Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamuskaaniusika

Zazdrość o rodzeństwo - jak sobie radzić?

Polecane posty

Witam! Za miesiąc po raz drugi zostanę mamą. Moja córka ma 5 lat. Mimo, że dużo z nią rozmawiamy, decyduje razem z nami o wyborze imienia, akcesoriów dla Siostrzyczki, to widzę jednak, że będzie zazdrosna. Kupilśmy łóżeczko dla dziecka - dla niej nowe łóżko ze zjeżdżalnią (to był zakup konieczny), pościel dla Małej to i dla niej. Ale o leżaczek, smoczek czy kosmetyki widzę, że jest zazdrosna. Jak radziłyście sobie drogie mamy w sytuacji , gdy pojawiło się maleństwo? co robić, żeby zniwelować tę zazdrość do minimum. Z góry przepraszam, jeżeli nie będę aktywnie uczestniczyć w dyskusji (obowiązki domowe), ale chętnie przeczytam wszelkie porady. Dziękuję.

Gość mala_dorotka569
miedzy moimi dziecmi nie ma takiej różnicy wieku, pierwszy syn ma 3 lata, drugi 10 miesiecy. bardzo się bałam tej zazdrości o rodzeństwo, ale duzo rozmawialismy, wzbudzaliśmy w nim poczucie że musi się opiekować bratem bo on"bedzie starszym bratem", no i wreszcie jak przyjechałam ze szpitala z noworodkiem, to przywieźlismy starszemu prezent od młodzego niby.kilka dni było ciężkie ale nie na zasadzie że nie chciał małego widzieć w domu bo on go jakby nie zauważał ale jednak starał się zwrócić na siebie naszą uwage złym zachowaniem. po kilku dniach było ok, teraz jest bardzo opiekuńczy, potrafi się nawet bawić z bratem a ten go uwielbia. poza tym poswięcałam starszemu po przyjeździe ze szpitala chyba wiecej czasu niż w czasie ciąży która była problemowa, bawiliśmy sie bardziej intensywnie niż wtedy, myslę że juz dużo zrobiłaś, polecam ten pomysł z prezentem od dzidziusia dla starszego dziecka.

Gość gość
Czytałam dziś, że w Katowicach 12 miesięczne dziecko zostało samo w domu z 5-latką i wpadło do muszli klozetowej. Jak sądzicie, czy możliwe jest, żeby pięciolatka próbowała utopić siostrę czy tam brata? Jak zapobiegać takim akcjom?