Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martynika85

Mowa i zachowanie u dziecka. Jestem zmartwiona.

Polecane posty

Gość paobabka
Ja właśnie szukałam też jakichś tematów dotyczących rozwoju mowy, zrozumienia i gestów porozumiewawczych dziecka, bo na kafeterii pełno chwalących się mam, ile te roczniaki czy 2-latki nie umieją już wskazać, ale czy to tak faktycznie jest ? I czy trzeba się martwić, jak dziecko nie pokazuje czegoś tak, jak piszą w poradniku rozwoju dziecka ?

Gość Martynika85
Witam! Mój Synek jak miał 1 rok to już chodził i poznawał świat fizycznie, wszędzie chciał chodzić. Bardziej go ten sposób interesował niż książeczki i tego typu rzeczy. Niedoczynności nie może mieć, bo ja sama na to choruję i wiem jakie są objawy... On jak już to ma nadczynność ;). Tyle energii. Z resztą on dużo, dużo gada ale w swoim języku, on nawet potrafi intonować odpowiednie emocje np. jak coś nam tłumaczy to gada tak śmiesznie i mowę ciała ma odpowiednią... Tylko no właśnie, po swojemu :). Już sama nie wiem czy się martwić... Ech.

Gość Martynika85
Podnoszę :).

Mojego mężą siostra ma bliźniaki i zaczęły gadać prawie mając 3 lata a tak to tez mówiły po swojemu śmialiśmy sie nawet że tak samo jak nasz kilkumięsięczny syn że mają wspolny jezyk a teraz jak się rozgadały to ciężko im przerwac taki słowotok że masakra

Gość qqłka.
witam:) autorko-z dziecmi jest bardzo roznie.moja corka w wieku 20 miesiecy mowila zdaniami np.mama daj lale anie.itp.zaprzyjaznilam sie z mama przeszlo 2 letniej dziewczynki .jej corka podobnie jak twoj synek malo mowila. jak zaczela chodzic do przedszkola w jej grupie byl chlopczyk ,ktory nic nie mowil.mamrotal cos po swojemu.odstawal bardzo od reszty dzieci.pamietam moje zdziwienie jak po kilku miesiacach w szatni uslyszlam jak nawija jak katarynka;) nie denerwuj sie:)

Gość moj synek 2,2 mies
tez mowi srednio, obecnie jestemy na etapie wykrycia lekkiej niedoczynnosci ( mimo, ze ja mam niedoczynnosc, a on jest mega zywiolowy, ruchliwy mega zywiol) tesh wyszlo na poziomie 4,52 takze tragedii nie ma ale jedziemy do specjalisty do wiekszego miasta gdzie jest klinika i lekarz w niej pracuje. Nie ma zadnych objawow niedoczynnosci, tyle tylko, ze ma sucha skore ale bardzej to jak atopowe zapalenie wyglada. Widze małe postepy ostatnio kilka słow i nasladowanie wielu zwierzątek, ktore rozpoznaje bez problemu jak jedziemu autem, dzisiaj bylismy w mini zoo tez mu sie bardzo podbało, martwi mnie jak zaczynam porownywac z innymi dziecmi.. ale wierze, ze bedzie lepiej.

Mój Syn ma 2,6 roku i mówi pełnymi zdaniami_myślę, że fakt, że rodzice dużo mówią do dziecka ma wielki wpływ na to jak i ile dziecko mówi_wszystko czas pokarze ale grunt to dobre podejście! będzie dobrze i kiedyś się będziesz śmiała z tego, że tak długo nie mówił_W Męża rodzinie był chłopiec( teraz dorosły mężczyzna;) który nie mówił praktycznie do 4 roku życie a teraz mu się buzia nie zamyka:) pozdrawiam!

Gość gość
Martynika85 moglabys dac znac jak potoczyła się dalej Wasza historia? Mam podobny problem.

Martynika85 moglabys dac znac jak potoczyla sie Wasza historia? Mam podobny problem i nie wiem czy sie martwic.

cesc. Dziewczyny. Podnosze, fajne byloby gdyby sie ypowiedzialy te Mamy, m.in.Martynika jak Wam idzie ? Pewnie to juz nie jest "Wasz problem" to znaczy Was nie dotyczy,ale badzo bym prosila,zebyscie sie odezwaly. Pozdrawiam