Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna pisząca maturę

Matura pomocy!!!

Polecane posty

Myślicie, że jak to będzie źle to wyzerują mi całą pracę. Boję się. :( Napisałam, że Poeta z dramatu Mrożka to jest sam Mickiewicz i potem nazywałam tą postać zamiennie. Raz Mickiewicz, a raz Poeta. Koleżanka mi mówi, że to jest źle. Że powinnam się tylko odwołać do twórczości, a nie pisać tego, że to Mickiewicz. Ale przecież twórcy nie raz sięgali po postaci historyczne, które naprawdę istniały, więc myślałam, że tak można. Kto ma rację? To, że w Orsonie jest zmieniona jedna literka nic nie znaczy. W "trenach" też Kochanowski pisał np. Orszula, zamiast Urszula, a podczas omawiania używaliśmy jej prawdziwego imienia. Ale teraz sama nie wiem. Fragment bez wątpienia wskazuje na Mickiewicza. Mrożek parodiuje jego postać. Odwołanie do "Reduty Ordona" itd. JEDEN Z MŁODZIEŃCÓW Nie lubisz literatury! A pomnisz, jak raz w jesieni miałem wypracowanie o tym, jakich odcieni użyłeś w opisach przyrody? CHÓR WYKOLEJONEJ MŁODZIEŻY Nie znałeś litości, panie! JEDNA Z DZIEWCZĄT Nie lubisz literatury! A pomnisz, gdym, prawie dzieckiem, musiała umieć na pamięć twe pieśni filareckie? CHÓR WYKOLEJONEJ MŁODZIEŻY Nie znałeś litości, panie! STARZEC Nie lubisz literatury! A pomnisz, gdym wrócił żywy z mej wysadzonej reduty, tyś mówił, żem nieprawdziwy, bo wiersz na mym zgonie osnuty? POETA (zwracając się w stronę starca) Orson! [...] Po coś mnie wzywał, poruczniku? Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom rozszerzony 3 ORSON Żebyś zaświadczył. Kiedyś o mojej śmierci świadczyłeś kłamliwie. Dziś twojego ducha ja biorę za świadka, żem jeszcze jest żywy. POETA Masz więc swoją zemstę. STARZEC Nie idzie o zemstę, mam ja inne cele. [...] POETA Więc mam przy dzieciach zaprzeczać sam sobie, głośno poświadczając, żeś wtedy nie zginął? Kłam zadać wierszom, które zna na pamięć zebrana tu młodzież? Gdzie twoje sumienie, gdzie wzgląd wychowawczy? Mógłbyś to załatwić choć nie przy młodzieży. STARZEC Jedna jest prawda. [...] POETA Przyznaj się, tylko szczerze, choć mi tak wygrażasz i bluźnisz, czy oddałbyś swą sławę, by żyć nie dla ludzi, lecz z ludźmi? STARZEC Nie, nie! Nie pozwolę! To jest podstęp, słowne sztuczki. POETA A więc powiem dla nauczki. Posłuchajcie! Czy widzicie, jak targuje się o życie ze mną, co mu je zabrałem, by je oddać stokroć dłuższe, oprawione w glorię czynu? Choć przekona moją duszę, zna on dobrze smak wawrzynu. Lecz to mało, on mnie wielbi! [...] On mnie wielbi, bom poeta! [...]

