Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurcze............

Jak sie przelamac i powiedziec "Mamo" do tesciwej?

Polecane posty

Gość kurcze............

Nie wiem czy jestem sama z takim problemem, ale jakos nie umiem zwracac sie do tesciowej Mamo... Czy ktoras z Was miala tak samo i jesli tak, jak to rozegralyscie?

Gość jak idziesz
ja do dziś zwracam się do teściowej bezosobowo :P

Gość ....D....
bezosobowo to tak znaczy że jest się nie wychowanym i nie ma sie szacunku do kogoś... to już lepiej babcia!! jak ma sie dziecko. ja na początku też nie mogłam było trudno znaczy taki wstyd samo przyszło z czasem. i teraz bez problemu.. pomału małymi kroczkami!!

Gość da(wid)
Jesteś pewna że teściowa właśnie takiej formy oczekuje??? Dla niej to tez trudne, większość kobiet nie chce aby obca baba mówiła im mamo!!!! Gdyby chciały mieć córkę to zapewne by miała

Gość jak idziesz
czasami mówię też babciu :) mojej teściowej na pewno nie zależy na tym, abym zwracała się do niej "mamo" a na "pani" też głupio...

Gość dziaddek
wg mnie to bezsensu zeby mowic na kogos obcego mamo na teraz to rodzina ale inna krew

Gość kurcze............
jak idzies, ja tez zwracam sie bezosobowo... nie umiem inaczej po prostu... D - nie mamy dzieci, wiec babcia nie pasuje.

Gość yy5u7u7
a czemu nie po iminiu/

Gość kaaaasssssss
tesciowa powinna ci sama zaproponować bys mowila jej mamo, gdzies tam jest to w normach wychowania czy coś. mów pani - jak sie nie bedzie dopominała to nie, jeeny ;P

Gość kurcze............
ale mam problem ;(

Gość ospała nieco
mama męża- w skrócie mama:) jesteście rodziną. Mnie też było dziwnie, ale czułam, że teściową tocieszy i mąż do moich rodziców chętnie się tak zwracał...

Gość sar-a
To nie jest problem. Na razie mów Pani , może się przełamie, to od niej powinno wyjść jak masz sie do niej zwracać. ( ja bym tam nie chciała aby synowa mówiła mi mamo, wolałabym pani lub po i imieniu. ( córkę już mam).

Gość ospała nieco
Pani lub po imieniu? :o

Gość yy5u7u7
moj szwagier jest szwagrem od roku ale jeszcze do swojej tesciowej mamo nie powiedzial:D

Gość olakola
A ja mam nieco inną sytuację. Mój brat za tydzień się żeni. Spytałam kiedyś mamy czy zaproponuje kiedyś mojej przyszłej bratowej by mówiła do niej "mamo". Odpowiedziała zdecydowanie "nie". Wydaje mi się, że tego typu propozycja powinna paść ze str. teściowej.

Gość ha ha ale jaja
ja do swojej tesciowej mowie "pani" nie zaproponowala mi innego zwrotu a ja chyba lepiej sie czuje taz sie do niej zwracajac. nie wiem czy przeszloby mi przez gardlo "mamo" moj maz do swojej tesciowej mowi po prostu "tesciowa" albo wali po imieniu..ale moja mama jest bardzo wyluzowana wiec jemu bylo latwiej

Gość ha ha ale jaja
tak*

Gość bl..e
Czy ty chciałabyś z dnia na dzień aby ktoś mówiła do ciebie "mamo"???

Gość kooo
Matka jest tylko jedna - więc nie wiem czy tak powinnas mówić.

Gość ja z teściową po imieniu
tak sobie zażyczyła.... ale dała mi wybór, mogę również na PANI. Forma bezosobowa pod tym dachem nie ma racji bytu, o tym uprzedzał mnie mój ukochany - albo po imieniu, albo pani, słowo Mama nie wchodziło w rachubę. Dzisiaj, po 6 latach małżeństwa zdarza mi się nazwać Ją mamą, ale Ona na to zasłużyła.

Gość kurcze............
no nie wie, ona nigdy nie mowila mi, zebym zwracala sie do niej mamo, ale kiedys pamietam, jeszcze przed naszym slubem, jak opowiadala o swojej znajomej, ktorej synowa zwraca sie bezosobowo i nie podobalo sie jej to, a teraz sama tak ma :(

Gość kurcze............
*nie wiem*

Gość a moja mama
Zwracała się do mojej babki "mamusiu". :D Co prawda nie wiem czy tak było od samego początku, ale druga synowa babki też tak do niej mówiła.

Bardzo rzadko widuję swoją teściową i zawsze zwracam się do niej bezosobowo. A to już sporo lat trwa. Nigdy nie zaproponowała mi jak mam się do niej zwracać, a nasze stosunki są poprawno-chłodne. Nie wyobrażam sobie mówić do teściów per mamo, tato, bo nigdy dla mnie nie byli jak rodzice. Babcia i dziadek też z nich żadni, chociaż dzieci mam. Pani i po imieniu to przegięcie, a forma bezosobowa jest idealna w moim przypadku.

Gość po imieniu też może być
O ile synowa i teściowa mają ze sobą dobry kontakt, można powiedzieć, że wręcz koleżeński, bo tak się zdarza. Moja koleżanka ma świetną teściową. Dopóki nie wyszła za mąż mówiła do niej "pani", a po ślubie doszły do wniosku, że po imieniu będzie ok. Ale to trzeba mieć naprawdę dobry kontakt.

Gość prawda_
podnoszę, bo niedługo będę teściową

moja teściowa zawsze mówiła o mnie i mężu oje dzieci , co tam u was dzieci itp. więc sama zaczełam mówić do niej mamo:) a do teścia bezosobowao bo nie lubię go poprostu i nawet nie zasługuje by go tak nazywac!

Gość kurcze..........
widze, ze nie jestem z tym problemem sama.... piszcie dziewczyny, kurcze nie wiem, czy dalej zwracac sie bezosobowo, czy pogadac z nia na ten temat...

Wydaje mi się ze to jest już stereotyp tak samo jak przyjmowanie nazwiska po mężu . Najlepiej będzie jak porozmawiasz z teściową , jaka to dla ciebie mama ?

Gość upupupupupupup
Gagita, ale jak mam zaczac taka rozmowe? Fakt, mama z niej zadna :(