Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przecinek,

Czy zdrowa kobieta zawsze ma jednakowej długości cykle miesiączkowe?

Polecane posty

Gość Przecinek,

Jak wyżej: czy każda zdrowa kobieta powinna mieć jednakowej długości cykle miesiączkowe co do dnia - oczywiście nie korzystając z hormonalnej antykoncepcji? Czy wy dziewczyny, macie cykle dokładne co do dnia? I, jeśli tak jest, to jak długo po odstawieniu Evry, cykle powinny się wyrównać? Pozdrawiam i czekam na pomocne odpowiedzi.

Gość tak, czasami 1,2 dni
różnicy

Gość Przecinek,
A 5 dni spóźnienia i seks 3 dni po poprzednim okresie bez zabezpieczenia?

Gość to raczej nie
ciąża, chociaż nigdy nie wiadomo ...

Gość za cholere Ci nikt nie powie
bo nie wiadomo jakiej długości masz cykle po odstawieniu. ale seks 3 dni po okresie jak najbardziej moze zahaczac o dni płodne.

Gość Przecinek,
Właśnie dlatego napisałam tego posta. Evre odstawiłam na przełomie roku. Do tej pory cykle trwały ok. 30 dni, raczej nie więcej. Dziś jest 35 dzień cyklu. A po drugie zastanawiałam się, czy ten 3 dzień może być płodny.

Gość za cholere Ci nikt nie powie
ale to jest trzeci dzień po okresie. zakładając że okres trwał 5-6 dni to jest to 8-9 dzień cyklu. zakładając cykl 30 dni i wczesną owulację - 16 dni przed koncem cyklu czyli na 14 dzien cyklu - i uwzględniając że plemniki mogą przetrwać w drogach rodnych ok 5 dni... no jest jakas tam mozliwosc. zwłaszcza ze cykle po odstawieniu Evry ciągle się mogą normować i ten mógł np być krótszy. a wtedy owulacja wystąpiłaby wczesniej, i dni płodne zaczęłyby się wcześniej. zabezpieczaj sie pewnymi metodami albo poczytaj porządnie o NPR. wyliczanie dni płodnych mozesz sobie od razu darowac.

Gość Przecinek,
Na szczęście nie mam już 15 lat, abym musiała się martwić "wpadką". :) Po prostu uważam, ze to za wcześnie, żeby nakręcać się psychicznie i robić test, a z drugiej strony, jeśli coś jest na rzeczy, to trzeba uważać np. na przyjmowane leki. A inna sprawa, to że lata przyjmowałam antykoncepcję hormonalną i już zapomniałam jak to jest przy naturalnych cyklach i na nowo muszę się ich nauczyć. :) Bardzo Ci dziekuję za odpowiedzi, tak na marginesie. :)

Gość Przecinek,
Może jednak ktoś jeszcze pomógłby mi rozwikłać zagadkę długości cykli u zdrowej kobiety? :)

Gość no ale przecież już Ci
napisali co i jak. przeważnie są jednakowe mniej wiecej, z różnicami w zakresie do 3 dni. po odstawieniu antykoncepcji normują się ok 3 cykli, maksymalny prawidłowy czas to 6 miesięcy, chyba ze brałaś antykoncepcję "wysokohormonalną" (np zastrzyk hormonalny). wtedy trwa to sporo dłużej. test mozesz już zrobić. zasadniczo robi się go w dniu spodziewanej miesiączki, więc jesli masz 5 dni spóxnienia to mozna.

ale tez nie mozna zakladac ze KAZDA normalna kobieta ma cykl dlugosci 28 dni. Sa takie, ktore maja krotsze, np 21 i dluzsze 35 dniowe cykla, wszystko zalezy od danej osoby. Jesli cykle sa zawsze takiej samej dlugosci, to mozna mowic o normie osobniczej, a nie o zaburzeniach. Cykl 28 dniowy to usrednienie.

Gość Samosia@
nie uwazam aby u zdrowej(czy tez nie) kobiety @ byly zawsze "na czas", np co 28 dni. "zdrowie" nie ma tu raczej nic wspolnego, sa kobiety ktore maja regularne cykle i nie moga zajsc w ciaze, a sa takie ktore ktore maja w "caly swiat" nieregularne i bez problemu zachodza, wiec nie bardzo rozumiem co chcesz przez to wyrazic "zdrowe kobiety" w mlodosci mialam cykle 28 dniowe, potem im bylam starsza tym zaczely sie skracac, ostatni moj cykl trwal 16 dni, po nim okres i voila, dzis jestem w 5tym miesiacu ciazy. nie jestem expertem ale z doswiadczenia wiem ze na te sprawy ma wplyw rowniez psychika, np stress, wiec jezeli sie stresujesz, np chcialabys zajsc w ciaze, badz sie jej obawiasz, to tez przez to ci sie cykl wydluzyl

Gość Przecinek,
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pisząc o zdrowej kobiecie, mam na myśli osobę prowadzącą w miarę zwyczajny tryb życia, ze zwyczajnymi stresami i problemami. Generalnie chodzi mi o to, o czym mnie właśnie poinformowałyście - czy ma być to co do dnia np. 30 dni w każdym cyklu, czy są kilkudniowe wahania i np. powinnam się spodziewać okresu w "najbliższych dniach" a nie w "tym dniu". Pozdrawiam was cieplutko.