Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mattturka

Nie zdążę w 15 min z prezentacją maturalną!

Polecane posty

Gość mattturka

Co się stanie jak nie uwzględnię jednej lektury w swojej prezentacji mimo, że mam ją w bibliografii? Odbiorą mi punkty?

Gość mattturka
up to ważne

Gość taka jedna zdająca maturę
A nie da się mówić szybciej, albo z każdej lektury coś wykreślić?

Gość mattturka
nawet po wykreśleniu mam za dużo :F nie wiem jak to zrobiłam, bo zazwyczaj pisze zwięźle i na temat... xmetaxa jesteś pewna, czy napisałaś to "tak" od niechcenia?

Gość taka jedna zdająca maturę
A ile masz tych lektur, że tyle wyszło?

Gość mattturka
4

Gość mattturka
ale krótkie. Tylko, że bardzo dużo przykładów w nich jest pasujących do tematu a zdałam sobie z tego sprawę podczas pisania prezentacji -_-

Gość netbook-laptop
i tak sie zestresujesz i polowy pezentacji zapomnisz, wiec czym sie martwisz?

Gość taka jedna pisząca maturę
Ja mam 5 lektur, ale nie mam jeszcze napisanej prezentacji do końca, bo maturę ustną z polskiego mam dopiero dwudziestegoktóregoś, więc na razie uczyłam się na te pisemne. Mam nadzieję, że zmieszczę się w czasie. :/

jestem pewna, coś tam moga odjąc. komisja ma przy sobie twój plan wypowiedzi. powykreślaj pare zdań, to sie zmieścisz

"komisja ma przy sobie twój plan wypowiedzi. " Tego nie trzeba było oddawać. Tylko bibliografię.

Gość mattturka
ja to się bałam, że powiem krócej niż w 15 minut, bo zawsze pisałam zwięzłe niezbyt długie prace (3str góra), a teraz mi coś odbiło! Może dlatego, że podoba mi się ten temat. Ja mam 18 maja i muszę jeszcze właśnie dopisać tą cholerną lekturę... chyba streszcze w niej temat w dwóch zdaniach. Przynajmniej będzie, że coś powiedziałam...

"Tylko, że bardzo dużo przykładów w nich jest pasujących do tematu" Ale możesz omówić z każdej jednego bohatera. O resztę zapytają cię w pytaniach jak będą chcieli.

Gość mattturka
jedna z tych lektur to "jak prawidłowo wykonać seks analny z kobietą", jak to zaprezentować na maturze?

Gość mattturka
tak dokładnie. Plan wypowiedzi jest tylko dla mnie. Komisja ma go tylko po to, aby się zorientować jak mniej więcej wygląda moja prezentacja. Nawet nie muszą mieć tego planu... więc może nie będą tacy surowi

Tylko, że niestety w bibliografii są wymienione te wszystkie lektury. To, że planu nie oddałaś to tylko taki plus, że możesz jeszcze pozmieniać wszystko tak jak chcesz, ale lektury chyba muszą być te wymienione. Sama nie wiem.

Gość Frenncinnnnnnnnnnnnn
Ja nie powiedzialem o wszystkich- mialem 5, powiedzialem o 4. Dostalem 17 wlasnie za to ze nie wyrobilem sie w czasie

Gość emilkaradom
musisz opowiedziec chwile o kazdym punkcie zawartym w planie wypowiedzi.ale ta prezentacja nie musi byc taka wiesz pisana ''madrymi slowami'' powykreslaj to co trudniej ci zapamietac, przygotuj sobie to co faktycznie zdolasz zapamietac, ja swoja prezentacje mowilam tak roznie w domu, czasem 13 czasem 15 minut albo chwile dluzej.. a na egzaminie nawet czasu nie mierzyli. to takie umowne 15 min, czas w ktorym raczej kazdy powinien sie wyrobic. mozliwe ze masz za duzo informacji na temn=at danego utworu, wywal to co nie jest na temat. moj temat dotyczyl wedrowki wiec wywalalam niepotrzebna akcje z ksiazki, nie opisywalam jak to tam bylo wszystko po kolei tylko skupialam sie na motywie wedrowki. nie popadaj w paranoje, jak bedziesz miala za duzo to cie ten temat polozy na lopatki, jaki by nie byl. moja prezentacja miala gdzies tak 2 i pol strony i wstrzelilam sie idealnie czasowo.

Gość emilkaradom
staraj sie chociaz cos napomkniec na dany temat bo odejma ci te punkty, ja dostalam 18 pkt ale nie powiedzialam wszystkiego co chcialam , skorcilam w myslach to co bylo dla mnie za trudne i okroilam to, jak sie gubisz mowiac przypominaj sobie jaka byla pueta ostatniego akapitu przy utworze i jedz dalej z nasteonbym utworem nie zaiweszaj sie, nie rob pauzy

A i u mnie mierzyli czas i po 15 min. powiedziala babka STOP.Ale nie lubilem tej szmaty od polskiego.

Gość mattturka
ok, dzięki za odpowiedzi :) W takim razie ją skrócę. Dobrze, że jestem obdarzona zdolnością szybkiego mówienia, hehe, to będzie mi teraz bardzo pomocne. Więc wystarczy, że powiem 2,3 zdania, ale na temat z tej jednej lekturki, no nie? :)

Właśnie o to chodzi, że ma być tam konkretnie na dany temat, bo w każdej lekturze motywów jest wiele, a ty masz mówić o tym który wybrałaś. Tak nam mówiła polonistka.

Gość mattturka
a czy mogą mi zadać pytania z całej lektury mimo, że z jednej wykorzystuję tylko fragment?

Mogą zadać pytania z całości tego co masz w bibliografii wpisane.

Mogą być pytania typu "dlaczego wybrałaś akurat taką pozycję"

Oczywiscie ze maja prawo z calosci Cie pytac

Gość mattturka
no to niedobrze... muszę doczytać jedną lekturę do 18

Gość mattturka
"dlaczego wybrałaś akurat taką pozycję" - o, to jest fajne pytanie :)

Gość fgjdifdfdfd
kurwa a ja jeszcze nie napisałam prezentacji