Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emilkaprezentacja

PREZENTACJA MATURALNA z j.pol- moje wrażenia

Polecane posty

Gość emilkaprezentacja

hej, dzisiaj o godzinie 11 mialam ustny egz. z jezyka polskiego. niewiem jak jest w pozostalych szkolach, na pewno macie rozne terminy, moja siostra ma np. we wt ;) Moj temat; motyw podrozy w filmie i literaturze, pzredstaw na wybranych przykladach,. mowialam m.in o Odyseuszu, Cezarym Baryce, Panu Cogito oraz przedstawilam dwa filmy ''Thelma i Louise'' Ridleya Scotta jak i ''Prostą historię'' Davida Lyncha + plus duzo wnioskow, przykladow, odniesien do zycia Wczoraj wieczorem dopadla mnie straszna panika, nie moglam sie skupic, trzeslam sie jak kretynka :P , ale gdy kryzys minal zebralam sie w sobie i doszlifowalam swoja prezentacje, niby wszystko bylo ok ale usnelam dopiero kolo 2 w nocy i wstalam po 6stej. rano jeszcze powtarzalam i czytalam jak glupia ... moze nie powinno sie tak robic ale ja musialam miec pewnosc ze jest w miare ok. gdy weszlam na sale zadziwilam sama siebie, mowilam plynnie, gdy przebrnelam przez pierwszy etap - poczulam ze komisja jest zaciekawiona, a wtedy gdy zdarzylo mi sie zapomniec jakies slowo, ze spokojem szukalam w glowie zastepczego i tak dobrelam do konca. jestem pewna ze pominelam pare zdan (ktore wczesniej wydawaly mi sie mega istotne) ale to nie wazne, nie dalam po sobie poznac. nie dalam sie zbic z tropu, Kiedy nadeszedl czas wynikow znowu zaczelam panikowac bo pozostali zdawali tak na 8-14 punktow, a mnie w koncu udalo sie osiagnac az 18 :) mialam nadzieje tak w glebi duszy na 15. a tu taka niespodzianka. naprawde bylam w ciezkim szoku, sadzilam ze ostro oceniaja i wylapiaja potyczki a jednak babeczki okazaly sie calkiem sympatyczne, jedna nawet poiwwiedziala ze mam bardzo niebieskie oczy i nigdy u nikogo takich nie widziala ;) Dla tych ktorzy sie jeszcze zmagaja z nauka prezentacji: Kiedy ja tracilam wątek patrzylam w plan wypowiedzi ( myslalam ze na guzik mi sie zda ale dobrze ze go zabralam ze soba) szukalam z jego pomoca stosownego zakonczenia poprzedniego zdania i lecialam z nastepnymi przykladami, (moze nie odnajdywalam tam tego co chce powiedziec ale mozliwosc zerkniecia w kartke jakos mnie motywowala do myslenia i do narzucenia sobie tempa) najgorsza jest przerwa jaka sobie wytworzycie w glowie. Ta cisza, im staje sie dluzsza tym robi sie straszniejsza, trudniej bedzie wam zlapac w takim momencie sens wypowiedzi, naprawde bardzo latwo mozna sie zamotac szukajac madrych wybitnych slow. Najlepiej slucha sie slow prostych. nie wyuczonych ale takich ktore po prostu sa ci bliskie. np. ja zamiast powiedziec ze Pan Cogito byl erudyta, powiedzialam po prostu ze byl to czlowiek madry. wprowadzilam tez do swojej wypowiedzi sporo (nieplanowanych ;)) potocznych slow ale ciesze sie ze tak wyszlo.........., bo dzieki temu sie calkowicie wyluzowalam, latwo mi bylo utrzymac kontakt wzrokowy, a co najwazniejsze przedstawialam swoj temat ze zrozumieniem i sporym zainteresowaniem.

Gość oo000OOOO
pytania jakie mialas????

Gość emilkaprezentacja
Zostawilam w prezentacji pewne niedomowienia, liczac wlasnie ze pytania beda tego dotyczyly i tak wlasnie sie stalo;) Pytali o Odyseusza i jego tulaczke O Cezarego i jego wewnetrzna przemiane oraz o zakonczenie filmu o Thelmie i Louise, ktore w prezentacji urwalam delikatnie, musialam wytlumaczyc czym kierowaly sie bohaterki podejmujac ostateczny wybor.

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie!:) Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281