Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

też młoda

Duphaston, boję się :(

Polecane posty

tak, nie da się czytać, bo co chwilę podbijam i wszystko brzmi chaotycznie. mam się czego bać, bo to zrąbany lek i szkodzi. :o czy jestem przewrażliwiona - nie, ja po prostu nie jem byle czego i na wszystko zwracam uwagę.

a tak w ogóle to kupiłam dziś to świństwo, wzięłam 2 godziny temu 1. tabletkę... ale jestem antagonistycznie nastawiona do tego :D eh :(

Gość fbsrtyh
Nie ma co srać po gaciach, też brałam duphaston i to są bardzo lekkiego kalibru tabletki, tak lekkiego, że okres mi się po nich jednak nie uregulował :]

Gość plumplumplummmm
Ja też miałam zanik miesiączki, biorę luteinę (odpowiednik duphastonu), już trzeci cykl, by za jej pomocą wyregulować gospodarkę hormonalną. Dzięki luteinie maa regularny okres, owszem przytyłam 2 kilo, ale pofolgowałam sobie z jedzeniem, więc niewykluczone, że to od obżarstwa ;). Mam polecenie od gina by brać luteinę jeszcze dwa cykle, ponoć ten lek nie jest bardzo szkodliwy, zwłaszcza w porównaniu z innymi hormonami. Aha, też miałam stanowczo za mało progesteronu, ale NIE MAM zespołu policystycznych jajników, a całe leczenie sprowadza się właśnie do brania luteiny przez jakiś czas. Na razie efekty są - okres regularny i wyniki progesteronu w normie, a potem się zobaczy ;)

Gość elo elo 3 2 0
to bierz, może nie trzeba będzie wcinać tego nie wiadomo jak długo :) poprawi się po krótkim czasie i git :D no i życzę dobrych wyników badań ;) nie bój się!

Witam, Przez długi czas brałam tabletki anty i jak je odstawiłam to okres mi zanikł. Gin przepisał mi duphaston na wyregulowanie przez 4 cykle. Najpierw przez 10 dni bralam luteinę 3x dziennie. Po 10 dniach dostalam okres i od 16 dnia cyklu zaczęłam duphaston 1x dziennie. Okres dostałam choć skąpy. Dziś powinnam zacząć kolejną dawkę duphastonu jednak dostałam wlaśnie okres-być może już naturalny a nie wywołany hormonami. Czy myślicie, ze powinnam nadal brać ten duphaston tak jak nakazał gin, czy juz nie?

Gość współczuję Ci
a to nie jest tak, że między braniem tego leku (to jest jakoś tak, że zaczynasz, bierzesz 10 dni, a jak dostaniesz okres to od 16. do 25. dc?) mogą pojawić się plamienia? tak mi się zdaje ;) więc chyba powinnaś brać

Tak to właśnie jest, bierzesz od 16-go do 25-go dnia cyklu, dostajesz okres i znowu. W poprzednim cyklu brałam duphaston przez 10 dni i następnego dnia dostalam okres i dziś mija 16 dni więc znowu powinnam zacząć brać, ale akurat dostałam okres i nie wiem kurcze co dalej :/ chyba wezmę tą tabletkę-zobaczę co będzie jak za 10 dni przestanę brać-czy znowu dostanę okres?

Gość crazy-angel
ja też mam...hmmm a może MIAŁAM policystyczne jajniki dostałam tabletki anty po których nie przytyłam a nawet około 2 kg schudłam. oprócz tego dostałam inne tabletki bromergon i coś jeszcze ale nie pamiętam. pewnego dnia odstawiłam wszystko bo źle się czułam psychicznie:( dodam że też miałam torbiele i ciągle musiałam sie leczyc ;/ Ale dziś cieszę się że to odstawiłam bo udało mi się zajśc w upragnioną ciążę i jak narazie jest wszystko super:) duphaston biorę teraz profilaktycznie. A Autorka tematu niech nie panikuje aż tak bardzo...wiadomo że każdy lek działa jakoś na wątrobę ale nie AŻ tak strasznie bardzo!! A jeśli Ci serio wyjdzie że masz policystyczne jajniki to radzę się leczyc bo od tego w dużym stopniu może zależec czy będziesz w przyszłości matką;)

nie wiem czy ktoś jeszcze tu zagląda, ale... ODEBRAŁAM DZIŚ WYNIKI I SĄ DOBRE!!! :D ojej, nawet nie wiecie jak się cieszę!!!! :):):)❤️ testosteron, androstendion i dhea-s w normie. czyli nie mam policystycznych jajników? kurde, a tak się bałam... oby skończyło się tylko na duphastonie ;) no może jeszcze będą badania przysadki mózgowej... no nic, ważne że wyniki dobre, obędzie się bez tabsów anty :classic_cool: MAM NADZIEJĘ... :)

Gość siri
No i fajnie, na przyszłość jak by coś to skonsultuj rzecz z kilkoma specjalistami, jeden może się mylić z diagnozą.Ja w swoim przypadku zaliczyłam siedmiu ginów zanim sie poddałam leczeniu hormonem.Życie takie jest że choroby się nam trafiają.Zdrowia Ci życzę!