Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinia242424

Pomoc w założeniu akwarium

Polecane posty

Gość kinia242424

Witam znalazłam na strychy akwarium z wyposarzeniem 35 litrowe i chciałabym chodować w nim rybki może ktoś się zna i poleci mi jakies i napisze jak się do tego zabrać??

Gość słownik
Na początek polecam słownik ortograficzny.

Gość co to znaczy z wyposażeniem?
co tam jest? grzałka, filtr? sprawdź czy to działa. Wybierz się do sklepu i tam ci doradzą co najlepiej kupić. Na pewno żwirek, roślinki wodne, podbierak do wyławiania ryb kiedy będziesz czyściła akwarium, można kupić tło dzięki któremu ładnie wszystko wygląda i dekoracje, które wkłada się do środka. No i oczywiście rybki. Musisz wybrać takie żeby się wzajemnie nie zjadły. Doradzą ci w zoologicznym. Do tego pokarm dla rybek. Chyba wszystko.

Gość 8372837827
poszukaj w necie artykułu na temat zakładania akwarium. Zanim wprowadzisz ryby, woda musi kilka dni odstac. Do tak małego tylko bardzo wytrzymałe ryby, z tych małych rozmiarami - jak gupiki. Ew. jeden bojownik, jakiś glonojad musi byc. Na pewno nie welon, one rosną bardzo duże. I jak już wybierzesz rybę- ryby- to musisz poczytaco tej rybie różne informacje zwłaszcza jaką temp. min - max, tolerują - to podstawa. Trzeba miec grzałkę z termostatem, i powinno sie trzymac stała temp.

Gość niewiem ale wiem
wpisz w google to wyspoczy ich setki.a ja polecam rybki zimnowodne tzw. zlote rybki. wygladaja ladnie i sa tanie w utrzymaniu. nie trzeba im grzalki itd. ja mam sztuczne roslinki, kamyczki, trzy zlote rybki i wode. raz na tydzien wymieniam wode, tzn. wylewam kubkiem ile sie da i dopelniam swieza zimna woda. raz na 2 -3 m-ce myje cale akwarium. filtr mialam ale sie zepsul, wiec nie filtruje, ale przy takiej cotygodniowej wymianie woda jest czysta. tylko te kamyki i szklo trzeba myc raz na 2-3 miechy. karmie raz gora dwa razy dziennie. nie za duzo, bo sie szybko woda zmuli, no i rybki zyja mi juz ponad 2 lata, wiec chyba im dobrze w takich warunkach :) a jakbys chciala cieplowodne to juz wiecej z tym zachodu bo i grzalke trzeba, i filterek juz i termometr bo woda musi miec stala temperatue... za duzo zabawy, wiem co mowie bo tez kiedys mialam:)

Gość 8372837827
w sklepie ci nic nie doradzą tam pracują w 90 % przypadkowi ludzie, często nawet nie wiedzą które ryby sie nawzajem zjedzą a które nie.

Gość 8372837827
wpisz w google to wyspoczy ich setki.a ja polecam rybki zimnowodne tzw. zlote rybki. kuwra, idiotko, czytałas kiedyś cokolwiek o welonach??? One potrzebują co najmniej 60 litrów, rosna w końcu w normalnych warunkach do 25 cm! Sa to ryby co lubią pływac potrzebują duzo miejsca....

Gość niewiem ale wiem
zlote rybki ktore ja hoduje dostosowuja swoj rozmiar do akwarium w ktorym mieszkaja, wiec duze nie rosna.wlasciwie odkad je mam w ogole mi nie urosly. ale jak masz duze akwarium to moge i urosnac. no i wazne zeby te wode zmieniac, bo one szybko mula wode, ale jak pisze jak ktos dba o to raz na tydzien to dlugo jest czysto, i nie musi byc to cotygodniowa pelna wymiana wyposazenia, tylko jak mowie:wystarczy wylac wode kubkiem nie wypuszczajac z niej rybek i dolac tyle samo zimnej z kranu:)

Gość 8372837827
tzn. wylewam kubkiem ile sie da i dopelniam swieza zimna woda. raz na 2 -3 m-ce myje cale akwarium. filtr mialam ale sie zepsul, wiec nie filtruje, ale przy takiej cotygodniowej wymianie woda jest czysta. tylko te kamyki i szklo trzeba myc raz na 2-3 miechy OMG.... Wodę należy podmieniac- nigdy nie wylewa sie kubkiem, tylko kupuje specjalny wężyk gumowy w sklapie, co tydzień- max. 20%- co prawda w tak małym akwarium lepiej z 30%. Akwarium nie wolno myc nawet z zewnątrz chemią , co najwyżej octem i potem mozno płukac. Woda do wymiany musi byc odstana przez 3 dni.

