Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirage678

Czy poniose konsekwencje za PIT złożony w maju ?

Polecane posty

Gość mirage678

Czy poniosę konsekwencje za PIT złożony w maju ? Proszę o pomoc , serdecznie dziękuje :)

Gość oczywiscie ze poniesiesz
było na to 3 miesiace:o

Gość a ja powiem tak...
zapłacisz kilkaset zł kary

Gość socorra
przecież jeszcze masz czas...dlaczego nie złożysz PIT-a teraz?

Gość pierdaczysz
masz termin do 2 maja (bo 30 kwietnia przypada w sobotę, zawsze przesuwamy terminy podatkowe, gdy przypadają w dnie wolne od pracy) jeśli zmieścisz sie w tym terminie to nie poniesiesz konsekwencji

Gość odpowiem też ........
urząd skarbowy może nałożyć na Ciebie karę grzywny za nie złożenie zeznania w terminie i pewnie to zrobi

Gość tyle znalazłam
Podatnik, który mimo ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania nie składa w terminie urzędowi skarbowemu zeznania, naraża się na sankcje karne skarbowe. Takie zachowanie - zgodnie z art. 56 4 Kodeksu karnego skarbowego - kwalifikowane jest jako wykroczenie skarbowe. Grozi za nie grzywna. Może być ona wymierzona w granicach od 1/10 do dwudziestokrotności wysokości minimalnego wynagrodzenia. Przy minimalnym wynagrodzeniu na poziomie 1.126 zł - takie obecnie obowiązuje - daje to „widełki od 112,60 zł do 22.520 zł. W praktyce jednak sprawcy wykroczeń skarbowych są na ogół karani w trybie mandatowym. Grzywna nałożona w ten sposób nie może przekraczać podwójnej wysokości minimalnego wynagrodzenia - obecnie 2.252 zł. Górny limit grzywny jest więc co prawda dużo niższy, ale mimo wszystko jej kwota może poważnie uszczuplić domowy budżet.

Gość mirage678
Tyle , ze ja pracowałam jako pracownik młodociany i nawet nie zarabiałam najniższej krajowej...Czyli im wczesnej złoże tym mniejsza kara ?

Gość jckuhmtigyuolmnf
Miałem w pracy taką patologiczną laske która rok w rok 3 lata z rzędu nie rozliczyła się z pita...najpierw nie wiedziła że trzeba (pomimo że go dostała) a jak już się dowiedziała to nic z tym nie zrobiła....( pochodziła z rodziny totalnie niezaradnej życiowo i lekko patologicznej) ALE! do dziś nie wyciągneli żadnych konsekwenji z tego powodu...

Gość fdgdfgfdg
jesli zlozysz go 2 maja to nie poniesiesz zadnych konsekwencji

Gość pierdaczysz
urząd skarbowy ma 5 lat aby skontrolować podatnika, potem roszczenia przedwaniają się, liczymy od konca roku kiedy powstał obowiązek, czyli obowiązek z tyt. pit za rok 2011 przedawni się z upływem 31.12. 2016., tę opisaną, znajomą kobiecinkę co nie umie się rozliczyc z us, mogą jeszcze dopaść jeśli od jej wybryków nie minęło 5 lat

Gość mirage678
Niestety do 2 maja nie dam rady .Osobiście słyszałam , ze częściej każą firmy niż osoby indywidualne - było by swietnie. A co jesli złoze np 3-4 maja ? ?

Gość dziewczyno
A czemu nie złożysz elektronicznie???? Wystarczy internet:)

Gość socorra
3 jest święto

Gość socorra
a w czym problem, że się spytam?

