Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość theea

Prosba o pomoc z programem typu command line - dla zaawansowanych informatykow

Polecane posty

Gość theea

Od razu musze uprzedzic, ze jestem bardzo poczatkujacym uzytkownikiem tego typu programow. Potrzebuje skorzystac z tego programu: http://dawgpaws.sourceforge.net/man/fasta_shorten.html Co zrobilam: -sciagnelam program dawgpaws - otworzylam terminal (czy jak to sie nazywa) poprzez wpisanie cmd w start - potem przeszlam do katalogu w ktorym znajduje sie skrypt fasta_shorten.pl -skopiowalam plik "nazwapliku.fasta" -wpisalam w wiersz polecenia: "fasta_shorten.pl -i nazwapliku.fasta -o dawgpaws" I, nie wiem dlaczego plik "fasta_shorten.pl" probuje sie otworzyc, zamiast dzialac, czyli: "Change headers in a fasta file to give shorter names" Czy ktos w ogole rozumie o co mi chodzi?..

Gość theea
podbijam temat bo bardzo tego potrzebuje i koryguje jeden blad, mialo tam byc: -skopiowalam plik "nazwapliku.fasta" do katalogu biezacego

Gość pan kutaszajec
Required Arguments -i, --indir # Directory of fasta files to process -o, --outdir # Path to the base output directory parametry odnosza sie do folderow, a nie plikow

Gość theea
pan kutaszajec, faktycznie, przeczytalam of jako or i myslalam, ze mam do wyboru nazwe pliku albo katalogu. Ale mimo, ze to poprawilam, dalej probuje sie otworzyc plik fasta_shorten.pl. Ten plik/program znajduje sie w folderze "scripts", a folder scripts znajduje sie w katalogu glownym "dawpags". Jak wpisuje comende w katalogu dawpags to pojawia sie sie informacja, ze "fasta_shorten.pl is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file", a jak przejde do katalogu scripts i wpisze komende to fasta_shorten.pl probuje sie otworzyc. Nie rozumiem co robie zle..

Gość pan kutaszajec
spakuj glowny folder ze wszystkimi plikami i zachowana struktura katalogow i wyslij na megaupload czy co innego, zobacze jak to wyglada.

Gość pan kutaszajec
nie przeczytalem dokladnie od poczatku tematu ;) generalnie pl to skrypty perla, wiec musisz miec interpreter, skonfigurowac itd tu masz wszystko opisane, jak to zrobic pod windowsem http://dawgpaws.sourceforge.net/man.html a tak z ciekawosci, do czego Ci to potrzebne?

Gość theea
plik fasta wyglada tak: ">nazwasekwecji+sekwencja(DNA lub aminokwasu)". Ja potrzebuje zmienic nazwe sekwecji aminokwasowych, bo sa za dlugie i jak rysuje drzewko filogenetyczne, to wszystkie sekwencje maja te sama nazwe (bo ucina koncowke) i nie wiem ktora jest ktora, a jest ich wszystkich 600. Niestety, nie jestem nawet w 1% informatykiem i nie wiem co to jest interpreter, a tym bardziej nic nie skonfiguruje. W kazdym razie dziekuje, za pomoc. Poszukam jakiegos innego sposobu.

Gość pan kutaszajec
czyli chcesz skrocic o dany ciag znakow, tak? dobrze zrozumialem?

Gość theea
Nie, musze je przenumerowac calkowiecie (np. od 1 do 600), bo program do generowania drzewek ucina mi nazwe do 10 znakow i wszystkie sekwencje maja potem taka sama nazwe. Wiesz jak to zrobic? Wiem tylko, ze mozna to zrobic comenda grep (mam dostep to serwera uczelni), ale nie wiem jak. Nawet mysle o studiowaniu informatyki, bo ostatnio bardzo jest mi potrzebna ;)

Gość pan kutaszajec
pewnie wiem bo operacje tego typu sa raczej proste, a grep sluzy do wyszukiwania ciagu znakow (i nie musisz miec nawet dostepu do serwera uczelni, mozesz linuxa odpalic pod winda :P), ktory pozniej mozna zmienic. W zasadzie takie dzialania mozna tez pod windowsem zrobic, ale musialabys mi pokazac przyklad jak to dokladnie ma wygladac.