Wkleiło mi się z przerywnikiem na stronie. Teraz będzie dobrze. "JEDEN Z MŁODZIEŃCÓW Nie lubisz literatury! A pomnisz, jak raz w jesieni miałem wypracowanie o tym, jakich odcieni użyłeś w opisach przyrody? CHÓR WYKOLEJONEJ MŁODZIEŻY Nie znałeś litości, panie! JEDNA Z DZIEWCZĄT Nie lubisz literatury! A pomnisz, gdym, prawie dzieckiem, musiała umieć na pamięć twe pieśni filareckie? CHÓR WYKOLEJONEJ MŁODZIEŻY Nie znałeś litości, panie! STARZEC Nie lubisz literatury! A pomnisz, gdym wrócił żywy z mej wysadzonej reduty, tyś mówił, żem nieprawdziwy, bo wiersz na mym zgonie osnuty? POETA (zwracając się w stronę starca) Orson! Po coś mnie wzywał, poruczniku? ORSON Żebyś zaświadczył. Kiedyś o mojej śmierci świadczyłeś kłamliwie. Dziś twojego ducha ja biorę za świadka, żem jeszcze jest żywy. POETA Masz więc swoją zemstę. STARZEC Nie idzie o zemstę, mam ja inne cele. POETA Więc mam przy dzieciach zaprzeczać sam sobie, głośno poświadczając, żeś wtedy nie zginął? Kłam zadać wierszom, które zna na pamięć zebrana tu młodzież? Gdzie twoje sumienie, gdzie wzgląd wychowawczy? Mógłbyś to załatwić choć nie przy młodzieży. STARZEC Jedna jest prawda. POETA Przyznaj się, tylko szczerze, choć mi tak wygrażasz i bluźnisz, czy oddałbyś swą sławę, by żyć nie dla ludzi, lecz z ludźmi? STARZEC Nie, nie! Nie pozwolę! To jest podstęp, słowne sztuczki. POETA A więc powiem dla nauczki. Posłuchajcie! Czy widzicie, jak targuje się o życie ze mną, co mu je zabrałem, by je oddać stokroć dłuższe, oprawione w glorię czynu? Choć przekona moją duszę, zna on dobrze smak wawrzynu. Lecz to mało, on mnie wielbi! On mnie wielbi, bom poeta! "

Może mi pomoże rozwiązać wątpliwości ktoś kto pisał maturę w zeszłych latach. :( Niech mnie ktoś albo uspokoi, albo dobije. Cieszyłam się z tego tematu, a teraz już sama nie wiem, czy nie zrobiłam błędu. Życie jest okropne.

pisze żeby Ci nie było smutno że nikt nie napisał:p ale i tak nie przeczytałam tego hehe..

Ale tak krótko... Co myślicie? Mogę nazywać Poetę Mickiewiczem, jeśli tak wynika z tekstu, ale nie jest to wprost powiedziane?

Gość Andrzej 34 (wulgarny)
wyzeruj sobie włosy na ciipce,później cię zerżnę na stole 🖐️ lubisz być jechana w kakalca? ja lubię walić laskę w anus więc rów też wygól i umyj, nie lubię jak mi bakalie haczą kutasa 🖐️

To nie jest śmieszne Andrzeju. Od tego zależy moja przyszłość. 😭 Cała moja nauka może pójść na marne. :(

Nikt nic nie wie? :(

kobieto przynudzasz i tak Twoja przyszłość nie będzie bogata skoro postawiłas na polski i jest on ci do studiów potrzebny. A i wiedz że i tak nikt tego nie przeczyta co napisałas.więc pora by ten temat wkońcu spadł na sam dol

Gość Ya YEB*IE
idź kujonie spać

Nic mnie nie obchodzi czy bogata. Chcę iść na to co mi odpowiada. Idę do Poznania, bo nie chcę wyjeżdżać na studia daleko od domu, a tam polski jest punktowany nawet na fizycznych kierunkach. Ma wagę 0,2, więc nie jest to tak mało. Nie jestem żadnym kujonem, tylko po prostu chcę się dostać na dzienne, bo jak zacznę zaoczne to rodzice będą mi kazali pracować.

Ale też naprawdę nie chcę żeby tyle lat nauki poszło na marne. Przeczytałam wszystkie lektury i naprawdę się starałam. :( Jakbym nic nie robiła to bym miała inne podejście. W wypracowaniu chyba wszystko uwzględniłam i byłaby to wielka porażka, gdyby okazało się, że to z Mickiewiczem to błąd. Ludzie, zrozumcie mnie i napiszcie jak myślicie.

Może jeszcze pojawi się tu ktoś kto zna się na polskim.

Może teraz ktoś mi pomoże rozwiać wątpliwości.

Gość dsnfjksfvnjsngrjngfrejkngfrejk
blaD kardynalny moja droga.mowi ci to cos.

Gość dsnfjksfvnjsngrjngfrejkngfrejk
nie w trenach ZAWSZE KURWA ZAWSZE byo orszulka,nigdy urszula wiec co ty pieprzysz.

Tren X, było tam na pewno "Orszulo moja wdzięczna, gdzieś mi się podziała?"

nikt ci nic nie wyzeruje jeżeli nie masz błędu kardynalnego nie sraj ogniem

Ale chodzi mi o to, że przy omawianiu pisaliśmy Urszula, Urszulka, a nie Orszula. Ale to, że napisałam, że Poeta to Mickiewicz i tak go nazywałam to jest w ogóle błąd? Tak wynika przecież z tekstu.

