Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamachorowitki

Jak rozpoznac astme u dziecka?

Polecane posty

Gość mamachorowitki

Moze ktos mial taki przypadek?Moja córcia od urodzenia jest chora co 2 mc ,co chwile ma antybiotyki ma 2 latka a chyba cos kolo 20 sztuk roznych antybiotyków przyjmowala.Ciagle ma kaszel ,głownie w nocy...

Gość lkss
przy astmie dziecko sie dusi, zwlaszcza przy wisiłku, a kaszel w nocy moze byc powodem po prostu alergii.

Gość moja ma narazie podejrzenie
bo przy zapaleniu oskrzeli lapia ja dusznosci. Od lutego do konca kwietnia miala 5 razy antybiotyk. Ma 7 miesiecy. 4 razy w szpitalu. ciagle inhalacje pulmicortem, czasem berodual. Niestety badania na atme robi sie u starszych dzieci tak ok po 3 r.z., poniewz badanie stwierdzajace astme to spirometria. No a jak widomo takie dzieciatko nie wydmucha na rzadanie powietrza. Jestescie pod kontrola lekarza. My mamy mase poradni w tym pulmologa.

niestety sa przypadki astmy ze dziecko kaszle podczas spoczynku. Jest wiele rodzaji. Czlowiek nie wie dopoki nieinteresuje sie tym.

Gość mamachorowitki
moja mala byla w szpitalu 4 razy ale z innymi chorobami...ona kaszle w dzien rowniez jak biega czy np.Płacze syn mojej siostry ma astme wiec tak sie zastanawiam czy ona tez moglaby ja przez przypadek miec?Wiem że to nie jest zarazliwe.

Gość mamachorowitki
No właśnie ona sie dusi oczka robia sie czerwone,nie może mówić,a ja musze otwierac okno to wtedy jej troszke lepiej...Dodam że w pokoju mam ok.16-18 stopni

Gość hahahha..:D
do--->>>"moja ma narazie podejrzenie" kurwa, tłuku naucz sie pisac poprawnie, bo az oczy bola jak sie czyta twoje brednie z bykami ortograficznymi!!!!

Gość nastia121212
jak w pokoju masz 16 stopni, to sie nie dziw ze ci dziecko choruje:O przeciez to lodówka:O

Gość mamachorowitki
W dzień tyle mam w nocy u małej w pokoju jest 20-21 STOPNI.

Nie wiedzialam ze "zjadanie" lirter to beledy ortograficzne?! Niestety astma jest choroba dziedziczna. U nas mial moj maz, ale wyrosl. A w mojej rodzinie moj brat.

najlepsza temp. to 20 stopni i 45% wilgotnosci. Wysoka temp. i duza wilgotnosc moze wlasnie powodowac dusznosci. Moze zamykacie pokoj na noc i tak potocznie mowiac powietrze sie kisi.

Gość boszszszaaa
i ladujecie w dzieci antybiotyki???!!! przy astmie?! zmiencie lekarza, koniecznie!

a przepraszam zadanie!!! :P

nie no ja nie laduje a szpital. Ale co mam zrobic. Dziecko ma zapalenie oskrzeli, ciezko oddycha. Narazie tak jak mowilam to jest podejrzenie. Leczymy i wzmacniamy oskrzela i pluca inhalacjami. Narazie doopa.

Gość mamachorowitki
no własnie od grudnia byla leczona na zapalenie oskrzeli do konca lutego...Tak to się ciagnie.A mozesz mi powiedziec do jakiego lekarza powinnam sie udac?

Pulmolog. On jest od oddychania.

Gość mamachorowitki
dziekuje :) jutro sie z nia tam wybiorę.

wybierz sie do pulmonologa dzieciecego albo lekarza chorob pluc moze to sa zaostrzenia,ktore niekoniecznie leczy sie antybiotykiem czesto lekarze myla astme z zapaleniem oskrzeli

Zapytajcie lekarza o SINGULAR , co do badan jesli sie nie myle to , to IGE jakies tam pokazuje jaki to ma zwiazek z astma. Moj syn najpierw mial atopowe zapalenie skory do tego doszly alergie , a skonczylo sie astma. Nazywaja to Marsz Alergologiczny. Przeszedl rozne specjalne programy, szczepienia tylko w oddziale zakaznym itp, zmiana klimatu. Po 3 latach odstawiony singular i jest ok. Jednak te wszystkie antybiotyki nie byly potrzebne , coz lekarze maja sklonnosci do wypisywania dzieciom calej masy . Polecam znalezc dobrego alergologa, dermatologa, jak dzieci sa male to zrobic testy alergiczne z krwi, jedno pobranie i ok 400 czynnikow, powodzenia