Gość theea
ok, juz pisze :) przyklad pierwszej sekwencji z pliku fasta ktory Ci wyslalam: >JCVI_PEP_1105111517607 /read_id=JCVI_READ_1093017671473 /begin=101 /end=1073 /orientation=-1 /5_prime_stop=0 /3_prime_stop=TAA /orf_id=JCVI_ORF_1105111517606 /ttable=11 /length=324 /ergatis_id=7720 /sample_id=JCVI_SMPL_1103283000024 /sample_name=GS018 /number_of_sites=1 /site_id_1=JCVI_SITE_GS018 /location_1="Rosario Bank" /region_1="Caribbean Sea" /country_1=Honduras /site_depth_1="1.7 m" /annual_chlorophyll_density_1="0.09+/-0.01 mg/M3" /chlorophyll_density_1="0.14 mg/M3" /salinity_1="35.4 ppt" /temperature_1="27.4 C" /water_depth_1="4470 m" /ip_notice="This genetic information downloaded from http://camera.calit2.net may be considered to be part of the genetic patrimony of Honduras, the country from which the sample was obtained. Users of this information agree to: (1) acknowledge Honduras as the country of origin in any publications where the genetic information is presented and (2) contact the CBD focal point identified on the CBD website (http://www.biodiv.org/doc/info-centre.shtml) if they intend to use the genetic information for commercial purposes." /core_cluster_id=CAM_CRCL_23190 /final_cluster_id=CAM_CL_751 AWNFTGTGGNNDTKVLHQFSKINGDGDIQLIVSTSLASGATGSYNVDYVKETTAAVRGDFEDRVGNATVDQLNIPEVNLE LRSLPIVAKTRKLKAVWSPELAQDLNAYHSVDAEAELTSMLSDYISMEIDLEILDMLISDAQTVDFWSAKSGEDYDAASE SFVTTTFYGTRFEWYQTLVAKIQKVSNEIHRLTLRGGANFVVVGPKIATILESIPGYMSNPGDGDAVQAQFSMGVSRVGQ AAGRYTIYKNPYMSENQILVGFRGSNFLETGAVYSPYVPLITTPLVYDPSDFTPRKGVMTRYAKKMIRPEFYGLVKCKSL DLL A powinno wygladac tak: >1 AWNFTGTGGNNDTKVLHQFSKINGDGDIQLIVSTSLASGATGSYNVDYVKETTAAVRGDFEDRVGNATVDQLNIPEVNLE LRSLPIVAKTRKLKAVWSPELAQDLNAYHSVDAEAELTSMLSDYISMEIDLEILDMLISDAQTVDFWSAKSGEDYDAASE SFVTTTFYGTRFEWYQTLVAKIQKVSNEIHRLTLRGGANFVVVGPKIATILESIPGYMSNPGDGDAVQAQFSMGVSRVGQ AAGRYTIYKNPYMSENQILVGFRGSNFLETGAVYSPYVPLITTPLVYDPSDFTPRKGVMTRYAKKMIRPEFYGLVKCKSL DLL czyli tzw. FASTA format: ">" ten znaczek na poczatku, potem nazwa czyli 1, 2, 3 itd, potem enter i sekencja czli duze literki AWNFT itd. Serio to jest proste? :D no chyba, ze zrobie wszystkie po kolei recznie

Gość pan kutaszajec
chwila, juz patrze ;) a co w zamian dostane? :P

Gość theea
ha ha. juz dostales - dowiedziales sie co to jest plik typu fasta :P

Gość pan kutaszajec
ooo nein, to za malo jak na tak skomplikowane operacje :classic_cool:

Gość theea
cyckow nie pokaze ;):P

Gość pan kutaszajec
a jednego? :P

Gość theea
ha ha :D nie :classic_cool: wymysl cos innego :P

Gość pan kutaszajec
nie ukrywam, ze na tym najbardziej mi zalezalo :P ale moze byc brzuszek :classic_cool:

Gość theea
no niestety ciala modelki nie posiadam ;) ide na miasto zjesc sniadanie, bo jeszcze nie jadlam :P wrocmy do negocjacji pozniej! PS. jestem pod wrazeniem, ze nikt sie jeszcze nie podszyl? co jest?? martwie sie :D

Gość pan kutaszajec
smacznego, ide i ja szamac bo jestem jedynym prawdziwym podszywaczem i leszczyki sie boja, wiedza ze bylaby surowa vendetta :classic_cool: ps. cialo modelki nie jest wymagane, a nawet lepiej jak jest tu i owdzie ;)

Gość theea
zmienilam nazwy recznie bo potrzebowalam tego ASAP. pan kutaszajec dzieki za odzew w kazdym razie

Gość pan kutaszajec
you're welcome ;)

Gość pan kutaszajec
pod warunkiem, ze potrafi jak grep albo sed wybrac linie np zaczynajaca sie od xxx dalej losowy ciag znakow i calosc zamienic na nnn z ponumerowaniem ;)

Gość rigaku
Problem polega na tym, że usiłuje w Windowsie robić to co w Linuksie zajmuje sekundę. Ale kto co lubi.

Gość theea
no nie kto co lubi, tylko kto co umie. Ja nie umiem oblugiwac linuxa, nauczylam sie kilku komend, ale nie mam wyksztalcenia informatycznego ale jest ok, zrobilam to recznie (600 sekwencji zajelo mi jakies 1.5-2 godziny) i na razie nie potrzebuje tego wiecej

Gość pan kutaszajec
no to teraz zaplata za checi, dawaj szybko :P

Gość theea
hehe nie ma mowy o zadnej zaplacie :D:P PS. a te stronki do konwertowania formatow sa fajne, tylko, ze ja nie chce przekonwertowac formatu fasta, a jedynie zmienic nazwe w kazdej linii

Gość pan kutaszajec
a to dlaczego? byla diagnoza przypadku, a za to tez sie placi :P dawaj migiem, nie ociagaj sie :P