Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sammy bunny

czemu Kuszyńska zakłada noge na noge będąc na wózku?

Polecane posty

Gość sammy bunny

czy może mi ktoś wyjasnić jak to jest mozliwe? pytam zwlaszcza osoby na wózkach lub znające medycynę? wg mojego prostego ale logicznego myslenia na wozku trzeba jeździć na wózku gdy ma się uszkodzony kręgosłup. a żeby podnieść nogę i załozyć ją sobie na drugą to przy podnoszeniu uruchamia się też kręgoslup. czy może się mylę. ja absolutnie nie podważam niepełnosprawności Moniki Kuszyńskiej. proszę o poważne i profesjonalne odpowiedzi.

Gość przecież może chyba
pomóc sobie rękami nie? i założyć sobie nogę na nogę przy użyciu rąk.

Gość uouuuouw
kręgosłup można też mieć mneij lub bardziej uszkodzony, na dodatek w różnych miejscach

wiec albo jestes tepy albo Twoje myslenie nie jest jednak zbyt logiczne. Owszem, w PEWNYM procencie przypadkow, osoba siedzaca na wozku ma uszkodzony kregoslup. Sa tez osoby, ktore cierpia np na zwiotczenie miesni lub stwardnienie rozsiane badz tez reumatologiczne zapalenie stawow Sa tez osoby np z tak chorymi biodrami, ze nie sa w stanie sie poruszac. moznaby tak wymieniac godzine, i co 'dziwne'- zadna z tych chorob nie musi byc rownowazna z paralizem (choc moze byc). Osoby te moga poruszac nogami, jednak nie w takim stopniu by chodzic. Jednak wystarczajaco by zalozyc noge na noge.

swoja droga nieźle, ze w polsce taki ciemnogrod- osoba na wozku to chyba tylko po urazie kregoslupa, a najlepiej po wypadku samochodowym, albo skoku na glowke. Nie wiem, zadnej wiedzy zyciowej nie macie? Do tego medycyny studiowac nie trzeba... Ani nie trzeba tez byc niepelnosprawnym..

Gość kwartnik
a jak sądzisz, gdyby tak człowiekowi odciąć kończyny dolne i kończyny górne to będzie żył ?

Mysle, ze skoro masz taka ciekawska nature to powinieneś ja jak najlepiej wykorzystać poszerzajac swoje horyzonty. Pewnie litery w ksiazkach zbyt Cie mecza, ale Discovery channel ma niezla oferte.

Gość piczekson łoranż
a czy ogony u ludzi zanikły na dobre?

Gość ale Monika Kuszyńska
jest po wypadku to do bulwersującej się jjjjjjjjjj dlatego autorka pyta o co pyta

Gość GR25GR
jjjjjjjjj - nie podniecaj sie tak, bo majtek nie dopierzesz :O

haha, a skad wiesz ze mam majtki? Miala wypadek, ale ma rehabilitacje, a ze ma duzo kasy to ma naprawde dobrych rehabilitantow. Moze nigdy nie bedzie mogla juz wstac , ale to nie znaczy, ze nie bedzie mogla noga ruszyc. Nie wiem skad rowniez poglady, ze osoba sparalizowana po wypadku juz nigdy w zyciu nie bedzie mogla chodzic. Jesli rdzen nie zostal przerwany, ani paraliz nie jest cecha wrodzona to sa szanse na poprawe. I sie nie bulwersuje, tylko odpowiadam na pytanie . Osoba z pytania nr 1 napisala ze o ile mysli logicznie to osoba na wozku MUSI miec uraz kregoslupa. Wiec opowiedzialam- nie musi. Bo chyba trzeba byc kretynem zeby zakladac sobie noge na noge reka bo to ladnie w tv wyglada.

Gość faceci XXI wieku brrr
dobrze że rece ma sprawne i może dłubać w nosie a Kubica nie może

Gość ale Monika Kuszyńska
ja tam wiem, ze może być rożnie - różne są przyczyny i etapy niepełnosprawności ale nie wyzywam od debili, tych co pytają podobno nie ma głupich pytań, wiec nie bulwersuj się tak, bo tylko sobie opinie wystawiasz inteligentka się znalazła :O

Gość faceci XXI wieku brrr
wiecie że Kubica prosił żeby mu rece złożyli na piersiach żeby było że niby może nimi poruszać ale to nad sceną ktoś trzymał jego rece na niktach i poruszał jak marionetką co jakis czas może z Kuszyńską podbnież bylo

Gość dudekos
Koteczki! Jako osoba na wózku mogę Wam to wyjaśnić. Nikt nie widział, jak Kuszyńska tę nogę na nogę zakłada, prawda? Ona naprawdę ma sparaliżowane nogi. To się po prostu robi rękami - bierze w łapy i kładzie na kolanie, ot cała tajemnica. A po co? Głównie po to, żeby bezwładne nogi nieestetycznie jej na boki nie opadały. Nie każdy ma nogi na tyle posłuszne, żeby razem je utrzymać.

Gość anne matrixx
A CZEMU NIE!?!?!?!:classic_cool::classic_cool:

Gość dudekos
Hmmm... Jak odpowiedzieć na takie pytanie? Może tak: Są sytuacje, kiedy trzymanie nóg razem jest wręcz niewskazane ;-))), ale publiczne występy raczej do takich sytuacji nie należą. A poważnie: Dużo zależy od tego czy sparaliżowane nogi są spastyczne czy wiotkie, a także od poziomu uszkodzenia kręgosłupa. To wszystko wpływa na możliwości "wyćwiczenia" nóg i możliwości panowania nad nimi.

Gość bo tak się czuje
bo tak się pewni czuje bardziej kobieco. i w mniejszym stopniu wygląda na sparaliżowaną. Zakładam, że ona jednak zakłada nogę na nogę przy pomocy rąk

Gość dudekos
Dokładnie tak. :-)