Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

WczesniakowaMama

Niecodzienne przypadlosci wczesniaka

Polecane posty

Mam pytanie do mam wczesniaczkow.Czy wasze maluchy mialy jakies przypadlosci inne niz normalne u wczesniakow?inne napiecie miesni skrzywienie kregoslupa?!

moze napisz konkretnie o co ci chodzi, jaki masz problem.

Gość do eternal...
ile wazyly Twoje maluszki i ile mialy cm? ja sie urodzilam w 30 t.c.

ja urodzilam w 35 tc.Moje maleństwo ważyło 2.130kg i miało 39 cm! Był strasznie chudziutki i malutki,ale dostał 8 pkt! Od początku ciągnął pierś bez problemu,samodzielnie oddychał itd.Rozwija się bardzo dobrze,nigdy nie chorował.Dziś ma już pół roku i waży 8.200kg!!!!

Gość Olimpiaaaa
autorko nie wiem co masz na mysli, pytając inne przyadłości u wczesniaków? ja rodziłam w 34tc. synek wazył 2300dkg, 47cm, na szczęscie oddychał samodzielnie, ale urodził się z wrodzonym zapaleniem płuc, wylewami dokomorowymi II stopnia i nasilona żółtaczką. po wyjściu ze szpitala niby ok, ale strasznie ulewał zarówno buzią jak i noskiem i to były spore chlusty ulewania, co mnie martwiło, po 3 miesiącach ulewanie ustapiło. Miał też stwierdzoną dysplazję prawego biodra i nosił 1,5m. szynę, po czym biodra się naprostowały. Kilka razy miał też bezdech przy jedzeniu, ale po powrocie ze szpitala kupiliśmy czujnik odechu na którym spał przez rok czasu. Teraz ma 1,5 roczku jest wesołym, rozbrykanym chłopczykiem i najważniejsze że zdrowy :)

Autorko w którym tyg urodziłaś? Ja w 37 tyg i mój synek też jest uznany jako wcześniak urodził się z wagą 2400 i 53cm miał nasiloną zółtaczkę która trwała gdzieś do 2 m-ca potem wykryli anemię ale nic poza tym się nie dzieje ma 3 miesiące i nie zauważyłam żeby miał jakieś opóźnienia w rozwoju co sugerowali lekarze

Autorko w którym tyg urodziłaś? Ja w 37 tyg i mój synek też jest uznany jako wcześniak urodził się z wagą 2400 i 53cm miał nasiloną zółtaczkę która trwała gdzieś do 2 m-ca potem wykryli anemię ale nic poza tym się nie dzieje ma 3 miesiące i nie zauważyłam żeby miał jakieś opóźnienia w rozwoju co sugerowali lekarze

Witajcie ja urodzilam na koncowce 30 tyg.Tak jjak slysze na oddziale to normalne przypadlosci to wlasnie nie rozwiniete ploca jakies wylewy.A moja niunia ma skrzywienie kregoslupa i sztywne miesnie w lokciach kolanach i biodrach :( a poza tym tym ogolnie jest wiotka nie urodzila sie mala bo 2 kg.ale tak jak by nie ma sily podniesc raczek nozek.za bardzo sie nie rusza.:(

Gość dddddd1234
ja ur. w 35, 2 670, waga, teraz ma 5 miesiecy 7100, rozwija sie jak narazie ok. Ma tylko na oczkach slady po przetrwalej blonie... jednakze nie przeszkadza to w normalnym widzeniu. Powiedzcie mamy wczesniakow z jakimi obwodami glowy urodzily sie wasze maluchy i jaki maja teraz

moi ważyli po 1100 każdy i 44 cm. obwód głowy tomek miał przy urodzeniu 27 a teraz ok 49. Natalce nie wpisali do książeczki to nie wiem ale teraz ma 47. Wczesniakowamama a chodzicie na rehabilitację? wczesniakom się należy z nfz. jak nie to szukajcie prywatnego. niech ją koniecznie jakiś fachowiec obejrzy

Gość do eternal
eternal a jaki obwod glowy mial Twoj Tomek jak mial pol roku??? pamietasz albo masz zapisane. Moja cora urodzila sie z obw. 32 teraz ma 39 a ma 5 miesiecy skonczone... martwie sie ze za malo glowa przyrasta...

Gość prowooo i dziecinada
WczesniakowaMama nie martw sie na zapas, moze ma poprostu mózgowe porażenie dziecięce....to teraz jest modne

"ma po prostu porazenie mozgowe"?co za stwierdzenie i pocieszenie!!!:/malutka ma teraz nie cale 2 tyg.wiem ze to jest krotki okres czasu.ale nerwy sa...na dniach ma przyjsc podobno rehabilitant.to chyba normalne ze sie martwie zeby nie ominac czegos co moglam wczesniej robic.....

ja nie poradzę bo moja mała mimo iż wcześniak i to hipotrofik rozwija się bezproblemowo. trzymam kciuki za was, zeby sie znalazło rozwiązanie problemów.