Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość efjpjpfjpoej

CO na studiach???

Polecane posty

Gość efjpjpfjpoej

Jestem maturzystą i myślę o studiowaniu zarządzania, wiem że to nie jest za bardzo przyszłościowy kierunek, ale myślę o własnej firmie np doradczej, uważam że pracowanie na siebie było by super. Niestety nie znam się na rynku pracy i nie wiem czy założenie i prowadzenie takiej firmy po zarządzaniu ma szanse powodzenia. Kierunki techniczne są przyszłościowe ale czuję że by mnie nudziły, z matmy nie jestem słaby, ale wiem że praca np informatyka by mnie strasznie nużyła, i tak informatykę kończą głównie pasjonaci. Piszcie ludzie co myślicie o pomyśle na zarządzanie i własną firmę. Czy ma to sens czy nie.

Gość 22222222222,.
nie

Gość nnnnnnn*
ma sens

Gość efjpjpfjpoej
prosiłbym o argumenty jeszcze;D albo piszcie co się opłaca studiować oprócz standardowych technicznych kierunków.

Gość ()()()8
studiuj ginekologie

Gość a komu ty chcesz doradzać
po tych studiach ? przecież będziesz mieć zero doświadczenia i wiedzy biznesowej , tylko regułki i to w wielu przypadkach przestarzałe :o

Gość ja też chcę !!!!!!!!!!!!!!
Powiem tak - jak się ma głowę na karku, smykałkę i zaczyna jak najwcześniej zbierać doświadczenie to żadne studia nie są potrzebne. Jak brakuje Ci tych cech to też żadne studia ci nie pomogą. Znam mnóstwo przykładów osób, które bez papierka z wyższej uczelni, za to z pasją i chęcią do pracy i zbierania doświadczenia prowadzą teraz swoje firmy, zarabiają satysfakcjonujące pieniądze, a przede wszystkim - pracują dla siebie. No, poza tym co oddają państwu w daninie.

Gość efjpjpfjpoej
A na przykład zrobienie studiów mgr z innego kierunku, może ekonomia, do tego jeszcze kilka latek doświadczenia a potem ta firma?

Gość a komu ty chcesz doradzać
kilka latek w firmach typu PwC, KPMG, E&Y, deloitte i możesz otwierać :classic_cool:

Gość wiesz co powiesilabym
co ty chcesz konkretnie robic ? jaka to ma byc firma ? znam wiele osob co daly sobie spokoj ze studiami, bo to strata czasu ;/ prowadza dobrze prosperujace firmy itp.

Gość efjpjpfjpoej
Ale skąd czerpali wiedzę do prowadzenia takiej firmy? Np podaj przykład jakie firmy prowadzą? A jaki kierunek jest wymagany aby pracować w takich firmach doradczych? Z tą firmą doradczą to przykład, równie dobrze może być handlowa a najlepiej trafić w jakąś nisze.

u mnie znajomi najczesciej prowadza firmy handlowe np. hurtownie, sklepy spozywcze, odziezowe, apteki itp. do tego na prawde nie sa potrzebne studia. Skad czerpali wiedze ? z internetu, pytajac innych przedsiebiorcow, od KSIEGOWEJ - ktora jest SKARBEM w firmie. Czesto uczyli sie na wlasnych bledach.

Gość hjfj
zeby miec firme nie tzreba konczyc studiow, nawet zarzadzania :o zreszt ai tak na nich niczego sie nie nauczysz :D

dokladnie :) na zadnych studiach nie ucza jak zdobywac kontakty handlowe, jak zachowywac sie w urzedzie skarbowym, jakie podatki placic :P czy prowadzac dzialalnosc potrzebny jest nr GIOŚ, jakie licencje sa potrzebne by prowadzic dana firme itp. I TAK WSZYSTKIEGO TRZEBA SIE SAMEMU DOWIADYWAC!

Gość efjpjfjpoej
Mam taki dylemat że przekładam satysfakcję nad zarobki, co z tego że po informatyce jest robota i zarobki jak by mnie szlag trafił od pisania kodu;D a prowadzenie własnego biznesu to jest to! tylko wiem że do tego trzeba mieć umiejętności i to nie jest dla każdego, i nie wiem czy warto zarządzanie kończyć

Gość efjpjfjpoej
no ale mimo tego te zarządzanie może w jakimś choć małym stopniu dać tej wiedzy bo jak nie to po jakiego wała taki kierunek istnieje?

Gość agut007
Mogę Ci powiedzieć jak jest na zarządzaniu na Uniwersytecie Gdańskim bo studiuję już tam 2 lata i jestem zadowolona. Pierwsza najważniejsza kwestia- po półtora roku wybierasz specjalizację i to jest najważniejsza decyzja. Masz do wyboru kierunki nieszczególnie przyszłościowe: menedżer, menedżer personalny, zarządzanie w turystyce, marketing, zarządzanie jakością (chociaż w tym akutat można się doszukać jakiegoś sensu studiowania). Na te specjalizacje idą w większości ludzie bez ambicji i z niską średnią uzyskaną po pierwszych 3 semestrach. są też specjalizacje które się cieszą dużym powodzeniem : inwestycje i nieruchomości oraz rozwój przedsiębiorstwa. Po pierwszym z nich masz spełnione minimum wymagań żeby ubiegać się o liencje rzeczoznawcy, zarządcy i pośrednika nieruchomości. Jednym słowem masz rok do przodu i pare tysięcy zł bo nie musisz robić podyplomówki. no i wiadomo- rynek nieruchomości się rozwija i potrzebni są specjaliści. Szczególnie na inwestycje i nieruchomości dostawali się ludzie z najwyższymi średnimi. W zeszłym roku trzeba było mieć powyżej 4.0 a teraz otworzyli drugą grupę i średnia spadła do 3.7! Na rozwoju też jest sporo ambitnych ludzi chociaż średnia nie jest już tak wysoka. Od Ciebie zależy czy będziesz się starał czy olejesz.