Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matura 2011 ;)

Wybiera się ktoś na studia do Poznania ? 2011/2012

Polecane posty

Gość Konchita
A rozwazaliscie studia na WSB? Organizuja obecnie konkurs w ramach ktorego mozna wygrac roczne stypendium, miedzy innymi na nauke na WSB w Poznaniu, www.studiamarzen.pl

Gość Matura 2011 ;)
Niee.. Ja do WSB nie pójde . nie te kierunki xD ^^

Gość jujujuju
Poznań;) nie ma w Poznaniu ul Samarzewskiego i tak jej się też nie wymawia. Ulica o której mówisz to Szamarzewskiego i tam faktycznie mieści się wydział, o którym mówisz. Ja mieszkam w Poznaniu od urodzenia, tu też studiowałam. Nad resocjalizacją bym się zastanowiła mocno. Po tym kierunku nie ma pracy. Też jak zdawałam maturę to o tym nie myślałam tylko bardziej chciałam fajny kierunek postudiować. Na pewno lepiej wybrać UAM niż jakąś szkołę prywatną. Nie oszukujmy się pracodawcy lepiej na to patrzą, bo jednak poziom na uczelniach niepaństwowych jest niższy. A co do samego miasta to mam bliskich znajomych ze wschodniej Polski (Kielce i okolice) i oni mówią wszyscy, że jak przyjechali na studia to na pierwszym roku przeżyli szok kulturowy bo u nich na wiele rzeczy inaczej się mówi i jest nieco inna mentalność

Gość jujujuju
A jeszcze jedno, jeśli mogę Wam coś poradzić to jeśli nawet zdacie słabiej maturę to lepiej iść na uczelnię państwową np na wieczorowe lub zaoczne niż na prywatną. Po pierwsze dlatego, że lepiej to wygląda w CV i macie większe szanse na pracę jeśli wypiszecie studia na UAM, niż w wyższej szkole czegoś tam i czegoś o której nikt nigdy za bardzo nie słyszał i nie zwróci uwagi. Bo prawda jest taka, że dla większości pracodawców liczą się uczelnie państwowe bo o nich słyszeli typu UAM, Politechnika Poznańska itd., a wszystkie uczelnie niepubliczne wrzucają trochę do jednego worka. A po drugie na niektórych kierunkach można po zaliczeniu 1 roku studiów przenieść się na dzienne np jak ma się dobre oceny. Ale to zależy od kierunku. Ja sama kiedyś też stałam przed takim wyborem i dziś naprawdę dziękuję heh, że miałam tyle rozumu, że poszłam na zaoczne na UAM, a nie na jakąś prywatną (bo taki też miałam pomysł) i potem się po 1 roku przeniosłam na dzienne.

Gość ja wybieram sie na uam
jestem spoza poznania, ale uczylam sie w lo tam:D

Gość jujujuju
Hmmm autorko co Ty chcesz robić po tej resocjalizacji ? Zastanawiałaś się w ogóle ? Podejrzewam, że nie byłaś nigdy w zakładzie karnym, zakładzie poprawczym? - czasem są organizowane takie "wycieczki" do zakładu karnego, żeby zobaczyć jak to jest - dla studentów resocjalizacji i prawa. Słyszałam o kilku osobach, które skończyły ten kierunek i żadna nie pracuje w swoim zawodzie. Mam znajomą, która skończyła resocjalizację i potem żałowała, że poszła na to bo inaczej sobie wyobrażała ten kierunek. Przemyśl dobrze swój wybór, bo obawiam się, że masz nieprawdziwe wyobrażenia o tym zawodzie i realiach jego wykonywania. Wyobrażasz sobie siebie w zakładzie karnym w ogóle, w sensie że tam idziesz i pracujesz ? Myślę, że do takiej pracy też trzeba mieć predyspozycje takie psychiczne - nie można być taką sierotką Marysią bo Cię tam zjedzą;)

Gość Matura 2011 ;)
Tak wiem co to praca z 'trudnymi' ludźmi. byłam na wolontariacie w liceum i pracowałam z taką młodzieżą, poza tym mam brata, który do takich ludzi należy, dlatego wybrałam ten kierunek. I owszem jestem silna psychicznie i jak na razie nikt nie wpłynie na zmianę mojej decyzji co do kierunku studiów. ale dzięki za rade ^^

Gość jujujuju
Spoko, jeśli wiesz na co się piszesz to powinnaś być zadowolona;) Chodziło mi o to, że wiele osób czerpie swoje wyobrażenia na temat jakiegoś zawodu z amerykańskich seriali TV, które z polską rzeczywistością nie mają niewiele wspólnego, albo wybierają kierunek studiów bo fajnie brzmi. Jeśli się wahasz między tymi uczelniami to zdecydowanie polecam UAM, na pewno lepsza kadra i wyższy poziom nauczania. W Poznaniu jest tak naprawdę jedna uczelnia prywatna, która ma wysoki poziom i cieszy się dość dobrą opinią i to jest wspomniana przez kogoś Wyższa Szkoła Bankowa, ale to z tej przyczyny, że praktycznie wszyscy wykładowcy tej uczelni pracują na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, który akurat się znajduje po drugiej stronie ulicy albo na Wydziale Prawa UAM. (Ale napisałaś, że Cie nie interesuje, nie maja z resztą zdaje się resocjalizacji) Mam koleżankę, która robiła licencjata w Wyższej Szkole Zarządzania i Komunikacji ul Różana - była niezadowolona i z kierunku i organizacji szkoły, czesne podnosili, problemy z kontaktem z wykładowcami, plany zmieniali.Generalnie robili tak żeby kasę wydoić minimalnym kosztem. Na Mgr poszła już na zaoczne UAM. W Poznaniu jest całkiem dużo uczelni prywatnych ale dobre opnie to słyszałam jedynie właśnie o WSB, a o całej reszcie jedynie narzekania i niezadowolenie, no ale może akurat tak trafiłam;) tego nie wykluczam. Chociaż podziwiam, że chce Ci się taki kawał jechać na studia.

