Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mnjbnmnm

Główny najemca - lokal komunalny pytanie

Polecane posty

Gość mnjbnmnm

Wiem ze przepisy uległy zmianie i wnuczkowie nie dziedziczą lokalu komunalnego bo dziadkach - jednak ja byłam u babci w rodzinie zastepczej od urodzenia praktycznie - jestem tutaj zameldowana jakies 20 lat , czy po smierci babci wyrzucą mnie z mieszkania ?

Gość mnjbnmnm
up ważne

Gość mnjbnmnm
ok, jósz dałam dupki ładnie tacie i mi powiedział moszna zamknonc. :)

Gość jeśli byłaś na utrzymaniu
babci (tak że można powiedzieć, że realizowała wobec Ciebie obowiązek alimentacyjny, z którego nie wywiązywali się rodzice), ewentualnie utrzymywałyście się wspólnie i prowadziłyście "wspólne gospodarstwo", no i jeśli mieszkałaś z nią w chwili śmierci, to możesz domagać się ustalenia, że prawo najmu przeszło na Ciebie (musisz jednak mieć dowody na ww. okoliczności) ogólnie ciężko jest powiedzieć coś konkretnego, bo same sądy różnie rozwiązują takie sytuacje

no chyba że babcia Cię adoptowała - wtedy sprawa jest prosta - jako jej dziecko wchodzisz w stosunek najmu (jeśli stale mieszkałaś z nią do jej śmierci)

Gość mnjbnmnm
Dzieki za odpowiedz , nie jestem na jej utrzymaniu mieszkamy tutaj z mężem , wszystkie rachunki łacznie z czynszem płace ja ...

Gość mnjbnmnm
a jest mozliwa zmiana głownego najemcy ?

jak najbardziej, ale do tego potrzebna jest zgoda wynajmującego, czyli miasta... (no i babci, jeśli jeszcze żyje) wtedy doszłoby najprawdopodobniej do podpisania nowej umowy