Gość socorra
zamiast kombinować, czy dostaniesz karę -złóz ten p....lono PIt i z głowy :P

Gość socorra
* p...lony miało być

Gość mirage678
nie ma mnie w rodzinnym mieście... Oczywiście nie mam PIT -u ze sobą , wiec i możliwości rozliczenia się za pomocą internetu ... Cóż, za głupotę się PŁACI .. :/

Gość socorra
nic straconego. Poradzę ci coś, w końcu to moja branża. Weź wypełnij ten PIT byle jak. Wpisz jakieś tam dochody - mniej więcej wiesz jakie. Koszty za cały rok możesz sobie policzyć, tak samo składki na zus i zaliczki na podatek i składkę na zdrowotne. Mogę ci podać przykładowe kwoty jak chcesz od najniższego. Potem od tego oblicz podatek, jak nie masz odliczeń powinno wyjść na "0" Jak wrócisz złożysz korektę a kara (jeśli nawet będzie) to na pewno będzie mniejsza

Gość mirage678
Dziękuje bardzo :) zaraz zaczynam kombinować ..

Gość btwbtw
do kiedy mozna skladac PiT 36? musze sie rozliczyc z pracy w Belgi w Polsce zeby US mogl mi wydac zaswiadczenie potrzebne do rozliczenia w Belgii. Kto wie do kiedy moge skladac, czy moze mam caly rok na to?

Gość kary nie będzie
jeśli zrobisz tak jak ci radzą teraz złóż mniej więcej kwoty, a potem złożysz korektę to na pewno nie będzie kary a jeśli tylko będzie składać w maju pierwsze zeznanie nie korektę to musisz załączyć do pitu pismo: Wnoszę o odstąpienie od karania mnie za złożenie zeznania podatkowego po terminie. Było to spowodowane tym, że.....(tu powód)... jednocześnie proszę też o uwzględnienie moich niskich dochodów, gdyż jestem pracownikiem młodocianym. Urząd wtedy odstąpi od karania, ale będzie to zanotowane w twoich papierach, więc jeśli zrobisz coś takiego ponownie za rok czy niedługo to ci dowalą wtedy jako recydywa. Za pierwszym razem nie zapłacisz jeśli załączysz tę prośbę o odstąpienie od karania. 🖐️

Gość socorra
proszę bardzo, jak coś będziesz chciała jeszcze wiedzieć to pytaj :)

Gość kary nie będzie
Jeśli zdecydujesz się na wersję z korektą to też urząd zarząda od Ciebie wytłumaczenia z jakiego powodu składasz korektę. Napisz im coś sensownego.

Gość kary nie będzie
Acha i wersję ze składaniem pitu po terminie i z wnoszeniem o odstąpienie od karania przerobiłam na sobie w tamtym roku, złożyłam pit dopiero w sierpniu razem z tym pismem i kary nie było - Powodzenia

Gość mirage678
bardzo wam dziękuje , jestem winna wam duuuze wirtualne piwo :))

Gość bukaaa
Nie trzeba wnosić o odstąpienie od karania tylko przedstawić tzw. czynny żal. Piszesz w nim, że nie złożyłaś deklaracji podatkowej w terminie, bo coś tam... Powód nie jest ważny, bo już samo złożenie żalu wystarczy do zaniechania ukarania. Możesz nawet napisać, ze nie miałaś nastroju :D Ale czynny żal musisz złożyc równocześnie z deklaracją PIT. Pismo adresujesz do naczelnika urzedu i mozesz zacząć tak: Zgodnie z art. 16 Ustawy z dnia 10 września 1999 roku kodeks karny skarbowy, wyrażam czynny żal za nieprzesłanie w terminie deklaracji PIT oraz należnej kwoty podatku (jeżeli masz cos do dopłacenia, jeżeli nie, to opuszczasz). Deklaracji nie złożyłam, bo ... na koncu możesz dodac, ze przepraszasz i na przyszłość zobowiązujesz się do większej staranności.

Gość iva97
wszystko fajnie pieknie, jesli skladamy czynny zal przed wezwaniem nas przez urzad. Jesli juz nas wezwano czynny zal NIE DZIALA.