Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mineral woda

Imie Nadia

Polecane posty

Gość sosna, sosna
Gdybym jeszcze raz urodziła swoją córeńkę, to właśnie Lena by miała na imię. :)

Gość mineral woda
a jak ma na imie Twoja coreczke?jesli mozna spytac oczywiscie:)

Gość sosna, sosna
No tak, z tej właśnie okazji, bo to śliczne imię. :)

Gość mineral woda
bo dla chlopca to Bartus wybralismy i raczej tak zostanie?co myslicie?

Gość sosna, sosna
Heh, Kamila to ja. :D

Gość angelika _:)
Nadia- ładne imie i w sumie to co Cie to obchodzi czy sie innym podoba, gusta są rozne ja na przykład mam na imię Angelika i uwielbiam swoje imie a wielu osobą sie nie podoba, swoim dzieciom jesli bede je mieć chałabym dać na imię Oksana albo Ksenia oraz Julian albo Bartek :)

Gość sosna, sosna
No nie powiem. Bo ona już czyta i gdyby tu dotarła, to byłoby jej przykro. :(

Gość laurka7812
Nadia to naprawdę fajne imię i tak właśnie dałam córci. Powiem szczerze, że po prostu spodobało mi się kiedy wertowałam wykaz imion dla dziewczynek i tak mi utkwiło w głowie, że juz później żadne inne mi się nie podobało. Nawet nie miałam pojęcia, że robi się coraz bardziej popularne. Gadanie, że ruskie itp. i co z tego, to skrót od rosyjskiego Nadieżda, ale funkcjonujący samodzielnie na świecie już wiele lat, tylko Polacy mają jakieś dziwnie zakorzeniony stereotyp, że "ruskie" jest gorsze, gdyby imię było niemieckie, to pewnie nie byłoby problemu, bo to przecież zachód, a nie "gorszy" wschód, (jak my swoją drogą, czyżby kompleksy?? no nie wazne), a inne imiona typu Lena, Borys, Igor, Natasza, Nina funkcjonują zarówno w Rosji, w Polsce, jak i na świecie, poza tym przecież w Rosji są imiona jak u nas Zofia, Anna, Natalia, Ada, Alina, Alicja, Helena, Weronika itd. oczywiście brzmiące inaczej, ale to wciąż te same imiona, jak Nadia czyli polska Nadzieja. Ktoś napisze, że juz oklepane, z pewnością Julka, Oliwka, Natalka, Amelia, Zuzia, Maja, Jaś, Franek są super oryginalne;-) lepiej dac dziewczynce Nadia niż kolejna Julka, bo i tak będzie dużo rzadziej spotykane, a przez to, że coraz częściej nadawane, na pewno nie będzie dziwne. Nie mam nic do tradycyjnych imion, ale np. Staś zawsze będzie mi się kojarzył ze starym facetem Staszkiem, albo Zosia to ładne imię ale już Zofia brzmi jakoś tak staro. Ok, nikogo nie namawiam po prostu myślę, że fajnie mieć imię, nad którym ktoś się chwilę zastanowi, a nie kolejna Ania, Kasia, Madzia ( jak było w moim roczniku) Wiele osób pisze, że jest tyle pięknych polskich imion, to dlaczego w kółko słychać te same, czemu nikt nie daje np. Ignacja, Bądzisław, Pankracy, no bo pewnie też powiedzą, że jakieś takie dziwne, a przeciez tradycyjne. Pozdrawiam i nie dajcie sobie wmawiac głupot.

Nie ma nic gorszego o pytanie na kafe o imie dla dziecka :D Odrazu "obrzydliwe" , "beznadziejne" " ja bym dała.." a jak wymienia to śmiech na sali coza koszmarne imie :/ TO jest sprawa indywidulna. Osobiście nie rozumiem nadania dziecku imienia skrajnie "dziadkowego" jak Stasiu, Franek, Zbysiu.. a także takich strasznie hamerykanckich do typowo polskich nazwisk.. No ale każdy ma własny gust, rozum i zamysł tego wszystkiego :) Mój mąż ma Julian. Nie znam nikogo innego o takim imieniu, on kiedyś poznał jednego ze szkoły co tak miał. A teraz Julków się posypało jak śniegu, wśród znajomych już kilku! To , że teraz coś nie jest modne, nie znaczy, że kiedyś nie będzie ;) Ja bym bardzo chciała oryginalne imie nadać, ale jazgot rodziny i otoczenia mnie poprostu doprowadza do furii, bo naciskają , wymuszają zamiast myśleć swoje jak powinni a wybór zostawić rodzicowi. Ale kto co lubi..

Gość ami122
Szczerze? Imię jest teraz na 20. miejscu najczęściej nadawanych imion żeńskich http://ebobas.pl/artykuly/czytaj/880/wiadomosci/najpopularniejsze-imiona-w-polsce-w-2011 . Ja do tego imienia mam wręcz awersję "od zawsze"-nie lubię go od czasu, kiedy pierwszy raz zetknęłam się z nim. Było to 12 lat temu i o modzie na Nadię wtedy jeszcze nikomu się nie śniło. Nie chodzi tu bynajmniej o "rosyjskie" konotacje, bo przeciwko Rosji i rosyjskiemu nic nie mam, poza tym, jak napisała jedna z poprzedniczek, jest to zdrobnienie od Nadieżdy czyli Nadziei po rosyjsku. Imię jest "chwilowe" i kojarzy mi się z plastikową lalunią, a już na pewno zdrobnienie Nadinka, normalnie mnie nosi, jak je słyszę/czytam o nim na forach etc. Dla mnie to ta sama grupa co Nikola, Karina, Angelika. Przepraszam, jeśli Cię uraziłam, ale tak odbieram Nadię. Ale nikt Ci nie broni jej nadać. Może Eliza, Laura, Emilia, Aurelia, Kornelia

