Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosia.łódź

Czy dokument jest ważny gdy...?

Polecane posty

Gość gosia.łódź

Był wsprządzony w trzech egzemplarzach identycznych, a tylko dwa z nich zostały podpisane. Była to umowa przedwstępna sprzedaży mieszkania. Mam takie pytanie na elementach prawa? Wydaję mi się,że tak, nawet jestem pewna, ale wolę się upewnić;)

Gość a mnie kotełek chciał
no to są 2 egzemplarze zawartej umowy. jak sie podpisze trzeci papier, to będą 3

Gość gosia.łódź
w zadaniu jest założenie,że trzeci egz. nie ostanie podpisy.I pytenie,czy mimo to będzie ważna na podstawie tych dwóch.

Gość gosia.łódź
odświeżam:)

Gość gosia.łódź
up pomóżcie

to zależy ile jest stron umowy - jeśli 3, a są podpisane 2 egzemplarze, to umowa będzie ważna tylko pomiędzy 2 stronami, które ją podpisały, w zakresie dotyczącym tylko ich, chyba że brak tej trzeciej osoby niweczy cel umowy, czyli inaczej mówiąc bez jej uczestnictwa umowa jest bez sensu

nie, co ja piszę. wystarczy przecież jeden egzemplarz, byleby wszystkie strony się na nim podpisały ogólnie umowa jest ważna w momencie zawarcia porozumienia - choćby ustnego. jeśli więc ustnie się dogadali równie dobrze mogłoby nie być żadnego dokumentu umowy

Gość tu chodzi o to
że sprzedawca i kupujący mieszkanie podpisali 2 kopie (a miały być 3 jednobrzmiące). Mi się też wydaje,że do ważności umowy wystarczą te dwia- każda srona dodatkowo zaparafowana.

Gość tu chodzi o to
a jak sądzą inni, do jutra muszę to uzasadnić:(

Gość ten od kotełka
jeśli chodzi o umowę przedwstępną, to nie ma bezwzględnego wymogu pisemności. może to być więc też umowa ustna. choćby z tego powodu, jeśli między stronami było porozumienie (i strony są co do tego faktu zgodne), to braki na papierze nie mają znaczenia ale jak już sie czepić tego dokumentu, to moim zdaniem to, że w umowie zapisano 3 jednobrzmiące egzemplarze, a podpisano tylko 2, niczemu nie przeszkadza - egzemplarz w tą czy w tą nie poddaje w wątpliwość woli stron co do meritum - zobowiązania się do przeniesienia własności w przyszłości. i to się liczy. dodatkowy egzemplarz umowy ro pierdoła - zawsze go można dorobić

Gość jujujuju
ten od kotleta - masz 100 % racji Umowa przedwstępna nie wymaga szczególnej formy. Chociaż nie spotkałam się aby ktoś zawierał ustną umowę przedwstępną.;) Dla ważności umowy jeśli mamy dwie strony nie ma więc znaczenia to że w umowie wpisano 3 egzemp. a podpisano dwa. Dla zawarcia umowy wystarczy zgodne oświadczenie woli obu stron umowy i wtedy dochodzi ono do skutku między tymi stronami. Na marginesie dodam, że jeśli u. przedwstępna sprzedaży nieruchomości jest zawierana w formie aktu notarialnego to jest szersza ochrona, niż jeśli jest inna forma umowy przedwstępnej. W takim przypadku można dochodzić zawarcia umowy przyrzeczonej. Przy formie innej niż akt notarialny tylko odszkodowanie w granicach tzw ujemnego interesu umownego czyli wyrównanie straty jaką ponieśliśmy przez to że liczyliśmy na zawarcie umowy przyrzeczonej.

Gość jujujuju
Jeszcze dodam, że tak naprawdę wystarczy jeden egzemplarz tej umowy. W praktyce robi się tak, że się umowę sporządza w tylu egzemplarzach ile jest stron - z prostego powodu żeby każdy miał. Ale nie jest to żaden wymóg, po prostu w razie czego będzie Ci łatwiej coś komuś udowodnić czy wykazać w Sądzie jeśli ten swój egzemplarz pokażesz. Bo jeśli jest jeden egzemplarz to może się pojawić problem tego rodzaju, że ty coś chcesz od drugiej strony, a ta druga strona mówi figa z makiem nie mam umowy, nigdy z Tobą jej nie zawierałem albo nawet jak zawierałem to była innej treści niż ty uważasz i wtedy masz problem. Hehe już nie mówiąc o takiej sytuacji, że przecież możesz zgubić egzemplarz umowy, może spłonąć w pożarze domu i to nie oznacza, że umowy nie zawarto czy że jest nieważna ;)

Gość jujujuju
Jakby co podaję podstawę prawną: 389 i 390 kodeksu cywilnego oraz art 65 kodeksy cywilnego.

Gość gosia.łódź
Bardzo dziękuje