Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

natalqa

Czy mają prawo do mojego urlopu?

Polecane posty

Mam mały problem w pracy. Miałam umowę o pracę do 31. maja. Miałam iść na przymusowy urlop 9 dni, lecz z tego tytułu mój szef wymyślił że zamiast iść na urlop wypoczynkowy zabierze mi go jak by to nazwać na poczet niedogodzin z zimy (pracuję w gastronomii). Czy on ma takie prawo zabrać mi urlop wypoczynkowy? Mi się wydaje że każdy pracownik z umową o pracę ma do tego prawo a pracodawca lub przełożony nie może go zabrać. Po prostu jesteśmy z koleżanką we 2 na zmianę i nie mają kogo za mnie wrzucić kiedy będę na urlopie. Coś mi tu nie pasuje i wydaje mi się że oni nie mają takiego prawa... Z tego tytułu umowa została przedłużona mi do końca września, ale jak oni zaczą mi liczyć nie niedogodziny z zimy to jeszcze wyjdę na minus, moim kolegom nikt nie podlicza nie wyrobionych godzin i normalnie chodzą na urlop. Pomóżcie mi jakoś. nie chce pracować cały sezon z dwoma dniami wolnego i to jeszcze w kratkę :/

Gość masz prawo do urlopu
nieprzerwanego przez 14 dni kalendarzowych. Jest to konieczność, choćbyś sama nie chciała i pracodawca musi Ci takiego urlopu udzielić. Natomiast pracodawca może zdecydować w jakim terminie ten urlop odbędziesz. Jeśli umowę masz do końca maja, to musisz wykorzystać do jej końca cały urlop, jaki Ci przysługuje, bez względu na to, czy będziesz miała tę umowę przedłużoną czy nie. Jeśli będziesz miała przedłużoną, to będzie się liczył nowy urlop.

ptasiek nie pracuję na zmywaku, a po za tym ludzie na zmywaku na pewno nie dostali by umowę o pracę. zastanów się. ja wiem jakie są zasady korzystania z urlopu wypoczynkowego, i zapomniałam napisać, że nie przedłużona, tylko tamta umowa została anulowana a jest nowa do końca września. i nie chodzi mi o to jak ja mam go wykorzystać, tylko o to czy pracodawca może mi go odebrać na poczet niewyrobionych godzin z zimy? czy ma takie prawo?

A właśnie że nie musisz go wykorzystać do końca maja, ale pracodawca musi ci wypłacić za niego kasę jeśli cie nie puści na urlop. Możesz też wykorzystać go później jeśli przedłużą Ci umowę.

w tym roku mam do końca wrzesnia 15 dni urlopu. Mój szef wpadł na wspaniały pomysł żeby mi ten urlop odebrac , bo nie ma to za mnie pracować :/:(