Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spadlam2lozka

siara w piersi, bole jajnikow, nieregularne miesiaczki...

Polecane posty

Gość spadlam2lozka

Witam. Wiem, że z tym problemem, który zamierzam tutaj opisać powinnam zgłosić się do ginekologa, ale jak czytam komentarze na temat ginekologów w moim mieście to naprawdę nie wiem czy jest sens iść do jakiegokolwiek. Czemu? Każdy chce przepisywać tabletki antykoncepcyjne na każda chorobę. Wiele się o nich naczytałam i wiem, że nie będę ich brać, zresztą, że nie należy ich zażywać kiedy ktoś w rodzinie miał raka piersi, raka jelita grubego, mięśniaki bądź jest ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. A u mnie tak właśnie jest. Teraz chciałabym przedstawić Wam moje objawy i może niektóre z Was mają takie same. Proszę o komentarze bo nie wiem czy to się da leczyć jakoś inaczej niż tylko tabsami :( Mam takie objawy: -nieregularne miesiączki od półtora roku (2 razy były regularne a tak to co ok drugi miesiąc, obecnie jestem w 50 dniu cyklu) -ból jajników (ostatnio był tak straszny, że myślałam, że to w końcu @ ale bolało z prawej strony, wczoraj za to z lewej...) -wydzielina z piersi (siara, mam to od ponad roku, dlaczego nie zwróciłam na to uwagi wcześniej? mój chłopak to zauważył przy pieszczotach, ale nie uznał tego za nic nienormalnego i nic mi nie mówił.......... bez dotykania biustu wystarczy, że lekko ścisnę sutek a już pojawia się ten płyn i to nawet sporo) -pojawiło mi się owłosienie na twarzy 3 lata temu (pare włosków na brodzie ktore musze wyrywać raz na 2 tyg, słyszałam, że to normalne, że czasem dziewczyny tak mają, ale przy reszcie moich objawów nie wiem czy to już jest takie normalne...) i owłosienie pod pępkiem (teraz jest tego wiecej niż wcześniej...musze usuwac depilatorem....) -trądzik ale nie na twarzy tylko na biuście... -przetłuszczająca się skora głowy i klatki piersiowej -przesuszona na reszcie ciała -jeśli występuje miesiączka to trwa tydzień (zdażały się dni gdy bolalo mnie tak, że chciałam wezwac pogotowie - tak było ostatnio, pol roku temu bylo pare bezbolesnych miesiaczek) -zaczęły mi masowo wypadać włosy i mam duże zakola jak facet...muszę to ukrywac rozpuszczonymi włosami -łamią mi się paznokcie -nie jem duzo a tyje (w ciagu roku 8 kg - moze to nie brzmi dziwnie tylko ze naprawde nie jem tak zeby przytyc tylko normalne jedzenie, tyje w brzuchu i biuscie - w ciagu 3 miesiecy nie moglam dopiac stanika, biust jest wiekszy) -chodze ciagle rozdrazniona, tak jakby zespol napiecia przedmiesiaczkowego ciagnal mi sie z 20 dni albo i wiecej -cierpie na ciagle wzdecia, zaparcia, zgagi Wspomne jeszcze, że mam 21 lat. Czytałam w internecie, że na podobne objawy dostaje się tabletki antykoncepcyjne i moje kolezanki tez takie dostawały. Lekarze nie mieli im nic do zaoferowania. Czy któras z Was miała takie objawy i lekarz ja leczyl a nie wypisał tylko recepte na tabsy które maskuja problem? :( Prosze o odpowiedzi :(

Gość spadlam2lozka
wiem, ze jest to dluga wypowiedz ale niech chociaz odpisze jedna osoba :( prosze :(

Gość leczenie
może polegać na przepisaniu hormonów... I jak na mój gust ewidentnie masz coś nie tak z hormonami... Jak nie ginekolog, to endokrynolog... Nie wiem czemu tak boisz się tabletek.... Ja miałam nieregularne okresy, wypadały mi włosy, trądzik... Pewnie coś by się jeszcze znalazło. Okazało się, że potrzeba leczenia hormonalnego. Pomogło...

Gość a tak z ciekawosci
mam podobne objawy podpinam sie leczenie a co ci było? co stwierdzono?

Gość spadlam2lozka
napisalam czemu sie boje. jestem w grupie ryzyka jesli chodzi o zachorowania na raka piersi. a tabletki antykoncepcyjne zwiekszaja ryzyko choroby na raka zlosliwego...... wiec mam wybrac pomiedzy problemem z hormonami i mozliwoscia bycia bezplodna a wybraniem raka piersi? o raku jelita grubego, wysokim cisnieniu i jeszcze innych powodach nie wspomne...

Gość obstawiałabym
prolaktynę + podwyższone męskie hormony

Gość spadlam2lozka
czy moge sama zrobic te badania i zglosic sie do ginekologa juz z wynikami? bo zanim sie dostane na NFZ to troche poczekam...a w tym czasie moglabym juz zrobic wlasnie te badania. chyba nie sa drogie?

wszystko pasuje mi do problemow z tarczyca (juz przewleklych) w wyniku ktorych nastąpil wzrost prolaktyny

Gość w takim razie idż i na własną
rękę zrób następujace badania: TSH, ft3, ft4, anty-TPO oraz prolaktyna gdy już będziesz je mieć idź do dobrego endokrynologa

Gość spadlam2lozka
dzieki wielkie na odp :) a badanie prolaktyny trzeba zrobic w jakims okreslonym dniu czy dowolnym? moje miesiaczki sa bardzo nieregularne i trudno mi okreslic dni nieplodne i plodne

Gość prolaktynę badan się po owulac
ji

Gość spadlam2lozka
to u mnie bedzie z tym ciezko bo nie wiem kiedy ona wystepuje :( cykl moze sie okazac tak dlugi ze bede myslala ze jest juz po owulacji a tak wcale nie musi byc

kup testy owulacyjne (cos a'la papierki lakmusowe) drogie nie sa, a bedziesz wiedziala :)