Nawet jak się nie zgadza Poeta i Mickiewicz (nie wiem, bo nie czytałem wszystkiego co napisałaś) to jest to co najwyżej błąd rzeczowy. A Orszula to inna forma imienia Urszula, więc średnio wyrozumiały egzaminator ci to zaliczy bez uznawania błędu 🖐️

Gość w sensie relaksu
nie blad rzeczowy,pomylenie postaci,poety,itp to blad kardynalny a co za tym idzie zero pkt.

to kuurwa czym jest błąd rzeczowy w takim razie? Błąd kardynalny to praca zupełnie nie na temat albo błąd w oczywistej kwestii na przykład, gdybym pisał pracę z Przedwiośnia i napisał, że autorem tego utworu jest Adam Mickiewicz. A pomylenie postaci to błąd rzeczowy.

Ale Poeta z tego tekstu to przecież jest Mickiewicz. Autorzy często używają postaci historycznych. Więc nazywałam go Mickiewiczem, mimo, że w tekście jego nazwisko nie padło. Teraz chce mi się płakać. :(

A ja nie wiem, nie czytałem w ogóle tego, co pisałaś, za dużo jak na mój gust, jedynie wniosek wyciągnąłem, że boisz się błędu kardynalnego, a ktoś tu pierdoli bzdety, że myląc postacie popełniasz kardynalny, kiedy to bzdura. Zresztą poszukaj w internecie, może na stronie CKE. Swoją drogą nie rozumiem jak można tak panikować, ważne że wiesz o czym piszesz :o ja się nie uczyłem w ogóle, pisałem podstawową i wyszedłem z sali z poczuciem dobrze spełnionego zadania a nie rozkminiając czy mnie na studia przyjmą, bo to się okaże dopiero za parę miesięcy :o

A ten, Starzec i Orson to przecież jest historyczny Ordon. Zaznaczyłam w tekście, na jakiej podstawie rozpoznałam te dwie postacie. Po słowach jakie wypowiadały, moim zdaniem jednoznacznie da się określić, że Mrożek miał właśnie ich na myśli. :( Nie wiem co mnie podkusiło, ale jak to pisałam to byłam pewna, że mogę tak pisać.

"A pomnisz, jak raz w jesieni miałem wypracowanie o tym, jakich odcieni użyłeś w opisach przyrody?", "pieśni filareckie", "A pomnisz, gdym wrócił żywy z mej wysadzonej reduty, tyś mówił, żem nieprawdziwy, bo wiersz na mym zgonie osnuty?" To wszystko są fakty z życia Mickiewicza. Pierwszy cudzysłów mówi o "Panu Tadeuszu, drugi o filomatach i filaretach do których należał Mickiewicz, a trzeci o jego konflikcie z Ordonem, Mickiewicz uśmiercił go w "Reducie Ordna, mimo, że Ordon wcale nie zginął. Jak dla mnie to pewne było, że Poeta jest Mickiewiczem. :(

"wniosek wyciągnąłem, że boisz się błędu kardynalnego, a ktoś tu pie**oli bzdety, że myląc postacie popełniasz kardynalny, kiedy to bzdura." Tyle, że właśnie od początku pisałam, że Mrożek parodiuje w dramacie Mickiewicza i jego utwory, więc jeśli nie można tak określić postaci Poety to i tak dużo punktów nie dostanę. A że prawie cały czas tak nazywałam Poetę to co drugie zdanie będzie przekreślone. "ja się nie uczyłem w ogóle, pisałem podstawową i wyszedłem z sali z poczuciem dobrze spełnionego zadania a nie rozkminiając czy mnie na studia przyjmą, bo to się okaże dopiero za parę miesięcy" No to brawo. Ja się ogólnie wszystkim przejmuję. Tak się starałam i cieszyłam się po maturze, że mi się udało, a koleżanka tym Mickiewiczem całkiem mnie załamała. :( Ciągle mam nadzieję, że to ja mam rację, ale sama już nie wiem.

Teraz będę się denerwować, aż nie przyjdą wyniki, a piszę jeszcze inne matury. :(