Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie jestem fanem RM

Nie lubie Rosji. Uwazam, ze nic dobrego nie mozna sie spodziewac

Polecane posty

Gość nie jestem fanem RM

po tym kraju. Polska powinan trzymac z bogatszymi od siebie krajami kultury zachodniej. Oni nawet klimat maja popaprany. Nic mi sie tam nie podoba. Czy ktos jeszcze ma takie odczucia?

Gość nie jestem fanem RM
.

Ja lubię ale za coś innego. Ale fakt Rosja nie kojarzy sie za dobrze. Ja uważam że z każdym trzeba dążyć do dialogu i tworzyć przyjazne relacje. A Rosja to potęga i puki co jesteśmy uzależnieni od niej.

Gość nie jestem fanem RM
Rosja jest wazna bo posiada zasoby energetyczne i jest wlasciwie monopolista jesli chodzi o nasz kraj. Byc moze w przeszlosci sie to zmieni mam nadzieje. A wracajac do tematu, wystarczy zobaczyc jak wychodza na wspolpracy sojusznicy Rosji(bieda az piszczy i zawsze tak bedzie) a kraje UE, wspolpracujace z USA. "Z pustego i Salomon nie najleje" a Rosja nie jest bogatym krajem i nie wiadomo czy kiedykolwiek bedzie. Wlasciwie patrzac wstecz nigdy nei byla zamozna, wiec dlaczego teraz tak mialoby byc?

Gość nie jestem fanem RM
Zapewne nie mowisz o tych mieszkancach wielkich miast w Rosji zadufanych w sobie, bedacych tak naprawde elita w morzu ludzi ktorzy ledwo wiaza koniec z koncem. Ci z prowincji sa otwarci i wydaja sie przyjazni to pawda, ale lata propagandy sowieckiej zrobila im kompletna wode z mozgu.

Gość Navya
też myślę,że powinniśmy raczej trzymać z zachodem kto z kim przestaje takim się staje.. a rosja chyba nam tak do końca dobrze nie życzy i wątpie żeby chciała jakiś układów Polką typu jakaś unia . chyba ,że po to żeby nas wchłoniąć do Rosji..Bo tyle już krajów zagrabiła ,że na pewno chciałaby jeszcze powiększyc swoje terytorium

Gość Navya
Ja tam rosjanomnie ufam. może i cześć ludzi się zmieniła ,ale historia pokazuje ,że zawsze przez nia były jakieś problemy a zachód jest silny ,silniejszy od Polski i Rosji i dzięki niemu może kiedyś Polska stanie na nogi. narazie jest ciężko ,ale zawsze poczatki są ciężkie.myślę ,że powinniśmy dalej trzymać z zachodem ,a nie unosić się dumą ,że my z zachodu nie jesteśmy

Gość generalnie zachod ma nas
gdzies, w ogóle Slowian ma za cos gorszego. Rosjanie to choc Slowianie, nie mowie, ze maja dobry rzad, ale sami na niego pluja ( jak i my na swoj). natomiast prywatnie z kazdym Rosjaninem sie dogadasz- wiecej , napijesz i padniesz w ramiona:) A klimatycznie - jak to duzy kraj , wszystko maja, tak jak USa.

Gość nie jestem fanem RM
Klamiat maja przewaznie kontynentalny, co mi nei za bradzo odpowiada. Mrozne zimy, upalne lato:P :) Jest cos takiego jak slowianska dusza to prawda, ale mam wrazenie ze to jest jednak patologiczna rodzina i gdyby Rosjanom naprawde nie odpowiadala sytuacja w ich kraju to nie godziliby sie na to tylko probowali jakos to zmienic

Gość Navya
Nie wiem pewnie niektórzy z zachodu mają nas za coś gorszego ,ale myślę,że Rosjanie nas nigdy nie lubili i nie lubią choćby ze względu na historię Lepiej trzymać z zachodem bo przynajmniej zachód myslę ,że nam nic nie zrobi złego ,a wręcz upodobnimy się do zachodu trzymając z nim

Gość nie jestem fanem RM
Navya o tym co mysla o nas na zachodzie decyduja stereotypy i zgadzam sie z Toba. Mysle ze z czasem zmieni sie opinia o naszym narodzie i beda nas traktowac jak rowny z rownym:)

Gość Navya
zreszta ja się tym z zachodu nie dziwię bo jak patrzą jaki zawsze mamy rząd i jak ogólnie Polska sobie radzi to co mają nas mieć za równych sobie? Powinniśmy z nimi trzymać żeby się chociażby czegoś od nich nauczyć to może kiedyś im dorównamy choć troche

Gość Navya
No bo tak obiektywnie - jak ma się Polska do np Anglii czy Niemiec czy Francji pod wzgledem rozwoju? Nie mówię ,że Polska jest gorsza bo nie jest ,ale radzi sobie gorzej

Gość sesiii
Rosja to piękny kraj. Do którego nam bliżej niż do zachodu, zwłaszcza kulturowo. W końcu jesteśmy Słowianami i nic tego nie zmieni.