Gość gość
Piękne imię. Nadinki są to bardzo śliczne dziewczynki :-) moja córeczka ma tak na imię. Długo się zastanawiałam nad imieniem. Były opinie że to ruskie imię itp. Nadia nie jest to ruskie imię, Nadieżda tak. Było tysiące opcji ale padło na tą :-) Nadia pięknie brzmi :-) Jest na czasie. Mi na przykład nie podobają się stare imiona. Uważam że imiona powinny być świeże nowe :-) Świat idzie do przodu :-) pozdrawiam mamusie wszystkich Nadinek

Gość gość
Zależy dla kogo piękne. Mnie to się od razu kojarzy z patologią, bo właśnie w tego typu rodzinach Nadii jest najwięcej. Pomijając już te sprawy, to Nadia jest zwyczajnie imieniem pretensjonalnym i dla ludzi o złym guście

Gość gość
Piękne jest to imię Nadia :-) wkurza mnie to jak ktoś się wypowiada na tym forum i pisze swoje beznadziejne zdanie, często robią to osoby zakompleksione a jak Ty masz na imię Gienia? może Henia? No właśnie najłatwiej skrytykować. Jak macie negatywnie się wypowiadać czasami wręcz brutalnie to nie siadajcie za komputery. Bo jak komuś się będzie podobało to imię to da tak czy siak :-) i Wasze zdanie będzie miał w nosie!!!!

Gość gość
Gienia albo henia to może miała twoja matka albo babcia, a ja mam normalne imię

Gość gość
Faktem jest ze takie imiona typu Nadia, Nikola nadaje patologia w 90%, albo w 10% normalne rodziny ktore jednak nie maja wyrafinowanego gustu.

Gość gość
W patologicznej rodzinie może się też trafić i Zosia i Marysia. Mam dwie koleżanki które nie mają rodzin patologicznych są dobrze usytułowane majątkowo zawodowo i mają Nadinki. Samantha lub Vanessa to już lekka przesada ale Nadia nie zgodzę się z tym :-)

Gość gość
hahhaha imie Nadia nadają rodziny patologiczne albo z wąskimi horyzontami myślowymi. Nadia to imię wsiurskie, w złym guście i kojarzące się jednoznacznie. Jak słysze takie imie to juz wiem kim jest mamusia i tatus

Gość gość
Moja ma na imię Nadia :-) i jestem bardzo dumna że właśnie tak a nie inaczej :-) i nie zmieniłabym zdania za nic. Druga córcia miałaby na imię Ewa :-)

Gość gość
Mam dwie koleżanki które nie mają rodzin patologicznych są dobrze usytułowane majątkowo zawodowo i mają Nadinki. xxxx weź nie ściemniaj mamusio Nadinki bo od razu widać że zmyslasz. zresztą naucz się polskiego, bo wstyd. Nie ma takiego słowa jak "usytułowane". Wiesz co jest najgorsze? że błędy podkreślane są na czerwono, a ty nawet poprawić tego nie umiesz analfabetko. Takie właśnie osoby nazywaja swoje córeczki Nadia :/

Gość gość
Mam córkę Nadię a teraz jestem w ciąży z Lilianą :-D

Gość gość
Nadia? o fu! obrzydliwe. Ostatnio moja koleżanka tak córkę nazwała i taka meega dumna do mnie mówi: "Ma na imię NADIA". a ja do niej: "ojej jakie śliczne imię jej nadałaś". a w duchu sobie myślałam że obrzydliwe, ale chciałam koleżance przyjemność zrobić, tym bardziej że stała taka napuszona i dumna ze swojej Nadusi.

Gość gość
mnie się też imię Nadia nie poodba i kojarzy jednoznacznie. swojej córce bym tak nie dała.

Gość gość
Nadia przyszla do nas z Rosji okrezna droga - przez zachod. Jest zrozumiale,ze na zachodzie nie umieli wymowic imienia Nadiezda, wiec wybrali zdrobnienie. Mysmy mieli te Nadie, Nadiezdy pod bokiem, jest to jedno z najpopularniejszych imion rosyjskiech , ale poki sie kojarzylo z Rosjanami, jakos nikt go nie nadawal ( choc przeciez obiektywnie nie bylo wtedy brzydsze). Dopiero jak zachod to "uswiecił" . to ok, bo lubimy byc zachodni, Prawie jk z Walemtynklami usmiech.gif To samo jest zreszta z Leną.

Gość gość
Pochodzenie i znaczenie imienia Nadia Jest to imię żeńskie, nawiązujące do jednej z trzech cnót wiary. Modne na Zachodzie imię Nadia jest zdrobnieniem od rosyjskiej wersji tego imienia, Nadieżdy. rownie dobrze mozna nazwac Nadzieja. mam sasiadke o tym imieniu :) jestem na nie dla Nadii. w ogole jak to sie wymawia?? i jako j? czy twardo?

Gość gość
Wymawiaj jak chcesz...Nadia fajne-Nadzieja,niezbyt...

Gość gość
Wymawiaj jak chcesz...Nadia fajne-Nadzieja,niezbyt...

Gość gość
Nadia to ładne i eleganckie imię, pasuje do małej dziewczynki, jak i dorosłej kobiety, po prostu Nadia, nie trzeba się silić na zdrobnienia, no chyba że komuś bardzo potrzeba dowartościowana i oczekuje rozmaitych "ki" "ka". Nie ma odpowiednika męskiego, co czyni je jeszcze bardziej kobiecym.