Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jak się dostać?

Studiowanie za granicą medycyny oraz innych kierunków

Polecane posty

Gość Jak się dostać?

Wiem, że Ines studiowała. Pytam się również innych osób. Jak dostać się ja studia za granicę? Ktoś może orientuje się w procesie rekrutacji? Chciałabym studiowac w Niemczech lub Austrii. Interesuje mnie studiowanie w języku niemieckim tylko i wyłączne raczej, ewentualnie hiszpański, angielski.. Zresztą to nieważne. Pytam ogólnie. Wiem, że najpierw należy się do klasy zerowej, to jest przygotowanie do studiów, opanowanie języka na odpowiednim poziomie. Czytałam na ten temat wiele, ale i tak byłabym wdzięczna, gdyby ktoś napisał mi jak to wygląda w praktyce. Liczę na wypowiedź Ines:)

Gość elektroniczna18
jedz do Lwowa, jak chcesz zagranice, latwo i przyjemnie:D a tak poza tym, to czesciej to wlasnie odbcokrajowcy przyjezdzaja studiowac kierunki medyczne w Polsce niz odwrotnie(szczegolnie kraje skandynawskie)

Jezeli chcesz rozpoczac tam studiowanie to musisz zlozyc odpowiednio wczesnie deklaracje i papiery (bodajze juz w lutym konczy sie termin skladania). Co do finansowania takich studiow rzecz ma sie nastepujaco. Mozesz w calosci placic z wlasnej kiesy ale studia na zachodzie sa drogie (znacznie drozsze niz u nas, no i utrzymanie sie wiecej kosztuje) istnieja tez opcje preferencyjnych kredytow studenckich ktore rozpoczynasz splacac w momencie kiedy zaczniesz zarabiac (i to okreslona kwote). Taki kredyt np na studiach pokryje znaczna czesc kosztow do tego mozesz (w kazdej szkole sa specjalne biura) poszukac pracy na weekend a za zarobione pieniadze oplacisz koszty wyzywienia i mieszkania. A co do porzyczek studenckich , to każdy komu dają je bierze bo to najtańszy pieniądz na rynku (oprocentowanie na poziomie inflacji). Bardziej się opłaca wziąć tą pozyczkę i wrzucić własne oszczędności na konto z jakimś sensownym oprocentowaniem, niż te ciężko zarobione własne pieniądze wydawać. Nie porównujcie tego z pożyczkami w Polsce, bo to dwie różne bajki. To w UE możnaby bardziej porównać do dodatkowego podatku "od darmowego studiowania" niż pożyczki, bo rozliczane jest to automatycznie przez system podatkowy, i o ile nie masz własnej firmy i samodzielnie się nie rozliczasz (pracowników rozlicza firma, więc bardzo rzadko widzisz europejski odpowiednik PITa na oczy), to te kilka procent z pensji po prostu są odliczane przez kilka lat po ukończeniu studiów.

Gość Jak się dostać?
A muszę zdawać maturę międzynarodową? Jak to od tej strony formalnej wygląda?

Gość zycze powodzenia
w Niemczech nie jest uznawana matura polska. Niestety nie ! a na medycyne istnieje tutatj tak zwany Numerus Clausus t.z przecietna ocena matury i ona wynosi 1, 0. w Niemczech najlepsza ocena jest Jedynka. a wiec musialabys miec mature na jedynke ale nie polska tylko zdawac tutaj.

Gość zycze powodzenia
jedynka przecinek zero. znam osoby ktoraja jeynke przecinek 2 czy 3 albo 4 i nie dostaly sie na medycyne. mysle ze nie masz szans.

zawsze mozesz isc na inny kierunek medyczny, np ratownictwo medyczne i pozniej startowac na medycyne czy pielegniarskie studium...chciec to moc, juz ci kiedys pisalam...

Gość zycze powodzenia
„Numerus Clausus ist mageblich fr die Zulassung zum Medizinstudium. Er gibt den Notendurchschnitt an, den man benoetigt, um in einem bestimmten Studiengang angenommen zu werden. Numerus Clausus fr das Fach Medizin liegt bei 1,0 bis 1,4.

zycze powodzenia___juz pisalas o tym i powtarzasz sie, sa inne kierunki o profilu medycznym gdzie nie sa stawiane tak wysokie poprzeczki...a co chcesz dziewczyne zniechecic ? jak nie bedzie startowala to sie nigdy nie dowie....

Gość Jak się dostać?
Otóż mam bardzo głupie pytanie. Wiem jaki jest system oceniania w Niemczech. Z tym, że nie rozumiem o co dokładnie chodzi z NC. Które oceny będą brane pod uwagę? Ze świadectwa( słyszałam o czymś takim) czy matury? Jak przeliczane są % z matury? Rozumiem, że muszę mieć same 1 z matury praktycznie? Czyli ile to %? Ktoś wie jakie przedmioty biorą pod uwagę? Ines, nie wiesz jak jest w Hiszpanii? Próbowała będę również w Polsce składac.. ale ciągnie mnie za granicę:)

Gość zycze powodzenia
nie chce zadnej poprzeczki stawiac tylko jej powiedziec ze nie ma szans.Ona sie pytala o studia medyczne wiec jej odpowiedzialam.Nie mowiac juz o tym, ze w NIemczech maja t.z Studiengebuehren i placisz tylko aby studiowac 600 za semstr. Nie mowiac o mieszkaniu, wyzywieniu itp itd. Informuje ja o realiach w Niemczech.Decydowac musi sama i nic mi do tego ale raczej jest bez szans jesli chodzi o studia medyczne i tyle w temacie Pani Doktor.

