Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moniaczek1234

Pierwszy raz, ginekolog i tabletyki antykoncepcyjne. Porada

Polecane posty

Gość moniaczek1234

Cześć Dziewczyny. Chcielibyśmy wraz z moim chłopakiem zacząć współżyć. Wybraliśmy metodę antykoncepcji hormonalnej (tabletki antykoncepcyjne). Chce do tego podejść odpowiedzialnie więc W przyszłym tygodniu wybieram się do lekarza i tu pojawia się problem. Mam 21 lat i nigdy nie byłam u ginekologa ( proszę darujcie sobie komentarze typu że już dawno powinnam się wybrać z racji na mój wiek itd. doskonale to wiem ) I tu właśnie się chce Was zapytać Jak wizyta wygląda? Jakie badania będe mieć przeprowadzone? O co lekarz będzie pytał? O co ja powinnam pytać? Proszę pomóżcie .

jeśli chodzi o badania, to (o ile jesteś dziewicą) będziesz badana bez wziernika, przez odbyt. mało przyjemne, ale cóż... być może pobierze wymaz z pochwy (takim długim patyczkiem). powinien też zbadać ci piersi. skoro chcesz zacząć brać tabletki, powinien ci zlecić ogólne badania krwi, moczu oraz próbę wątrobową (to też się robi z krwi). jeśli tego ie zrobi, to znaczy że jest kiepski i się nie przykłada- tabletki to nie cukierki mimo wszystko. będzie pewnie pytał o termin ostatniej miesiączki, jak często miesiączkujesz, kiedy miałaś pierwszą miesiączkę, czy masz jakieś dolegliwości kobiece, typu upławy itp. natomiast ty pytaj o co tylko chcesz, tu nie ma jakiejś określonej listy :) powodzenia!

Pytania: -data pierwszej miesiączki -data ostatniej miesiączki -regularność, długość cykli -długość i obfitość miesiączek -czy współżyjesz? -czy byłaś w ciąży/rodziłaś/poroniłaś? -z jakim problemem przyszłaś? Możesz zapytać o wszystko. Jeśli czegoś nie rozumiesz nie daj się zbyć krótkimi i niepełnymi odpowiedziami, chociaż może Ci być trudno. Proponuję zapytać o skutki uboczne antykoncepcji hormonalnej, żebyś potem nie miała pretensji, że Ci lekarz nie powiedział. Poza tym możesz zapytać o badania jakie należy wykonać przed rozpoczęciem stosowania antykoncepcji hormonalnej(wielu lekarzy ich nie wykonuje-takie pytanie może lekarza skłonić do zrobienia tych badań). Co do tego jak będzie wyglądać badanie to jeśli jesteś dziewicą i lekarz będzie chciał Cię zbadać to podobno przez odbyt, ale ja jako dziewica u ginekologa nie byłam, więc nie wiem dokładnie co i jak.