Gość niewiem ale wiem
kurwa i idiotka to jestes ty,nie obrazaj mnie bo sobie na to nie pozwole.wiem co mam w akwarium i wiem jak duze jest to akwarium i jak dlugo juz mi te rybki zyja,wiec stul dziob. a w naturalnych warunkach wszystko wyglada inaczej,ale po to wlasnie sa odmiany hodowlane,zeby nie trzeba bylo trzymac w domu ryb wielkosci karpia - chyba,ze ktos tak lubi.:P

Gość 8372837827
niewiem ale wiem- sama stól dziób- kretynko- ktoś pyta o porady a ty dajesz antyporady. Jak sie nie nasz to nie pisz..... wrrr... Pojecie nie masz o rybach i ich hodowli, tylko je męczysz.

Gość 8372837827
Jak długo żyją welony, skoro z ciebie taki znawca?

Gość niewiem ale wiem
o chhh i teraz bedzie mnie pouczac,jakbym miala te ryby od wczoraj:Opo to takie wlasnie wybralam zeby nie utrudniac sobie zycia, a ty mozesz bawic sie wezykiem jesli masz czas,ja mam prace i dzieci a o swoje rybki potrafie dobrze zadbac bo maja sie swietnie u mnie. a slyszalas,ze zamiast wody z octem mozna tez uzyc do mycia soli??? chyba jednak malo wiesz o tych rybkach,moze tyle co wyczytalas gdzies kiedys i myslisz ze tylko twoja racja jest sluszna?gowno prawda:O

Gość 8372837827
nie będę tu pisac o wszystkim co słyszałam, bo zajęłoby to parę dni... Jednak nie męczę zwierząt. Nie będę już z tobą dyskutowac, ale polecam niemęczenie zwierząt. Woda chlorowana im szkodzi i nigdy nie wolno wlewac jej bezpośrednio z kranu.... Nigdy nie \wymieniamy wody w całym akwarium- bo pozbywamy sie bakterii które uczestnicza w cyklu azotowym. Także gąbkę od filtra płuczemy tylko w wodzie niechlorowanej, najlepiej tej od podmiany. Do przechowywania wody używamy tylko osobnych pojemników, broń boże niczego co ma konkakt a jaką kolwiek chemią, jedna kropla chemii wystraczy żeby wszystkie ryby zdechly.

Gość kinia242424
Mam grzałkę z termostatem termostat filtr rośliny żwirek wodę i czekam na rybki nie wiem co mam tam wpuścić prosze o poradę i jeszcze jedno mam akwarium 12 l i chcialabym też coś wpuścić najlepiej labiryntowego

Gość 6736276387
gupiki się tez łatwo i chętnie rozmnażają, co jest dodatkowa atrakcją.... Dodatkowe akwarium przydałoby sie co jakiś czas, np, raz na dwa lata powinno sie załozyc wszystko od nowa, taki generalny remont... I wtedy jest gdzie trzymac ryby. No i jak jedna z ryb zachoruje to ma sie zbiornik do zrobienia kwarantanny...

Gość kika 36
Tzw. "złote rybki" nie dostosowują rozmiarów do akwarium...dosłownie ręce opadają... Nie dosyć, że ciemnota to jeszcze sadyzm!!! Te ryby potrzebują min. 100l i wydajnego filtra, rosną duże i mają SZYBKĄ PRZEMIANĘ MATERII, co powoduje zanieczyszczenie wody. W małym akwarium karleją i chorują. Nie żyją w takich warunkach zbyt długo... Jeżeli nie chcesz znęcać się nad zwierzętami do takiego miniakwarium polecam gupiki (piękne, łatwo się rozmnażają), ewentualnie jeden bojownik.

Gość 8372837827 mądrze gada
8372837827 bardzo duzo wiesz o akwariach! moj mąż pracuje w tej branzy od ladnych paru lat,ale nie w sklepie zoologicznym tylko jest service inzynier a oprocz tego zapalonym akwarystom i ja czytajac Twoje wypowiedzi widze ze naparwde znasz sie na rzeczy!

Gość 8372837827 mądrze gada
jezzzu oczywiscie "akwarystą" !!!