Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agusssia2008

Czy pracodawca może zwolnić kobite w ciąży???

Polecane posty

Otóż właśnie zrobiłam test ciążowy i jest pozytywny przypuszczam że będzie to 5tc chciałabym o tym fakcie jak najszybciej powiadomić pracodawce ponieważ moja praca jest bardzo ciężka fizycznie no i niewiem czy poczekać czy już powiedzieć boję się że jak będę dużo dźwigała to poronie a staraliśmy się pół roku więc nie chciałabym stracić dziecka. Proszę o rozsądne wypowiedzi:)

Gość olamary
Jak masz umowę na czas nieokreślony to nic ci nie może zrobić tzn.zwolnić.Pracujesz albo idziesz na zwolnienie do porodu, a potem 22 tyg. macieżyńskiego normalnie płatnego tyle co na umowie, po zakończeniu tych 22tyg., albo wracasz do pracy, albo idziesz na wychowawczy, który już nie jest płatny, chyba że dostaniesz z Mopsu, ale to ponoć zależy od dochodów i jest ok.450zł.miesięcznie.Nie wiem ile trwa ten wychowawczy!

Dzięki za odpowiedź tylko boję się bo niemam jeszcze żadnego papierka na potwierdzenie ciąży

musisz isc do ginekologa i on musi ci zbadac i to on stwierdzi czy mozesz pracowac czy nie, ale jesli towja praca jest ciezka to dostaniesz zwolnienie pewnie. Po powrocie dio pracy MUSZA ciebie przyjac spowrotem tylko teraz nie pameitam na jak dlugo bo po jakims czasie maja prawo ciebie zwolnic, to juz zalezy od pracodawcy..