Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anexxis

Kupiłam szynkę RAZOWĄ - co z niej zrobić?

Polecane posty

Gość anexxis

Jestem noga w kuchni, kupiłam szynkę razową a w necie nie ma nawet takiej nazwy szynki!! Macie jakieś pomysły co z tym mięsem można zrobić?

Gość bzdoora
No to dlaczego kupiłaś coś takiego, jak nawet nie wiesz co to jest?

Gość majowa dziewczyna;)
można zmielić i zrobić gołąbki, pulpety, klopsy, mielone;) możesz pociąć na kawałki i zrobić pieczeń:)

Gość anexxis
bzdoora - bo czasem męża chcę zaskoczyć. W ogóle nie umiem a co gorsze nie ZNOSZĘ gotowania, to i się nie interesuję Majowa dziewczyno dziekuje:)

Gość o ja pitaole -fakt noga jestes
:D pewno w sklepie miali na myśli szynkę ZRAZOWĄ :D :D a jakas oferma napisała razowa :D

Gość bzdoora
No tak. Mogłaś spytać w sklepie co z tym fantem zrobić. Ja lubię gotować, ale o szynce razowej nie słyszałam, więc nie pomogę. Gdybyś miała kawałek wołowego,to już prędzej :)

Gość anexxis
Przysięgam, że napisane było "razowa " ;) No noga jestem straszna, uczę się powoli:P Męża to chyba jednak nie zaskoczę

ale mozesz pociąć ją w cieniutkie plastry ,lekko rozbić ,sól pieprz cieeniutko baardzo musztarde rozsmaruj .Dajesz np przesmażone pieczarki,odrobinke sera żółtego ,zawijasz ściśle i opiekasz szybko z dwóch stron -potem do rondla podlewasz odrobiną wody i bulionu i powoli dusisz ...podajesz z czym chcesz .ryż,makaron ziemniaki a wyjdzie ci jeszcze smaczny sos -mozesz go zagęścić 🖐️

Gość bzdoora
W sklepach sprzedają również japka, więc wszystko jest możliwe :) A szynkę to najlepiej przeznaczyć na pieczeń, to jest za dobre mięso na mielone, czy gołąbki. Poszukaj sobie w necie przepisu na pieczeń i już. Obowiązkowo z cebulą i czosnkiem, będzie pachnieć na 20m :)

Gość anexxis
No dziękuje Ci bardzo O ja pitolę :)

a dla początkujących porządnie natrzyj przyprawami ziołami ,sól ,pieprz itd wrzuć do miski i daj pare kropli oliwy i ząbek czosnku i niech poleży z godz lub dwie ...potem bierzesz gotowy rękaw foliowy -są takie w sklepie do pieczenia miesa ...zawijasz w rękaw -wkładasz do blaszki i do pieca ...pyyychhhaaaaaa

Gość anexxis
Bzdoora - jabłek to jeszcze bym sie domyśliła :P ale jak ktoś nie ma pojęcia o gotowaniu to szynka może byc dla mnie i razowa i zrazowa i inna kolorowa - nic mi to nie mówi. Wstyd - wiem

Gość ja też sądzę ze kupiłaś
szynkę zrazową -dość popularna i fajna własnie na zrazy ...:)

Gość majowa dziewczyna;)
możesz zapeklować i upiec w całości i będziesz miała domową szynkę pieczoną:) idealną na kanapki mężowi do pracy przez tydzień:)

Gość w moim osiedlowym sklepiku
mają" KÓRY " a kiedyś myślałam ze walne ...czytam i widze ,że jest napisane : kiełbasa osiołowa ...jezuu do dziś nie wiem co to było z pewnością nie żadne salami ...może jakas ziołowa ? ale wolałam nie brać Autroka nieświadomie kupiła fajny kawał ścierwa ...ja nie wziełabym bo wiem ze nia ma szynki razowej -jest chleb,mąka ,makaron ale szynka :D rób pieczeń zawsze wyjdzie albo w tej folii tez pychaaaaa

Gość anexxis
Matko - zapeklować ?? Ale spoko luz ;) zaraz doczytam co to takiego . Fajne przepisy , dziekuje Wam kochane :)

Gość majowa dziewczyna;)
zapeklować;) tzw bierzesz szynkę nacierasz ja przyprawami z odrobina oleju wkładasz do piekarnika możesz w rękawie i pieczesz. Potem możesz zrobić gotowy sos z torebki do tego ziemniaki i masz obiad zrobiony. Co ci zostanie możesz dać mężowi na kanapki jutro do pracy:) ja tak zawsze robię: