Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z tymi lekarzami nie wiem

Czy papierek o cięciu cesarskim musi wystawić tylko

Polecane posty

lekarz spacjalista? Czy może to być po prostu lekarz ortopeda, lekarz neurolog, lekarz okulista? Czy musi być koniecznie lek. spec. ortopeda, neurolog itd?

bez sensu pytasz, lekarz np. neurolog czy okulista to właśnie specjalista w swojej dziedzinie

Gość jesli lekarz ma w pieczątce ze
neurolog to znaczy ze ma specjalizacje "neurolog". czyli jest specjalistą neurologiem. jesli posługuje sie takim tytulem nie mając uprawnien do tego to popelnia naduzycie.

Może być ewentualnie taka sytuacja że w Poradni np. neurologicznej lub ortopedycznej czy jakiejkolwiek innej przyjmuje lekarz w trakcie specjalizacji, wtedy na pieczątce ma napisane po prostu "lekarz" lub "lekarz medycyny". Wydaje mi sie, że powinno sie liczyć z jakiej poradni pochodzi skierowanie, a nie sam tytuł lekarza, ale moge sie mylić. Może skontaktuj sie z oddzialem połozniczym, na ktorym ma być cięcie jakie skierowanie powinno być.

mój lekarz w pieczątce ma Lek med. Zenon Iksiński- ortopeda czyli chyba jego zaświadczenie będzie podważone w szpitalu, słyszałam że musi być koniecznie specjalista to chyba się różni od zwykłego Lek.med

Gość o cieciu cesarskim
decyduje jakas dysfunkcja organizmu pod katem naturalnego porodu a nie specjalizacja :O ortopeda da na biodra itp itd matko :O

Gość jesli twoj lekarz
tytuluje sie ortopeda, to znaczy ze ma specjalizacje w ortopedii. czyli JEST specjalista.

jesli nie ma na pieczatce napisane specj. ortopeda a samo słowo ortopeda jest to lekarz BEZ SPECJALIZACJI czyt Specjalności lekarskie Znaczny rozwój nauk medycznych spowodował konieczność wprowadzenia specjalizacji podstawowych i szczegółowych. Tytuł lekarza specjalisty w danej specjalności medycznej uzyskuje się po odbyciu trwającego zwykle 5-6 lat szkolenia w trakcie pracy zawodowej. Szkolenie lekarza przed uzyskaniem tytułu specjalisty w szczegółowej specjalności (tj. możliwej do uzyskania dopiero po zakończeniu szkolenia w podstawowej specjalności) ze względu na procedury administracyjne oraz wymogi formalne trwa zwykle około 15-20 lat, licząc od momentu rozpoczęcia studiów. Do roku 1999 r. obowiązywał dwustopniowy system specjalizacji. Po dwóch trzech latach szkolenia lekarz otrzymywał tytuł "lekarza danej specjalności" np. lekarz chorób wewnętrznych tzw. I stopień specjalizacji. Jeśli zdecydował się na kontynuowanie specjalizacji, mógł zdobyć tzw. specjalizację II stopnia i tytuł "lekarza specjalisty" danej specjalności np. lekarz specjalista chorób wewnętrznych. Ordynatorem oddziału może zostać tylko lekarz specjalista (II stopnia) w danej specjalności. System ten nie dotyczył specjalizacji uzyskiwanych po zdobyciu innej (specjalizacji szczegółowych), gdzie obowiązywał system jednostopniowy. Obecnie funkcjonuje jednostopniowy system specjalizacji tj. możliwe jest jedynie uzyskanie tytułu specjalisty danej specjalności w trakcie jednolitego szkolenia trwającego zwykle 5-6 lat. ------------------------------------- mam ten sam problem bo mam wystawione zasw do cc od PSYCHIATRY a SZPITAL wymaga od specj. PSYCHIATRII, moze rowniez byc to lek.med ale specj. psychiatrii. w innym wypadku takie zasw, jest raczej niewazne takie wymogi ma duzo szpitali wczoraj dzwoniłam, zresztą przed cc jest konsultacja z ordynatorem oddziału, ktory musi obejrzec co jest na takim zaswiadczeniu kto je wystawiał i jaką pacjent ma dokumentacje... :(