Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość erfgrthgtyr

Czy takie ser JAK CAMEMBERT MOŻE SIĘ PRZETERMINOWAĆ bo ja właśnie...

Polecane posty

Gość erfgrthgtyr

jem sobie taki ser co mial termin waznosci do 29.04... no ale to chyba sa sery dojrzewajace i im starszy tym lepszy czy nie ? Będę rzygać ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zjadłam wczoraj
BRIE z taką samą datą - do chwili obecnej nie rzygałam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość erfgrthgtyr
To już raczej nie będzie rzygać, za pewno ser został już oddany Matce Ziemi :classic_cool: ;) . Mój ser też smakuje ok, więc mam nadzieje, że nic mi nie będzie. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość erfgrthgtyr
Ale literówek narobiłam :o .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gvebaebharbh
pewnie, że mogą, ale 5 dni to bardzo mało. Jakby miesiąc leżał to nalezałoby się zastanowić:) Ja wychodze z założenia, że jak coś nie śmierdzi, nie zmieniło koloru lub konsystencji i nie ma nalotu pleśni (oczywiścnie nie w przypadku camemberta:) ) to mogę zjeść, choćby data wazności upłynęła rok temu:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość erfgrthgtyr
Serio ? Bo ja mam w lodowce jeszcze dwa kefiry z data 3.05 - ale trochę się boję... ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zaraz zwariuję!!! :/
jeśli pleśń na camembercie z barwy białej zmienia się w niebieską, zieloną lub szarą to już nie jem ;) Ale kilka dni nic mu nie zaszkodziło, o ile był prawidłowo przechowywany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość erfgrthgtyr
Spoko już zjadłam ;) , ser cały czas był w lodówce, nawet nie był otwierany, wygląda i pachnie ok, jeszcze trochę zostało w lodówce ;) .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gvebaebharbh
ja bym wypiła te kefiry jak wyglądają normalnie:) Ostatnio zjadłam czekoladki z datą ważności grudzień 2009 i nie rzygałam:) ale czekoladki nie miały oznak przeterminowania (czasem się taki biały nalot robi, takich bym nie ruszyła)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gvebaebharbh
daty wazności są zawsze na wyrost. Po to, że jak jednak produkt się zepsuje (przy czym zepsucie widac), a data ważności by nie upłynęła, to klient mógłby skarżyć producenta. Poza tym dochodzą względy ekonomiczne. Masz te dwa przeterminowane kefiry, wyrzucisz i pójdziesz kupić nowe. Dla producenta sam zysk:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość erfgrthgtyr
No właśnie, bo ja w sumie się zgapiłam i nie pilnowałam dat rzeczy które mam w lodówce i mi się właśnie ten ser i kefiry przeterminowały. Dziś już ich wypić nie dam rady, może jutro zaryzykuję ;) . Oczywiście najpierw sprawdzę czy się w ogóle nadają ;) .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gvebaebharbh
jak kefir lub smietana jest zepsuta to ma takie białe grudki i robi się lejąca. Wtedy wyrzucam:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×