Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ggaafewf

Redoks chemia.

Polecane posty

Gość ggaafewf

Jony żelaza(II) + nadtlenek wodoru + H^+ = jony żelaza(III) + woda Mogłby mi ktoś pomóc rozwiazać to równanie?

Gość ggaafewf
Czy to bd tak: Fe^2+ + H2O2 + H^+ = Fe^3+ + H2O Nie wiem czy mam napisać Fe^3+ czy Fe2O3

Gość ggaafewf
up

Fe^2+ ---> Fe^3+ + 1e- pomnozyc razy dwa 2Fe^2+ ---> 2Fe^3+ + 2e- H2O2 + 2 H+ + 2 e- ---> 2 H2O i dodac dwa rownania 2 Fe^(2+) + H2O2 + 2 H^(+) --> 2 Fe^(3+) + 2 H2O przecież to są dwie reakcje. sorry za spam 😭

Gość ggaafewf
Dziękuję. A mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli mam taką reakcje. kwas azotowy V + miedź = azotan V miedzi II + tlenek azotu IV + ... TO do reakcji połówkowych biore Cu ^0 i Cu(NO3)2 HNO3 i NO2 ? Czy same jony mam brać.

Gość ggaafewf
Bo nas uczą pisać zamaiost H^+ H3O I np w drugim równaniu z nadltenkiem wodoru wyszło mi coś takiego 2H3O^+ H2O2 + 2e = 2H20 .... no i nie zgadza mi się po prawej i lewej stronie...

Gość ggaafewf
Ale jak nie patrzę na tą 3 przy H3O to sie zgadza. ;P I już nei rozumiem nic kompletnie. Czy mam zwracać uwagę na tą 3 czy nie. Bo niby H + to to samo co H3O więc nie wiem.

"Dziękuję. A mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli mam taką reakcje. kwas azotowy V + miedź = azotan V miedzi II + tlenek azotu IV + ... TO do reakcji połówkowych biore Cu ^0 i Cu(NO3)2 HNO3 i NO2 ? Czy same jony mam brać." bierzesz te molekuły jakie są w równaniu podanym w pytaniu i balansujesz to poprzez dodawanie h2o, h+ i e- "Bo nas uczą pisać zamaiost H^+ H3O I np w drugim równaniu z nadltenkiem wodoru wyszło mi coś takiego 2H3O^+ H2O2 + 2e = 2H20 .... no i nie zgadza mi się po prawej i lewej stronie..." jaki emasz zadanie?

Gość ggaafewf
Ogolnie nie ma żadnego polecenia są tylko pkt i słownie napisane np. 1) Miedź + kwas azotowy V = azotan V miedzi II + tlenek azotu IV 2) Jony jodku i jony dichromianu + H = jod + jony chromu III + ... ( tu mi nie wychodzi ta reakcja )

Gość ggaafewf
Jeżeli wezmę do reakcji HNO3 to to bd miało zerowy ładunek , a jeżeli NO3 - to bd -1. Dlatego pogubiłam się trochę. Bo w zadaniu jest napisane kwas azotowy, a nie jony azotanu. Juz sama nei wiem.

Gość ggaafewf
No tak tak, trzeba napisać równanie utleniania i redukcji. :D Te połowkowe i bilans.

Cu + HNO3 --> Cu(NO3)2 + NO2 Cu --> Cu2+ + 2e- NO3- --> NO3- + NO2 balansujesz => 2NO3- + 2H+ + e- --> NO3- + NO2 + H2O i mnozysz razy dwa 4NO3- + 4H+ + 2e- ---> 2NO3- + 2NO2 + 2H2O i dodajesz: 4NO3- + 4H+ + Cu --> Cu2+ + 2NO3- + 2NO2 + 2H2O piszesz o formie molekularnej jesli chcesz: 4HNO3 + Cu --> Cu(NO3)2 + 2NO2 + 2H2O ------------------------------------------------------------------- I- + Cr2O7 ^ 2- + H+ --> I2 + Cr3+ H2O Cr2O7(2-) + 6e- + 14 H+ --> 2Cr3+ +7H2O 2I- --> I2 +2e- pomnozyc przez 3, żeby była taka sama ilość elektronów 6I- --> 3I2 +6e- i dodajemy: Cr2O72- + 6e- + 14H+ + 6I- --> 2Cr3+ + 7H2O + 3I2 + 6e- i teraz skanceluj e- i wyjdzie. -------------------------- jeśli gdzieś jakieś błędy zrobiłam, to proszę o poprawienie. :D:D:D

Gość ggaafewf
No właśnie też tak robiłam tę pierwszą reakcję tylko że wychodzi mi 6H2O a nie 2. :P A czy to H3O mogę rozpisac jako H + H20 ?

Gość ggaafewf
A czy mogłabyś mi wytłumaczyć jeszcze jedno zadanko z buforów?

Gość ggaafewf
Oblicz pH roztworu buforu amonowego o objętości 50 ml składającego się z równomolowych ilosci NH3aq i NH4Cl do którego dodano 1 ml 0,09 mol/l roztworu HCl.

Gość ggaafewf
W takim razie powiedz mi co robię źle w tym zadaniu. Rozwiazałaś mi je z H+ a ja dalej głowię się nad H3O Cu^0 --> Cu^2+ +2 e 2H3O^+ + NO3^- + e --> NO2 + 3H2O/ *2 4H3O + 2NO3- +2e ---> 2NO2 + 6H20 ----------------------------------------------- Cu^0 + 12HNO3 +2NO3 = Cu + 2NO2 + 6H2O