Gość Navya
tak jesteśmy słowianami i kulturowo jesteśmy bliżej rosji ,ale co nas kiedykolwiek dobrego spotkało ze strony rosji ? chyba raczej było wiele złych rzeczy .i co chcesz ryzykować jak będzie teraz? Zachód się jednoczy ,a rosja nie chce się jednoczyć ,ona zawsze bedzie sama sobie

Gość Navya
I uważam ,że moglibyśmy mieć wiele problemow jakbyśmy nagle zerwali kontakty z zachodem i chcieli się jakoś wiązać z rosją . prawdopodobnie chciałaby nas zagarnąć ,albo jakieś nasze terytoria

Gość A ja myślę ,że teraz mimo
wszystko nam bliżej kultury zachodniej. Polska kultura coraz bardziej się do niej upodabnia. poza tym poglądy polityczne mamy bardziej zbliżone do zachodnich i w ogóle

Gość sesiii
A co dobrego Rosjan spotkało od nas? Oskarżenia o zamach w Smoleńsku, zaatakowanie ich podczas ich wielkiej smuty. No mamy być z czego dumni. W końcu jesteśmy tacy dobrzy, a nas wszyscy krzywdzą.

Gość Navya
No nas od Rosjan chyba jednak ,,troszke" więcej złego spotkało patrząc na historie . zaczynając od najazdów i wojen z Polską, przez zabory i wojnę po tyle lat komuny co teżwpływa na to ,że teraz jesmy zacofani Nie wspomnę o katyniu itd..

Gość nie jestem fanem RM
Czy jesetesmy kulturowo blizej Rosji to nei jest takie jednoznaczne. Polska zawsze nalezala do kregu kultury lacinskiej czyli zachodniej w przeciwnenstwie do krajow na zachod od naszej granicy. Mamy inna pisownie, inna wiare. Mysle ze jest wlasnie odwrotnie niz myslicie. To prawda jestesmy Slowianami i cos nas tam w zwiazku z tym laczy, jednak ja tam bym nei ryzykowal powortu z historii. To nie jest i nigdy nei byl kraj demokratyczny. Zreszta nigdy nie traktowali oni swoich sasiadow powaznie. Zawsze chcieli ich stlamsic i wykorzystac.

Gość akurat wiele sie obrazam
w towarzystwie miedzynarodowym ( ludzie wykształcenie) -i powiem, ze zachod - z wyjatkiem Australli i czasmi Stanow, no moze Holendrow tez, na haslo , ze jestem z Polski jakby ciut sztywnieje . Jednak wciaz to dla wiekszosci dziki , zimny, biedny kraj. Natomiast widze jak reaguja na moja kolezanke Rosjanke - wielka ciekawosci, wrecz zachwyt - zachod sie snobuje na Rosje, a nas ma w glebokim powazaniu, taka prawda.

Gość nie jestem fanem RM
Na wschod od naszej granicy mialo byc.

Gość sesiii
Hm. Polacy sami skazali się na swój los i nie powinni mieć do nikogo innego o to pretensji. Rosja wykorzystała okazje, tak jak Polacy wykorzystali ich wielką smutę. Tylko, że Rosja szybko się"ogarnęła" a my nie. Sami doprowadziliśmy do rozbiorów słynnym liberum veto, nie płaceniem na wojsko i piękną złotą wolnością.

Gość Navya
sami się skazali na swój los bo Rosja zaatakowała Pl w wojnie światowej, bo wymordowała oficerów w katyniu , bo wprowadziła komunę na tyle lat tak? nie bądź śmieszny rosja zawsze chciała nas zagarnać jestem po części ukrainką więc tym bardziej rosji nie lubie

Gość Navya
Rosja nigdy nie bedzie trzymała z krajami sąsiadującymi bo zawsze chce je zagarnąć. Ona najwyżej trzyma z arabami ..

Gość Navya
Tzn owszem Polacy pewnie nie byli bez winy ,ale Rosja wykorzystywała sprytnie słabość Polski kiedy mogła i myslę ,że jakby teraz mogła też by wykorzystała

Gość sesiii
Polska była słabsza i nadal jest. Dlatego przegrywa. Ale ja mówiłam o rozbiorach a nie o II wojnie światowej. Twierdzę, że rozbiory to wina Polaków i tyle. I wiele osób tak twierdzi. Nie widzę nic nagannego w działaniach Rosji. Oni wykorzystali okazję, my nie. A co do Ukrainy to kocham ten kraj i wiem, że także wiele wycierpiał od Rosji. I tak samo dużo wycierpiał za czasów kozaków od Polski. Wszyscy na świecie jesteśmy od siebie zależni i cierpimy z różnych powodów, od Niemców, Szwedów, Czechów, Turków. Ale jeśli mamy patrzeć na to w ten sposób to wychodzi na to, że niewiele krajów nam pozostało z którymi wojen nie prowadziliśmy.

Gość Navya
właśnie masz rację . Polska militarnie jest dużo słabsza od Rosji dlatego powinniśmy się trzymać od niej z daleka

Gość sesiii
" Tzn owszem Polacy pewnie nie byli bez winy ,ale Rosja wykorzystywała sprytnie słabość Polski kiedy mogła i myslę ,że jakby teraz mogła też by wykorzystała " - I w tym absolutnie nie widzę nic dziwnego. Państwa nie mają za zadanie być organizacjami działającymi dla dobra świata, lecz dla dobra swojego. Każdy kto jest silniejszy zagarnia dobra słabszego. Taki jest porządek świata.

Gość Navya
Aha czyli uważasz ,że skoro rosja była silniejsza to miała prawo atakować polskę? no ja mam troche inne rozumowanie..