Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CzarekMarecki

Nauka, edukacja - mam 24 lata i nie wiem co robić?

Polecane posty

Gość CzarekMarecki

Po maturze niestety nie poszedłem na studia - dzisiaj trochę żałuję, ale nie chcę do tego wracać. Pracuję w jednym z warszawskich hoteli i tak myślę, że mógłbym podnieść moje kwalifikacje i iść np do jakiejś dwuletniej szkoły albo zrobić jakiś kurs. Podobno w niektórych tego typu szkołach, niektóre przedmioty są za darmo. To już w ogóle byłoby super bo jednak zależy mi na tym żeby kształcić się niewielkim kosztem. Utrzymuję się w stolicy sam, a wiadomo - wydatków trochę jest. Może ktoś z Was uczył się w jakiejś szkole policealnej i może coś polecić?

Gość Konchita
A myslales o licencajcie 3 letnim? Jezeli szukasz oszczednosci to WSB ma opcje idealna dla Ciebie, przy zapisaniu sie na studia masz znizke ponad 1000 pln, a dodatkowo uczestniczac w konkursie na www.studiamarzen.pl mozesz wygrac roczne stypendium.

Gość Przyznaję ci nagrodę darwina
Chcesz zmarnować 5 lat na papierek?

No chyba nie na papierek tylko dla samooceny ( w koncu jestes wykształcony) oraz dla większej możliwości znalezienia lepiej płatnej pracy..

Gość Ewka_Olsztyn
Hej. Jeżeli ja mogłabym coś zasugerować to poszperaj w internecie i poszukaj sobie jakiejś szkoły dwuletniej. Jest ich troche i na pewno coś znajdziesz. Mam znajomą, która kiedyś w jednej z takich szkoł się uczyła ( było to liceum dla dorosłych ale mieli w swojej ofercie też szkołę dwuletnią). Nie pamiętam dokładnie jak się nazywa, ale chyba Progres. Bardzo była zadowolona, chwaliła sobie kadrę i jakość nauczania. Zdała maturę, poszła dalej na studia - także jak ktoś chce to naprawdę można! Nie wiem czy ta szkoła jest u Ciebie w mieście, to już musiałbyś sam się rozejrzeć, ale wiedz, że na naukę nigdy nie jest za późno, a już na pewno nie w wieku 24 lat ;) pozdrawiam!

Gość CzarekMarecki
Dzięki, przeglądałem jakie mają w tym Progresie przedmioty w tej dwuletniej szkole, jest hotelarstwo i to by mnie mogło interesować. Natomiast nie wiem nic na temat szkoły, wcześniej o niej nie słyszałem ( bo generalnie się tym mało interesowałem). Może ktoś tam chodził?

Moim skromnym zdaniem albo wybierasz renomowaną szkołę lub uczelnię albo dajesz sobie spokój bo byle jaki kurs to wyrzucanie pieniędzy. Jeśli chcesz dalej pracować w branży hotelarskiej, poproś kogoś z kadr lub przełożonych o radę. Opowiedz o Twoich planach na doskonalenie zawodowe i o ewentualne rekomendacje. To oni najlepiej znają branżę, a i może po ukończeniu doszkalania zaproponują Ci awans. Pozdrawiam.

Zależy od Twoich umiejętności. Jeśli kurs Ci się na coś przyda to ok. Nie idzę na ''zarządzanie'' bez większej koncepcji... Jeśli juz to powazny kierunek...

Gość nooooooo
odradzam ci normalne studia jeśli do tej pory nie czułeś potrzeby studiowania, to raczej nie dla Ciebie, raczej jakies studium poszukaj...

Gość Paula Paulina
Ja też uważam, że jeżeli nie masz potrzeby studiowania to nie ma co bo będą to pieniądze wyrzucone w błoto. A co do tego co pisze BernaData, niektóre szkoły policealne mają darmowe przedmioty, wiem, że w Warszawie jest ich trochę i można w internecie poszperać, ja słyszałam o Progresie bo kiedyś jak szłam przez centrum to ulotkę dostałam. Podejrzewam, że takich miejsc w których można się uczyć jest mnóstwo i ponieważ szkoły chcą zachęcić do nauki, dają najróżniejsze promocje. Na pewno nie wyjdzie Ci to na złe więc próbuj.

Gość biała_lilijja
Jak chcesz się uczyć, to nauczysz się wszędzie! Słyszałam o Progresie dużo lepsze opinie niż o innych szkołach tego typu, dbają o to żeby człowiek, który się uczy zdobył potrzebną wiedzę. Poza tym podobno niektóre kierunki mają za darmo, ja akurat słyszałam o Katowickiej siedzibie, ale oddziałów w Polsce kilka jest. Pzdr!

Gość Margerit90
Szukałam podobnego tematu. Jestem po licencjacie, ale zastanawiam się czy nie iść do dwuletniej szkoły na BHP. Po pierwsze moim zdaniem to bardzo perspektywiczny kierunek, a po drugie im człowiek się więcej uczy tym lepiej dla niego. Zdecydowanie wolę się kształcić niż leżeć i nic nie robić.

Gość dfggfdgg
te darmowe kierunki to lipa roboty po tym nie ma a ktoś sobie zarobił

Gość dfggfdgg
szkolnictwo omijaj

Gość Margerit90
Jaka lipa? Nie wiem jak za lipę można uważać kierunek po którym dostaje się dyplom z ministerstwa po polsku i po angielsku. Właśnie takie kursy się bardzo przydają, pracodawcy zawsze patrzą na skończone szkoły, na to jakie ktoś ma wykształcenie i czy później ma zrobione jeszcze jakieś kursy. Ja się zapisałam na BHP do progresu i myślę, że na pewno mi się to przyda, a już na pewno nie zaszkodzi!!!!

Gość CzarekMarecki
Zapisałem się do Progresu na hotelarstwo. Mam motywację żeby skończyć i nie ukrywam, że zależy mi na tym żeby się czegoś nauczyć i dostać dyplom. Na szczęście nie mam daleko więc dojazd do szkoły nie będzie mi zajmował dużo czasu ( a to się bardzo liczy). Do rozpoczęcia zajęć zostało jeszcze trochę czasu, ale jestem pozytywnie nastawiony no i mam nadzieję, że pomoże mi to wszystko podnieść swoje kwalifikacje.

Gość bez sensu w ogole
po jaka cholere idziesz na jakies studium?w dodatku hotelarstwo?glupie.jesli nie wiesz co robic z nauka to nie rob nic bo takie cos jest bez sensu. lepiej idz na cos lepszego.cale zycie chcesz pracowac w jakims hotelu?

Gość pelikan z głębokim dziobem
głęboko wierzę w to że w tym temacie nie reklamuje się żadna szkoła prywatna :)