Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jdtgtmdphj

jakas szybka przystawka na impreze - dajcie jakis pomysl

Polecane posty

Gość jdtgtmdphj

:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość faszerowane jajka
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jdtgtmdphj
A cos nie tak banalnego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość faszerowane jajka
faszerowane pomidorki, albo papryka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jdtgtmdphj
A z jakim farszem? Jak sie go przyrzadza?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
koreczki nie sa banalne..mozna je zrobi na 100 sposobow i we wszystkich kolorach...ladnie wygladaja , sa wygodne na zagryche i smaczne.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kupujesz suszone sliwki i kupujesz boczek taki w plasterkach pakowany w opakowanie takie długie cienkie paski boczku. zawijasz tą sliwke w ten pasek boczku i przebijasz to wykałaczką. kaldziesz na patelnie i to podsmazasz posyp to pieprzem i czerwona papryka ciut soli i to jest git i na cieplo i na zimno. tak smaż az ten boczek bedzie troche zlocisty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania@ania
sałatka sledziowa :) sledzie w oleju kroisz w kostke + puszka kukurydzy + puszka groszku + puszka czerwonej fasoli + majonez łyzka musztardy pieprz sól do smaku pycha i szybka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maryjetta.
Grejpfrut w majonezie z rodzynkami albo zupka chinska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aha i achhhh
ser mozarella pokrojony w talarki i do tego swieże pomidory tez w talarki, poprzekladać na zmianę raz talarek pomidora raz talarek sera, i koniecznie udekorować listami świeżej bazylii. Od biedy inne zioło, byle świeże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość shiga
ugotuj jajka, przetnij na pol wzdluz, wyjmij zoltka, pokroj pieczarki w cienka kostke, podsmaz z ziolami, sola i pieprzem, wystudz, wymieszaj z majonezem i lyzeczka naloz na polowke jajka formujac kulke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość shiga
zapomnialam napisac zeby wymieszac pieczarki z zoltkami i majonezem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalafior...
weż 4 zupki chińskie rosołki lub ostry kurczak, zalej wodą wrządkiem i odstaw na chwilę 4 jajka, ogórka kiszonego, paprykę i 2 pomidory pokrój w kostkę dodaj wg uznania majonezu, jogurtu dodaj ostudzony makaron wymieszaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co złego jest w koreczkach
??? Ja tam lubię koreczki, a takie z pomidora i mozzarelli fajne wychodzą z połówek pomidorków koktajlowych i połówek mini-kulek mozzarelli, przekładanych listkami świeżej bazylii i kawałkami suszonych pomidorów. Nadziewane pomidory można zrobić tak: wydrążyć od góry niezbyt duże pomidory (miąższ można potem użyć do np. sosu pomidorowego, albo wyrzucić), do środka włożyć pokrojoną jakąś smaczną wędlinkę nie za tłustą, pokrojone drobno suszone pomidory, czarne oliwki, na wierzch kawałek mozzarelli i do pieca. Druga opcja - do wydrążonych pomidorów wrzucić j.w. jakąś wędlinę, przyprawy i wbić po jednym jajku - pomidory powinny być na tyle duże, żeby jajko się nie wylało, ewentualnie do małych pomidorów mogą być jajka przepiórcze. I do pieca, aż się jaja zetną. Trzecia opcja jest na zimno - narobić różnych past, np. twarożkowo-czosnkową, lub twarożkową z chili, natką, szczypiorkiem, kolendrą lub inną ulubioną zieleniną, albo pastę jajeczno-wędlinową, ostatecznie rybną, doprawić, nadziać wydrążone pomidory. Ale to bardziej na śniadanie chyba niż na imprezę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opisalamsiejakglupia
mix salat (mozna kupic nawet w biedronce, od razu umyte, rozdrobnione itp.) swiezy ogorek z plasterki, kukurydza, czerwona cebulka, natka pietruszki i inne warzywa jakie lubisz. Polej jakims ziolowym sosem do salatek, lub zrob go sama, z oliwy, odrobiny cukru, soli i przypraw. Na wierzch kazdej porcji salatki poloz kilka kuleczek z białego sera. Twarog rozgniatasz z łyżka majonezu, pieprzem i przyprawami. Formuujesz kuleczki na jeden kęs. Możesz do środka kuleczki dać natkę z pietruszki lub szczypiorek. Do takiej salatki pasuje także grillowany kurczak, lub podsmazony na patelni, po wczesniejszym zamarynowaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co złego jest w koreczkach
Jajka faszerowane z pieczarkami robię tak, że po ugotowaniu kroję jajka razem ze skorupkami wzdłuż na pół, wydrążam całość - białka i żółtka - zostawiając skorupki jako miseczki, siekam jajka, dodaję posiekane i podsmażone pieczarki z odrobiną cebuli, sól, pieprz, dużo natki i majonez, mieszam, nakładam do skorupek na płasko, "obtaczam" górną część w bułce tartej i podsmażam na patelni bułką do dołu, chwilę aż się zrumieni. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko wrzucić na patelnię. Wyżej wymienione śliwki w boczku robię w piekarniku, a zawijam nie tylko śliwki, ale i morele suszone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co złego jest w koreczkach