Zapomnialam do pisac, ze bylismy z malym ciagle w szpitalach i tez tak jak u was zawsze to bylo zapalenie oskrzeli , duszenie si ei w koncu okazalo sie ,ze alergia , ale nie zawsze , powodowala jakby wczesne ataki astmy , co lekarze w 99% rozpoznaja jako zapalenie oskrzeli, jak to wygladalo u nas... dziecko nie moglo oddychac swiszczalo gulgotalo mu w pluckach, jakby mu brakowalo powietrza, robil sie taki troszke czerwony na twrzy , bo sie dusil i kaszlal mocno aby zlapac oddech. Oczywiscie te tony antybiotykow, cholera, po co, przypomnialo mi sie jeszcze ,ze mial takie delikatne wszystkie szczepoinki, na zamowienie , drogie , ale bezpieczne i przez 2 lata , byl na takim programie lekaow, czyli pol roku jeden, potem cos innego i tak dwa lata, ja tez bylam u pulmunologa i nawet gastrologa, tak mnie wyslali medrcy lekarze ,z e malo mi dziecka tam nie pokroili. Pomogl mi alergolog dermatolog dzieciecy. Pociesze, was ze u dzieci to przechodzi, moj maly chorowal od urodzenia i teraz ma 10 lat od okolo 4 mamy spokoj.

Gość praktyczna mamuśka
mój nie kaszle wcale, ale przy zapaleniu oskrzeli się dusi, mamy skierowanie do pulmonologa, termin za miesiąc i do alergologa tak samo - częste zapalenia dróg oddechowych, duszności, szpital, antybiotyki, ale to wszystko bez gorączki i bez kaszlu ale osłuchowo stetoskopem słychac świsty nad płucami i furczenie w płucach - to jest charakterystyczne dla astmy ma 1,5 roku zauważyłam, że choruje jak wieje wiatr - to by wskazywało na astmę zapewne ma na coś alergię, nie wiem na co tu poczytaj, polecam http://www.astma.dzg.pl/

jak mojej podejrzewali astme oskrzelowa to objawialo sie to wiecznym kaszlem na ktory zaden antybiotyk nie dzialal jak miala 6 mies to tydziel lezala w szpitalu na obustronne zapalenie oskrzeli, 2 dni wczesniej bylam z nia u lekarza i tylko kazal podawac krople do nosa, nawet goraczki nie miala jak miala 1,5 roku to wieczny kaszel, antybiotyk za antybiotykiem, pozniej juz zastrzyki miala dostawac no i pompke do sterydow wziewnych ale lekarka kazala zrobic testy czy uczulona nie jest i...samo jej przeszlo niedlugo skonczy 3 lata i nie wrocil kaszel za to moj syn jest alergikiem i tez meczy go czasami 2 miesieczny kaszel i katar, zawsze jak wiosna sie zaczyna i w pazdzierniku ostatnio byl rok spokoju i w tym roku sie zaczelo na nowo +wysypka na prawie calym ciele zwariowac mozna, ja nigdy zadnej alergii nie mialam, za to maz jest alergikiem , radzilabym zrobic testy, syn jak mial 18 mies mial testy z krwi , za to testy na skorze nie wyszly nawet jak mial 4 lata

Gość u nas jest podejrzenie
no wlasnie moja tez nigdy nie miala temp., nie marudzila. Nawet te jej dusznosci w niczym nie przeszkadzaly w zabawie. Pierwszy raz trafilismy pod koniec stycznia do spzitala. Wyszlo zap. oskrzeli. Po tyg. dom. Po tyg znow szpital pierwsze dusznosci. Tam wpisali podejrzenie astmy, alergii. Czyli tzw. astma alergiczna ;/ Wyszlismy pod koniec lutego. Caly marzec w domu. 4 kwietnia obudzila sie juz z dusznoscia. Znow szpital. Odoskrzelowe zapalenie pluc, zapalenie oskrzeli, podejrzenie astmy wczesnodzieciecej, pod. alergii pokarmowej. To bylo na wypisie. Aha i podejrzenie refluksu. 14 kjwietnia wyszlismy ze szpitala, a w 16 trafilismy z wymiotami. Mielismy wyjsc 18, ale dr. znow cos wysluchala i zostalismy do 22. Niby wyszlismy zdrowi. A bylam w piatek na kontroli u pulmologa i znow swisty i furczenia. Dostalismy berodual. W ten piatek kontrola jak sie nie poprawi to zmieniamy leki. Ale wczoraj bylam w poradni schorzen somatycznych i tam dr. osluchiwala i stwirdzila ze jest czysto. Powiem jedno moje dziecko jak spi to cisza, jedynie jak nie spi to slychac dusznosci. Czarna magia antybiotyk i wszystko. To dzisiejsi lekarze tylko potrafia.

Gość gość
Zapraszam do mojego forum o alergii astmie i nie tylko,tematy są różne,kto chce nie pisze na adres email. BlueSea1@wp.pl