Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rybkasia

Małżeństwo, a stypendium socjalne

Polecane posty

Gość rybkasia

Mam taką sprawę, we wrześniu biorę ślub i przechodzę na utrzymanie męża. W roku 2010 pracowałam oraz miałam działalność opodatkowaną ryczałtem(więcej straciłam niż zarobiłam), ale teraz od początku roku jestem zarejestrowana w PUP(nie przysługuje mi zasiłek), mój mąż pracuje od października 2010, wcześniej był bezrobotnym bez prawa do zasiłku. Mamy mniej niż 26 lat. Chodzi o to, czy będzie przysługiwało nam obojgu stypendium socjalne z uczelni-> ja wybieram się na studia dzienne, mąż na zaoczne. Mąż na rękę zarabia tyle, że zmieścimy się w widełkach stypendialnych, ale jeśli liczyć, że oboje pracowaliśmy w 2010 roku to już nie jestem pewna. Z tym, że ja już nie pracuje i sama już nie wiem, czy będzie nam przysługiwało czy nie:/Proszę o pomoc!

Gość Nnniieee
Nie bedzie. Pod uwage bierze sie dochody z roku poprzedzajacego, wiec wtedy jeszcze wasz dochod przekraczal kryterium. Dopiero za rok, jakby nic sie nie zmienilo.

Gość kariolka13
moi drodzy, polecam Wam świetne kursy uwodzenia prowadzone przez Wyższą Szkołę Uwodzenia, Wywierania Wpływu i Rozwoju Wewnętrznego. Ukończyłam tam kurs uwodzenia dla kobiet o nazwie Alpha Female i zrobili na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Mają naprawdę bardzo ciekawe i skuteczne szkolenia, a prowadzący są profesjonalistami w każdym calu :) rozwiązali mój problem i w końcu przełamałam swoją barierę i potrafię porozmawiać z każdym mężczyzną ;) polecam wszystkim serdecznie www.wyzszaszkolauwodzenia.pl

Gość rybkasia
No, tak, ale jest coś takiego jak wniosek o utracie dochodu->czyli ja utraciłam dochód, bo w tej chwili nie pracuje, a po za tym, skoro w tamtym roku oboje utrzymywaliśmy się osobno, to i jemu i mnie przysługiwałoby stypendium socjalne( bo oboje byśmy się w widełkach zmieścili, bo on pracował dopiero od października, a ja mając swoją działalność więcej straciłam niż zarobiłam i przez pół roku pracowałam tylko), a małżeństwem będziemy dopiero od września, żeby połączyć nasze dochody.

Gość ja wysłałam pod koniec
ale jak miałaś stratę to znaczy, że nie miałaś dochodu chyba, prawda? Więc Twój dochód za zeszły rok jest zerowy. Chyba że na ryczałcie jest inaczej, nie wiem bo ja się rozliczam normalnie z działalności, tzn. jestem na liniowym.

Gość ja wysłałam pod koniec
a skoro się bierze dochody z poprzedniego roku to chyba i tak wam nie połączą, bo nie byliście małżeństwem. A nie łatwiej zapytać w komisji stypendialnej?

Gość rybkasia
nie,nie ogólnie wyszło mi że dochód na jeden miesiąc wynosił 512złotych -> bo przez 5 miesięcy pracowałam(najniższa krajowa), a z działalności na ryczałcie wyszło mi 900zł dochodów. Jakoś tak mniej więcej. Teraz straciłam pracę i od stycznia jestem w PUP, a od września wychodzę za mąż, ale mój przyszły pracuje nadal, ale dopiero od października tamtego roku, tyle, że dlaczego miałabym połączyć te dochody, skoro dopiero zaczniemy być małżeństwem w tym roku? Żeby być uznanym za samodzielnym finansowo uznaje się osobę która miała pracę i nadal ją ma przynajmniej na poziomie najniższej krajowej-> o to chodzi, że ja jej nie mam w tej chwili i nie wiem czy się przez to w ogóle zaliczam do stypendium? Ale od września, nie będę na utrzymaniu rodziców tylko męża, bo on zarabia niewiele więc i tak powinno nam przysługiwać stypendium(albo tylko jemu?) tylko czy my za poprzedni rok musimy połączyć nasze dochody czy nie? Bo nie ogarniam tego skoro nie byliśmy małżeństwem? A w tamtym roku oboje pracowaliśmy a ja w tym roku utraciłam dochód.

Gość rybkasia
Tak, łatwiej:D tyle tylko, że dopiero od przyszłego roku akademickiego zostaniemy studentami, a ponieważ przyszły mąż mało zarabia, zastanawiamy się czy w ogóle stać nas będzie na utrzymanie, dlatego chcemy już teraz wiedzieć czy będziemy mogli liczyć na dodatkowe pieniądze ze stypendium