Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Koda Hafez

Warto iść do psychologa?

Polecane posty

Gość Koda Hafez

Jakie macie doświadczenia?

Gość Koda Hafez
Ludzieeee proszę!

Gość dfsg
zależy od tego czy trafisz na kogoś doświadczonego i kompetentnego w danej dziedzinie. czy zamierzasz chodzić systematycznie i pracować nad sobą czy wymagasz cudów. zależy od tego czy psych. może pomóc w tym problemie.

Gość Koda Hafez
Tak, chciałabym zasięgnąć fachowej pomocy. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda pierwsza wizyta, na czym polega, jak przebiega. Boję się swoich reakcji i tego że będę się umiała z tym 'wszystkim' otworzyć :(

Gość Koda Hafez
Zajrzę tu po 12, piszcie proszę! Z góry dziękuję.

Gość dfsg
mówisz o swoich oczekiwaniach i o tym nad czym chcesz pracować. psycholog powinien w tym momencie poinformować, czy jest w stanie pomóc w tym obszarze. jeśli tak, to spisujecie kontrakt, gdzie ty zobowiązujesz się regularnie chodzić na wizyty, a on ma pomóc rozwiązać problem. podajesz mu swoje zasady na co się nie zgadzasz itd.

Gość see
moim zdaniem nie warto, strata czasu. Odpowiedzi trzeba szukać w sobie chyba że jesteś jak ta chorągiewka.

Gość dfsg
zależy od problemu, od tego jak się czujesz sama ze sobą. czy chcesz iść dla siebie czy dlatego, że ktoś ci kazał( tu nie warto). zależy czy jest to coś co trzeba przeczekać np. czujesz się źle bo ktoś (niedawno) umarł czy problem typu nawracająca depresja, co niszczy życie, a same leki nie likwidują przyczyny. czasami warto iść, żeby nie tracić czasu i mieć lepszą jakość życia, a czasami nie warto iść, gdy widzisz, że ktoś nie chce spisać kontraktu, nie ma kwalifikacji, jest szarlatanem, który nazywa siebie psychologiem itp. trzeba mieć motywację, chęć zmiany i realne oczekiwania. psycholog to człowiek i on nie ma zdolności czytania w myślach, albo odejmowania problemów jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, wszystko wymaga pracy nad sobą.

Gość Koda Hafez
Dziękuję za odpowiedzi. Decyzja o psychologu to absolutnie moja decyzja, prawdopodobnie nikt nie będzie nawet o tym wiedział z najbliższych. Mój problem zaczął się jakieś 2/3 lata temu, do dziś nie mogę sobie z nim poradzić, mimo że został dobrze przeze mnie rozpoznany (tak na marginesie studiuję psychologię). Nie wiedziałam o tym kontrakcie - naprawdę jest takie coś praktykowane?

Gość Kuma
up

Gość cvkldfjldkwn
tak, to jest powszechna praktyka.