Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Annonimka

Wymiary z USG, czy prawidłowe?

Polecane posty

Gość Annonimka

Witam. Jestem w 33tyg.ciąży i zastanawiam się czy wymiary mojego maleństwa są prawidłowe. A szczególnie chodzi mi o różnicę pomiędzy główką a brzuszkiem!!! BDP (wymiar dwuciemieniowy główki)-85-34+2. HC (obwód główki) -311-34+6. AC (obwód brzuszka) -284-32+3. (reszta: FL-64-33. US-GA-33+5. PTP-26.05.201. EFW-2090 gramów). W 22tc zaś wyniki miałam następujące (też różnica pomiędzy główką a brzuszkiem) BPD wynosiło 20w6d. HC- 21w3d a AC- 21w0d. Jak było z Waszymi maluszkami, czy też istniały takie dysproporcje, a nie świadczyły o żadnej patologii? Martwię się :(

Gość pitulinka
Spokojne, glowka zawsze jest wieksza. Jeszcze kilka tyg po porodzie taka bedzie.

Gość Annonimka
Przeczytałam, no i niby tak, ale z kolei wyczytałam jak lekarz powiedział jednej kobiecie, że najgorzej jak brzuszek wychodzi mały w stos. do reszty ciała :( Nie wiem co miała na myśli, bo tylko takie zdanie przytoczyła :-O Wiem że główka jest duża u noworodka, ale chyba powinna odpowiadać aktualnemu tc :( a u mojego szkraba jakaś jakby nieproporcjonalna wychodzi, nie wiem czy panikuję. Może napiszą tu jakieś mamy które miały podobną do mojej sytuację, a po porodzie okazało się że jest dobrze.

mi dziecko wychodziło ponad dwa tygodnie starsze niż był dany tc ) i po prostu duża dziewczyna się urodziła ;) miałam ostatnie usg takie szczegółowe w 32 tygodniu i obwód główki był praktycznie taki sam jak ty podałas ;) reszta wymiarów też podobna ;)

Gość Annonimka
Czyli rozumiem, że córcia urodziła się z normalnymi proporcjami, przynajmniej "dla oka", bo mi chodzi po głowie wizja wodogłowia :-O

no właśnie wg oka i wg lekarzy jest "normalna" :) mimo, ze ma 3 miesiące i wązy ok 6,5kg to nie wygląda na "pulpeta" :D ważyła 4250g i 57 cm długa była jak się urodziła,obwód główi miała chyba 38cm przy urodzeniu ;)

Gość Annonimka
gosiaczek dzięki za dobre wieści. Może inne mamy też się odezwą?

Gość chnj
Kochana nic się nie martw, ja też schizowałam z tymi wszystkimi wymiarami, bo głowa była większa o tygodnie od reszty ciala, martwilam sie wodogłowiem a teraz mój synek ma 2 lata i wszystko z nim ok. Gdyby dziecko miało wodogłowie to lekarz na pewno by Cię o tym poinformował, także nie bój żaby;))))

Gość chnj
*była wieksza o 3 tygodnie

Gość Annonimka
Dziękuję Wam bardzo za informacje. Nie zamykam wątku, bo z chęcią poczytam jeszcze jak to było u innych mam.