Jeśli to impreza stojąco-chodząca to sałatkę dowolną fajnie jest podać np. na listkach cykorii, położyć takie porcyjki na 1-2 kęsy na półmisku, jest to dużo wygodniejsze, bo od biedy goście mogą brać do ręki i niepotrzebny jest talerzyk, no i nie trzeba się gimnastykować z nakładaniem, trzymając w jednej ręce kieliszek, a w drugiej talerzyk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opisalamsiejakglupia
W wloskim klimacie: Pierś z kurczaka kroisz na w miarę cienkie kawałki, tak by kształtem byly jak nabardziej zblizone do przekroju poprzecznego bagietki i lekko podsmazasz na patelni na niewielkiej ilosci tluszczu. Bagietkę kroisz na plasterki okolo 4 cm grubosci. Przygotowujesz miseczkę, wlewasz do niej oliwę z oliwek, rozgnieciony czosnek, ziola prowansalskie, oregano, pieprz itp. Mozarelle i pomidory kroisz na plasterki, siekasz czarne oliwki. Plasterek bagietki nasączasz w oliwie z przyprawami, kladziesz na to plasterek kurczaka, na to plasterek pomidora i na wierzch mozarella, posypac posiekanymi oliwkami i zapiekac az do zrumienienia bagietek. Ważne w tym przepisie jest oregano. Wbrew pozorom nie jest bardzo pracochlonne. Takie mini kanapeczki wygladaja bardzo efektownie i w sumie sa dosc sycace.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość deus
jesli towarzystwo pali to na stol postaw - popileniczke ;) dobre i to na poczatek :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przypomniało mi się jeszcze
Coś podobnego do powyżej, tylko bez bułki: bakłażana pokroić w plasterki w poprzek, na każdy plasterek kłaść plaster pomidora, plaster mozzarelli, obsypać przyprawami i zapiec w piekarniku. Inna z bakłażana: pokroić na cienkie plastry wzdłuż, jak najcieńsze, bo muszą się dać zrolować później. Plastry przyprawić, posmarować lekko oliwą i zgrilować. Przygotować nadzienie ze zmiksowanych orzechów włoskich, odrobiny chili, dużej ilości natki kolendry ( i możliwe, że jeszcze coś było, ale nie pamiętam). Zgrilowane plastry bakłażana posmarować nadzieniem, zwinąć i jeszcze na chwilę do piekarnika lub na grila, żeby były ciepłe. Podawać skropione oliwą i posypane ziarenkami granata.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opisalamsiejakglupia
w sumie szybkie będą także kęski piwne. Był przepis na kafe nazywal się "pijane piersi". Do tego sos czonsnkowy i pomidorowy i tez szybko i smacznie. Z tego co pamietam to byl to kurczak pokrojony w podluzne kawalki, w otoczce z nalesnikowego ciasta z dodatkiem piwa. Smazone na glebokim oleju. Nie pamietam ile czego dokladnie niestety.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przypomniało mi się jeszcze
i jeszcze krążki cebulowe. Potrzebne są dość duże cebule, takie mutanty nawet, trzeba je pokroić w średnio grube plastry w taki sposób, żeby powyjmować krążki, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć w głębokim tłuszczu. Zdecydowanie należy je jeść tuż po przyrządzeniu, po odsączeniu na ręczniku papierowym. Poza tym teraz zaczynają się powoli jakieś warzywa sensowne pokazywać, więc może półmisek warzywek z dipami? Papryki kolorowe w słupki, seler naciowy w słupki, karotka w słupki, kalarepa w plasterki lub półplasterki, rzodkiewki w połówki na wykałaczkach, różyczki kalafiora lekko podgotowane, żeby nie były surowe, ale i nie miękkie, biała rzodkiew w słupki.... i co tak ci przyjdzie do głowy. Do tego dip czosnkowy, paprykowy, pasta z oliwek, z awokado, hummus, a nawet rozmaite rodzaje pesto. Wszystko pasuje i w dodatku zdrowe (jeśli nie przesadzimy z tłustością sosów i zrobimy je z jogurtu naturalnego)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Urszula1977
U nas idealnie sprawdzają się koreczki śledziowe - zwykle, z cebulą w oleju. Zwykle kupujemy kilka opakowań tych z SEKO, bo schodzą jak "świeże bułeczki":)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jaroslaw 1983
Polecam IMPREZOWE KORECZKI Z DODATKIEM HISZPAŃSKICH OLIWEK. Na ostatniej parapetówce schodziły najlepiej. Polecam oliwki marki Bulerias - mile się zaskoczyłem jakością smaku. A oto przepis: składniki: hiszpańskie oliwki zielone i czarne (Bulerias) marynowane papryczki Jalapenos, marynowane anchois, pomarańcza, tuńczyk, marynowana cebulka, oliwa z oliwek, czerwona cebula, czerwona papryka, chilli, patyczki IMPREZOWE KORECZKI Z DODATKIEM HISZPAŃSKICH OLIWEK - sposób przygotowania: Wariant 1: na patyczki nadziej hiszpańskie zielone oliwki, marynowane papryczki, marynowane anchois, marynowane cebulki. Wariant 2: na patyczki nadziej hiszpańskie czarne oliwki, plasterki pomarańczy, całość posmaruj oliwą z oliwek. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×