Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosia 3555

Moja córka jest bardzo zdolnym dzieckiem czy moge przeniesc ja o rok wyzej do

Polecane posty

Gość gosia 3555

przedszkola? bedzie zaczynala od wrzesnia z normalnymi dziecmi w grupie 3 latków, jednak ona jak na swoj wiek jest bardzo madra i szkoda mi by stała w miejscu gdyz w jej grupie beda dzieciczasem nie zbyt dobrze mowiace itd. Czy moglabym poprosic o zapisanie do grupy dzieci 4 letnich?? czy ktoras miala taka sytuacje? Moze dalo by rade wziasc córke do pani dyrektor i np przeczytala by cos.. mysle ze i pani dyrektor tez uzna ze szkoda jejczasu na tkwienie z 3 latkami, mial ktos podobna sytuacje? mi by bylo na reke bo szybciej by tez do szkoly poszla.pozdrawiam

Gość możesz jeśli nie masz poduszki
kobieto daj jej się nacieszyć dzieciństwem - nie zabieraj jej tego roku

Gość gosia 3555
wlasnieszkoda mi bedzie córki jak dzieci wokól niej beda seplenic, moja corka juz nieco innymi rzeczami sie interesuje niz ganianie i darcie sie po sali. poradzi ktos cops jak to wyglada?

Gość dziecko mzoe zostac przeniesio
ne jesli spełnia odpowiednie kryteria. opinia mamy takim kryterium nei jest. idz do pani dyrektor i porozmawiaj z nią, ona Cię pokieruje.

Gość gosia 3555
rozumiem dzieki a mialas taki przypadek?

Gość gosia 3555
moze w rodzinie, u znajomych.. czy potem normalnie rok wczesniej bez problemów dziecko szlo ?

nie wiem, czy to aby nie prowokacja, ale możliwe, ze nie. dziewczyno, daj spokoj córce - tak jak napisano ci wyżej. moj tez po żłobku ślicznie mówił, recytował, spiewał piosenki, ruchowo w ogole super - ale pozwoliłam mu iść z maluchami, zeby nie gonił do przodu, tylko szedł w normalnym tempie - nie martw sie, maluchy tez sie uczą wierszy, piosenek, przygotowują przedstawienia - nic sie złego nie stanie jak trafi do maluchów i tak do szkoły idzie nowym trybem, wiec rok beztroski ma odebrany.

Gość u nas tak bylo
córka dostała sie do przedszkola ale odstawała od 3 latków i została przeniesiona do 4 latków. W tym roku do przedszkola od września idzie synek i pani dysektor, która zna małego bo często bywa w przedszkolu na rożnych uroczystościach od razu zadecydowała ze pójdzie do wyższej grupy. Żeby nie było, ze mam niezwykle dzieci to razem z córką przeszło kilka innych dzieciaków, które sobie po prostu zwyczajnie radziły z samoobsługą, mówieniem i ogólna orientacją. Uważam, ze jeśli masz możliwość powinnaś przenieść córkę.

Gość chcesz jej zniszczyć życie???
moja siostra cioteczna była cudownym dzieckiem, posłali rok wcześniej do szkoły, jest zarozumiała i nielubiana, owszem bardzo dobrze się uczy, ale myślę że gdyby poszła do szkoły normalnym trybem też by się wykształciła, a by nie traktowała by wszystkich gorzej tylko dlatego że jest od nich młodsza a z nimi w klasie.

Gość u nas tak bylo
Ale tu nikt nie pisze o posyłaniu wcześniej do szkoły! Tu chodzi o przedszkole! Ustaliłyśmy z panią dyrektor ze maluchy spędzą po prostu dwa lata w zerówce i to wszystko.

