszcie trafiłyśmy do szpitala na oddział laryngologiczny i dostałyśmy porządny antybiotyk w kroplówce. Okazało się że przyczyną były bakterie pneumokoki na które potrzeba specjalistycznych antybiotyków. Potem jeszcze się dodatkowo zaszczepiłyśmy na pneumokoki i jest ok.

Gość ja też ja tez ja tez
Tak, ja też słyszałam, że powracające zapalenia uszu mogą powodować pneumokoki. zapalenie ucha można leczyć objawowo jeśli zapalenie spowodowane jest przez wirusa - najczęściej tak jest, ale jeśli jest to zakażenie bakteryjne to potrzebny jest antybiotyk....

Hej. Ejmi - tak,Maly mial wymioty.Po jelitowce dochodzil chyba z miesiac do siebie i wlasnie bylo widac ze juz jest lepiej a tu nagle wiercenie sie w nocy,placz.Moze nawet nie ciagly,ale bylo widac,ze cos jest nie tak. Poszlam wiec do pediatry a ta skierowala nas wlasnie na badanie moczu i do laryngologa.Powiedziala,ze po wymiotach u takich maluszkow lubi "pojsc w ucho'.Szczerze mowiac nie bardzo w to wierzylam,bo Mlody nie lapal sie za ucho a tu szokkk.Badania moczu wyszly dobrze,ale na badaniu u laryngologa stan zapalny uszu.Ciagle lewe uszko jest gorsze.. Pytalam ostatnio laryngologa,czy sa moze jakies badania,ze moze bym cos nawet prywatnie zrobila.a On "ze Macius jest za maly" Ejmi,Macius ma skkonczone 11 miesiecy,wiec mysle,ze gdyby to byl refluks to wczesniej by byl stan zapalny uszu.Chociaz sama nie wiem.Mlody zawsze mial problemy ze wzdeciami,do teraz ma chociaz juz mniejsze,na poczatku ulewal ale po zmianie mleka mu przeszlo.Jednak czasami jak sobie beknie po jedzeniu to az patrze,czy nie zwrocil.Po prostu mam czasami wrazenie,ze w czasie odbicia pokarmo dolecial az do buzi i wrocil spowrotem do zoladka. W piatek bylam u homeopatki i dostalam jakies kulki.Musze w cos wierzyc bo oszaleje ;-( Kiedy mozna szczepic na pneumokoki??? Cissowianka,Macius ssie smoka,w nocy prawie caly czas.W dzien mu zabieram a przynajmniej sie staram ale roznie to wychodzi..

www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/zdrowie-dziecka/Zapalenie-ucha-srodkowego-wyjatkowo-popularna-dolegliwosc-u-dzieci_35859.html

Gość gosiak2006
Kochani, wiem,że minęło sporo czasu tego tematu, ale mam teraz taki sam problem z synkiem (2,5 lat). W tamtym roku zachorował we wrześniu na biegunkę wywołaną przez adenowirus, potem zaczęło się z uszami. Do stycznia były trzy wizyty w szpitalu i ciągłość różnorakich antybiotyków - tych już najlepszych. Odstawiliśmy mleko. Wprowadziliśmy leki alergiczne.W lutym, marcu pomału stanęliśmy na nogi. A teraz od września dokładnie powtórka- pomimo stosowania diety i leków na alergię. W nocy syn miał kolejny trzeci wylew ropy w uchu. ( w poniedziałek skończył augumentin czyli dwa dni wcześniej. Tydzień temu byliśmy u lekarza i wszystko wskazywało na to że ucho ładnie się leczy. KOSMOS. Nie wiem co robić. Pomóżcie!