Gość Matura 2011 ;)
W sumie właśnie słyszałam, że UAM jest dobry, więc spróbuje, może akurat się dostane. U nas w lubelskiem raczej nie ma żadnych dobrych uczelni, a poza tym chce się stąd wyrwać, bo nie widze swojej przyszłości w tym województwie. Myślałam także o Uniwersytecie Wrocławskim , ale jednak do Poznania bardziej mnie 'ciągnie'. Noo nic, to jak radzisz iśc na UAM nawet na zaoczne czy wieczorowe to tak zrobie ^^ I jeszcze raz dziękuję za informacje! :)

Gość jujujuju
Nie ma za co, cieszę się jeśli pomogłam. Sama kiedyś taką decyzję podejmowałam więc wiem, że nie jest prosta, a bywa że skutki się odczuwa przez życie zawodowe potem. Niestety nie zawsze ma kto trzeźwo dobrze doradzić albo nawet odradzić. Jeśli chodzi o Wrocław to mówi się, że miasto się też szybko rozwija i są dobre prespektywy jeśli chodzi o pracę ale w Poznaniu w porównaniu do reszty kraju czy regionu też bezrobocie nie było nigdy jakieś olbrzymie. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Gość ciekawyolo
Do autorki Zamościa do Poznania nie jest 700 km tylko 560 km .

Gość Matura 2011 ;)
Nie dziękuję :) Hm.. W google mi pokazało, że 728 km . no, ale nigdy nie liczyłam, więc kłócić się nie będe ^^

Gość jusko
jakby ktoś chciał iść na wspia :) to proszę się odezwać gg: 3494441 służę wyczerpującymi odpowiedziami:) studiuje tam i jestem bardzo zadowolony

Gość Olurka
Witam, chciałam zapytac czy ktos tu moze wie czy na UJ w Krakowie zeby wogole byc rekrutowanym potrzeba miec 50%? bo np. w katowicach tak jest..

hej, to kto poszukuje pokoju w Poznaniu? bo chetnie kogos poznam i moge zamieszkac w jednym mieszkanku ;p wybieram sie na UMP

Gość Poznań miasto Doznań
Zapraszam was do Poznania! Wszystko tutaj jest w miarę dobrze z organizowane...Ceny przystępne(bilety MPK drogie FAKT) , ale ogólnie dobrze się tutaj zaaklimatyzujesz...:) Poznań miasto Doznań

Gość Anis314
Ja się również wybieram na studia na WSPiA na resocjalizację, jestem z poznania więc jak coś służę pomocą.

ja zlozylam na techniki dentystyczne i ratownictwo. nie usmiecha mi sie mieszkac w akademiku dlatego szukam ludzi ktorzy tez maja ten 'problem' :)

Gość Matura 2011 ;)
Szczerze to jak nie dostane się na UAM, albo nie przydzielą mi akademika to byłabym zainteresowana wspólnym mieszkaniem, zwłaszcza, że będzie taniej i pozam w końcu kogoś z P-ń ; )

to moze podeslij mi na maila swoje gg czy cos takiego i jakos bedziemy sie zgadywaly :) moj mail cieszynska.k@interia.pl a dzis dostalam list od uczelni

Gość Matura 2011 ;)
Już wysłałam numer gadu ; ) Odezwij się ^^ Hm.. O! Tak szybko ? :D I jaak ? ;>

Gość Matura 2011 ;)
Jaa ide na UAM, albo na WSEIiI. ;))

Gość PAwelek45
A ja idę na politechnikę na informatykę.

Gość dzasta9111
Witam;) Wybiera sie ktoś na resocjalizacje zaoczna na UAM? Mam zamiar mieszkac w akademiku lecz nie wiadomo czy sie dostane-wolalabym poszkukac mieszkania.. ide sama wiec bedzie ciezko;/ wgl ciezko dostac sie tam na zoczne? Jesli ktos jest zdesperowany i tak jak ja panicznie boi sie poznania Poznania samemu i w dodatku wybiera sie na reso to piszcie 32917300 pozdr;)

Gość studentka-prawie
ja mam pytanie czy na resocjalizacji ( zaocznie) jest w-f ?

Gość limakgibki
witam, ja również wybieram się na studia do Poznania ;) nawet tam nikogo nie znam, a mieszkam kawałek od Poznania no ale cóż do odważnych świat należy...