Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

.zakonnica

pokuta hmmm 9 piatków co mam zrobić?

Polecane posty

nie wiem co to za pokuta? szukałam w necie ale kiepsko jest Może ktoś z was wie.

Gość dobrze sie bawisz
?:O

ksiądz wyraźnie mi powiedział , ze za pokutę mam 9 piątków. a ja nie wiem co mam zrobić

Gość dobrze sie bawisz
posłuchaj uważnie: od piątku zacznij się pukać w łeb aż do skutku! Co pewnie nieprędko nastąpi :O

Gość iygubsefyds
9 pt miesiaca, spowiedz

Gość trzeba było ...
nie robić tego co zrobiłaś, to by takiej pokuty nie było, nie masz czym się chwalić :(

przeciez ja się nie chwalę tylko pytam jak odprawić dobrze zadaną mi pokutę okropni jesteście!!!

Gość sdfffds
isc do koscioła i komuni w pierwszych 9 piatkow miesiaca , nieprzerwanie..

aa czyli nie muszę latać każdy piątek i żeby ich było 9 z rzedu tylko w każdy pierwszy piątek do kościoła i spowiedzi. Tak to zrozumiałam dobrze???

Gość spaaaaadaj
l

Gość trzeba było ...
a ksiądz ci nie powiedział? na kursie przed małżeńskim był temat min spowiedzi i pokuty, z tego co pamiętam to taka jak twoja to było chodzić na mszę przez 9 pierwszych piątków miesiąca; a za co? ...

kurs przedmałżeński???? chodzi Ci o nauki?? To było dawno temu, a z resztą nie pamiętam takiego tematu a za co to moja sprawa.

Gość trzeba było ...
a ja pamiętam, choc to też nie było wczoraj :)

Gość trzeba było ...
nie wiem czy jesteś mężatką, czy nie, jeżeli jednak jesteś to raczej niewierną skoro taka pokuta...

Gość tutaj masz to o co pytasz
Pierwsze piątki miesiąca Zaloguj się E-mail OnetHasło nabożeństwo do Najświętszego Serca Pana Jezusa ma swoje korzenie w objawieniach siostry z zakonu wizytek, Małgorzaty Marii Alacoque, żyjącej w XVII wieku. To one przyczyniły się najbardziej do rozwoju tego popularnej dziś (chociaż jakby coraz mniej) praktyki. Ale już od średniowiecza (mniej więcej XII - XIII wiek) rozpoczął się kult Serca Pana Jezusa oparty pierwotnie na nabożeństwie do Najśw. Rany na boku Chrystusa (wiem, wiem, dziś brzmi dla nas dziwnie). W każdym razie nie jest to jakaś "nowość". Głównym celem tego nabożeństwa jest wynagrodzenie Sercu Pana Jezusa za wszelkie wyrządzone Mu zniewagi, a zwłaszcza za profanacje Najświętszego Sakramentu. Dlatego jego istotą jest adoracja Najświętszego Sakramentu i przyjęcie Komunii w pierwszy piątek miesiąca. Tu trzeba jasno zaznaczyć, że nie chodzi o samą spowiedź! Niestety wiele osób tak właśnie do pierwszego piątku podchodzi. Spowiedź i do domu. A żeby nasz spowiedź miałą aspekt wynagradzający musi być połączona z Eucharystią - ofiarą Chrystusa,w którą włączamy naszą ofiarę. Podczas objawień Pan Jezus złożył 12 obietnic z których najbardziej znaną jest ta mówiąca o 9 pierwszych piątkach miesiąca. Wg. słów przekazanych przez św. Małgorzatę ci wszyscy, którzy je pobożnie odprawią nie umrą w grzechu ciężkim i bez sakramentów.