"rozumiem dzieki a mialas taki przypadek?" mialam. moja kuzynke posłano rok wczesniej do szkoły podstawowej, a potem w siódmej klasie miala indywidualny tok nauczania i zrobiła dwie klasy w jeden rok, w efekcie czego poszla do liceum tez o rok wczesniej niz dzieci z ktorymi zaczynala podstawówkę. nie wpłynęło to na jej charakter, jak była miła i fajna tak pozostała. jesli dziecko jest istotnie utalentowane to nie znaczy ze bedzie zarozumiale - za zarozumialosc odpowiedzialna jest tylko rodzina ktora wbija dziecko w pyche. jak bedziecie ją normalnie traktowac to bedzie OK.

Gość gosia 3555
taak napewno jak wysle ja wcxzesniej to bedzie nieulubiana i zarozumiala :) a niby czemu? wiem ze odstawanie pod wzgledem intelektualnym i sprawnosciowym od grupy rowiesnikow jest powodem do zazdrosci no ale zeby az tak? :)

Gość moj syn tez sie nudzil
z rówiesnikami, poszedl rok wczesniej do szkoły, zero problemow, teraz ( po studiach) ma rok do przodu. Rok to żaden problem, czesto bywaja róznice w rozwoju.

Gość gosia 3555
acha no wlasnie interesuje mnie wlasnie to czy dluzej zostanie w przedszkolu z 5latkami czy rownym krokiem z grupa 4 latkow bedzie szla do szoly?? (jesli uda mi sie ja przeniesc)

nie rozumiem, a po co 2 lata w zerówce - powtarzanie materiału. to juz chyba lepiej, zeby na poczatku bylo dziecko w 3latkach, potem 4-latkach. ale nie znam sie dobrze, wiec nie oceniam.

"Ustaliłyśmy z panią dyrektor ze maluchy spędzą po prostu dwa lata w zerówce i to wszystko." to niekoniecznie jest dobry pomysł. po pierwsze dzieci przez drugi rok w zerówce beda robic to samo (a zdaje sie ze jest jakis program i czegos tam sie dzieciaki juz uczą w podstawówce?) - to niekoniecznie korzystnie wplynie na ich rozwój. po drugie - dzieci z ktorymi zaczną zerówkę pójdą dalej, a one zostaną znów w tej samej klasie. dzieci mogą to odebrac własnie jakby byly gorsze od innych...

Gość gosia 3555
dokladnie, moja corka rozniez sie nudzi z rowniesniami, a czasem nawet patrzy z zadziwieniem "co oni wyprawiaja" wiec czemu ma "stacw miejscu" w grupie 3 latków gdy przepasc jest zbyt duza?

Gość u nas tak bylo
Ja nie chcę rok wcześniej bo moja i tak się już łapie na nowy program kiedy do szkoły idą 6 latki. Ale uważam, że do przedszkola ma się chodzić z przyjemnością. Ona jest bardzo towarzyska, lubi się bawić, łatwo nawiązuje kontakty, a w tych 3 latkach nie specjalnie znalazła dla siebie miejsce. W 4 latkach już inny poziom i od razu poznała koleżanki.

Gość gosia 3555
dziecko mzoe zostac przeniesio dokladnie, masz racje, lepiej juz jakby poszly "za ciosem" a nie siedzialy w jednej grupie po 2 lata.pozatym kolezanki wszyscy pojda wyzej a ona czemu ma niby zostac na rok jeszcze?

Gość u nas tak bylo
Nie do końca tak. Córka raz będzie w zerówce w przedszkolu ze swoimi znajomymi a potem przeniosę ją do zerówki w szkole podstawowej i z tym rocznikiem pójdzie już dalej. Uważam ze dla niej będzie to dużo korzystniejsze bo będzie miała czas na adaptację a i program będzie inny bo nauczyciel inny.