Gość Jak się dostać?
Rozważam również inne kierunki medyczne. Nie tylko lekarski. Chociaż zamierzam próbować:)

Gość Jak się dostać?
Wiem, że utrzymanie to jakieś 500-600euro. Zdaję sobie z tego sprawę :)

Gość zycze powodzenia
600 euro za semester. zeby miec numerus clausus na 1,0 musisz miec w kazdym przedmiocie jedynke to znaczy 100%. Sa minimalne szanse do 1,4 ale raczej minimalne.

Gość zycze powodzenia
Kochanie nie utrzymanie kosztuje 500-500 euro tylko placisz 600 euro raz na pol roku zebys mogla w ogole studiowac! dodatkowo placisz za mieszkanie czy pokoj, jedzenie, prad i ksiazki.

Gość Jak się dostać?
Równiez wiem, ale nie wszędzie jest podobno ta opłata. Faktycznie ciężko mieć 100%. Beznadziejna ta rekrutacja..

o hiszpani i ich systemie raktutacji na wyzsze uczelnie nie mam bladego pojecia, 600 euro dla kogos kto pracuje i do tego dostanie jak ci pisalam kredyt studencki to nie jest jakas wielka kwota w Italii tez sa drogie a mozna dac rade...podczas studiow nie zyjesz w luxusie to normalne, ale pozniej sobie odbijesz ;)

Gość Jak się dostać?
Wiem wiem:) Ale z tego co pisze ktoś wyżej to nie ma szans realnych się dostać. Słyszałam, że były osoby, które w Polsce się nie dostały a w Niemczech a i owszem:) Dlatego nie wiem co mam myśleć:P Dziękuję za odpowiedzi. Juz znalazłam czego szukałam:)

Gość zycze powodzenia
nie wszedzie jest ta oplata to zalezy w jakim landzie mialabys studiowac. nie wiem na ile znasz jezyk niemiecki aby zdac mature w tym jezyku w ogole studiowac medycyne w de.?

Gość Jak się dostać?
O Lwowie również słyszałam:D Niestety - wolę Polskę:) Jak już:)

Gość elektroniczna18
Dlaczego chcesz studiowac koniecznie zagranicą? Możesz wybrać polską uczelnie medyczną, one też są dobre:) jeżeli masz takie ambicje to startuj np. na lekarski na UJ albo do Łodzi. Nie rozumiem po co sobie utrudniać życie, inny język, inne realia...

Gość MNU2012
Witamy serdecznie forumowiczów! Jesteśmy profesjonalną firmą, która pomaga załatwiać formalności związane z rekrutacją na Winnicki Uniwersytet Medyczny. Aktualnie mamy już 10 zadowolonych studentów, studiujących na wspomnianej uczelni. Proponujemy studia na kierunkach: -Lekarski -Stomatologia -Farmacja Więcej informacji znajdziecie Państwo na naszej stronie:

Gość PiotrPrzedstawiciel
Witam Serdecznie wszystkich kandydatów. Jestem oficjalnym przedstawicielstwem Uniwersytetu Medycznego w Iwano Frankiwsku. Jak już zapewne podjęliście decyzję o wyborze kierunku studiów, najwyższy czas pomyśleć gdzie najlepiej składać dokumenty aby zostać przyjętym. Wiele osób których wyniki nie pozwalają im ubiegać się o studia medyczne w Polsce - wybiera inne kierunki medyczno-podobne, tylko nieliczni mają odwagę spróbować swych sił za granicą Polski bądź najzwyczajniej w świecie - nie wiedzą o takiej możliwości. Piszę ten temat aby zachęcić kandydatów chcących studiować kierunki medyczne, że jednym z najlepszych miejsc na Ukraine będzie dla nich Iwano Frankiwsk - dawny Polski Stanisławów. Coraz popularniejszym kierunkiem z roku na rok jest Ukraina - bardzo znaczący napływ studentów z Polski rozpoczął się już trzy lata temu, lecz biorąc pod uwagę studentów z całego świata Ukraina zawsze cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Na wszelkie pytania związane z uczelnią, procesem rekrutacji a także tokiem nauczania, możliwością przenosin do Polski, zakwaterowaniem itp. możecie znaleźć odpowiedź na naszej nowej stronie internetowej: http://www.medycynanaukrainie.info Za wszelki konsultacje nie pobieram żadnych opłat, opłatę uiszcza tylko i wyłącznie osoba która decyduje się na skorzystanie z moich usług. Za swoje usługi wystawiam rachunek, posiadam oficjalne zarejestrowaną firmę z siedzibą w Polsce oraz na Ukrainie przy ulicy Halickiej 26 w Iwano Frankiwsku. Posiadam wszelkie oficjalne dokumenty świadczące o moim oficjalnym przedstawicielstwie. Pierwsza tura rozmów kwalifikacyjnych jest ustalona na 19.08.2013 - jest jeszcze możliwość zapisu, gdy zabranie miejsc zapraszamy na drugą bądź trzecią turę 22 oraz 26.08.2013 Gorąco Pozdrawiam i zachęcam do podjęcia studiów w Iwano Frankiwsku