Gość powiem Ci tak
Twoje chęci to jedno a obiektywna ocena pegagoga lub psychologa to drugie i tylko to ma znaczenie przy ewentualnych przenosinach o rok wyżej . To ze Twoja córka ładnie mowi wcale nie oznacza ze da sobie rade w sredniakach od wzgledem społecznym, emocjonalnym

Gość gosia 3555
hmm.. mojacórka to pięknie i mówila ale jak miala 1,5 roku.. teraz jest tego znacznie wiecej.. :)

Gość powiem Ci tak
u nas tak bylo Nie do końca tak. Córka raz będzie w zerówce w przedszkolu ze swoimi znajomymi a potem przeniosę ją do zerówki w szkole podstawowej i z tym rocznikiem pójdzie już dalej. Uważam ze dla niej będzie to dużo korzystniejsze bo będzie miała czas na adaptację a i program będzie inny bo nauczyciel inny. bardzo zły pomysł bo zamiast "isc za ciosem " i stymulowac dalszy rozwój dziecka tak naprawde je uwstecznisz pozostawiajac je na kolejny rok w zerówce :( nie wiem w ogole kto Ci doradził takie pseudo rozwiązanie

Gość gosia 3555
pozatym da sobie rade pod wzglem emocjonalnym gdyz na podworku wybiera sobie tylko 4-5 letniedziewczynki do rozmowy, zbawy :) oczywiscie te ktore odpowiadaja jej poziomowi :)

Gość u nas tak bylo
A ja myślę, ze to okres przejściowy i potem się właśnie to wyrówna. Wszystkie dzieci zaczną mówić, zaczną się interesować wspólną zabawą itd i córka się odnajdzie wśród swoich rówieśników. To ze teraz potrafi więcej i jest ciut do góry nie oznacza, ze tak będzie zawsze i kiedyś moze sobie zwyczajnie nie radzić, dlatego do szkoły pójdzie ze swoim rocznikiem.

Gość powiem Ci tak
gosia 3555 hmm.. mojacórka to pięknie i mówila ale jak miala 1,5 roku.. teraz jest tego znacznie wiecej.. nie wątpie, ale problem min czy sie odnajdzie wsród innych starszych dzieci bo czesto jest tak , że dzieci które szybciej rozwijają sie intelektualnie niż ich równieśnicy często maja probelm z na poziomie interakcji społecznych, emocji itd

Gość u nas tak bylo
W czym ją uwstecznię? Nie mam parcia na to ze moje dziecko ma być wybitne. Chcę tylko, zeby się dobrze czuła. W grupie 3 latków jej się nie podobalo bo większość dzieci odbiegala poziomem nawet od jej mlodszego o rok brata a co dopiero od niej, ale moze to zabrzmi brutalnie, nie uważam zeby moje dziecko bylo genialne. Myślę, ze za rok, dwa będzie zupełnie przeciętne bo tamte 3 latki zaczną poprawnie się wyslawiać itd i poziom się zrówna. Po co mam ją pchać do skzoly jako 5 latkę? Niech się bawi i korzysta z dzieciństwa jak moze. Wczesniej do szkoly to wcześniej do roboty, a robota nie zając. Dzieciństwo sie już nie wróci!

Gość gosia 3555
Pojde do pani dyrektor, i porozmawiam, dobze ze jest wogole taka mozliwosc. Napewnozasiegne opini psychologa dzieciecego i napewno Pani dyrektor kaze namsie udac do jakiegos "jej"psychologa, wiec sprawa jest do zlatwienia widze. super.

Gość powiem Ci tak
u nas tak bylo A ja myślę, ze to okres przejściowy i potem się właśnie to wyrówna. Wszystkie dzieci zaczną mówić, zaczną się interesować wspólną zabawą itd i córka się odnajdzie wśród swoich rówieśników. To ze teraz potrafi więcej i jest ciut do góry nie oznacza, ze tak będzie zawsze i kiedyś moze sobie zwyczajnie nie radzić, dlatego do szkoły pójdzie ze swoim rocznikiem. ale co Twoja córka ma wyrównywac, skoro posyłasz ja wczesniej do przedszkola i zerówki a ona jak piszesz daje sobie świetnie rade? bez sensu jest marnowac to czego sie nauczy to nie jest okres przejsciowy złaszcza dla tych dzieci , ktore będa szły nowym programem

Gość gosia 3555
u nas tak bylo a jak nie zda w ktorejs klasie to akurat sie wyrowna wtedy.. a jakdo roboty chcesz jej rok zaoszczedzic to sponsoruj ja przez ten rok :)