Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ruda Zardzewiała

plasterek porofix a przepuklina pępkowa

Polecane posty

Dziewczęta, moja córcia miała plaster 3 tygodnie. dzis go odkleiłam, bo był odklejony w miejscu pępuszka, a więc nie spełniał juz swojej roli. Oderwałam delikatnie... i tera brzuszek jest mocno zaczerwieniony.... moim zdaniem skórka Blanki powinna teraz odpocząc naoliwkowałam to miejsce... chirurg wnaszym miescie jest raz w tygodniu tylko dzis... a skoro się nie zarejestrowałam nie mam mozliwosci wejsc :( dzwoniłam, ale się nie dodzwoniłam! :( Miałyscie jakies doswiadczenia z plasterkiem?????

Gość O matko!!!!!!!!!
Matko, zmyj ta oliwke ale juz!!! pepuszek musi byc suchy jak najdluzej moze, pozwalaj malej polezec troszke bez pieluszki, bo to trzeba suszyc, suszyc i jeszcze raz suszyc. Gdzie tam oliwka?!

Cvy moze się jeszcze ktos wypowiedzieć? Bo ta jedna osoba chyba mnie nie zrozumiała i mówiła o pielęgnacji pępka noworodka a ja mówię o przepuklinie u niemowlęcia..... ma ktos doswiadczenie z tym plasterkiem????

Gość ;ljiluhiujhiuh
skóra na brzuszku powinna odpocząć kilka dni i pępuszek trzeba znów zakleić mi też chirurg mówił żeby natłuszczać oliwką, a i małej możw troszkę skóra się łuszczyć w miejscu gdzie był plaster

Blance przykleił chirurg i mwoił, ze następny tez przyklei... ale u nas chirurg jest tylko w poniedziałki, czy tydvień to nie za długa przerwa?

Gość ;ljiluhiujhiuh
no to chyba pozostaje czekać jak jest tylko w jeden dzień w tygodniu to nie powinien mieć pretensji i nie powinno to mieć wpływu na dalsze plastrowanie , w sumie tylko chirurg powinien zaklejać oni to jakoś specjalnie robią niby nic trudnego bo podpatrzyłam na wizytach:), my mieliśmy plastrowany pępek z 5 lub 6b razy jakoś tak

a jak wam długo trzymał? Bo mojej Blance od 18 kwietnia do dzis.... to znaczy na końcu zaczął popuszczać w miejscu samego pępka (więc nie trzymal juz) i go odkleiłam... ale uwazałysmy podczas kąpieli, osuszałam go, nie oliwkowałam brzuszka...

u nas lepiej od porofixu sprawdził się zwykły plaster. nie wiem jaką dziecko ma mocną przepuklinę, my mieliśmy dosc mocną i w miesiąc mocnego plastrowania problem znikł.

Gość minerwa77
Chirurg, który opiekuje sie moim synkiem zaleca noszenie plasterka przez 12 dni, potem 2 dni przerwy i nowy plasterek. Po dwóch miesiącach rzepuklina naprawde się zmniejszyła, a była ogromna. Do pielęgnacji miejsc podraznionych polecam linomag bobo A+E. To taki super natłuszczający kremik. Nie ma nic lepszego. Stosuje go tez na pupke, pachy i wszystkie fałdki :)))

Gość Marta Krakow
Jaka to jest duża przepuklina? Moja córka ma na około średnicę 1,5 cm.

Gość mamasynkazprzepukliną
U nas plaster porofix był 10 dni i pięknie się przepuklina wchłonęła, a wystawała około 1cm. Jesli pępek dalej nie wygląda normalnie zaklej i poczekaj kilka dni, wizyta u chirurga i niech on oceni, bo może się nie wchłonie? może trzeba operować?

Gość gość
Chcialabym ostrzec wszystkich przed tymi plastrami Moj synek po uzyciu 3 plastrow na brzuszku ma teraz rane Naskorek zszedl razem z plastrem a brzuszek wyglada teraz tak jakby byl potarty pumeksem az do krwi Nie rozumiem jak mozna pisac na ulotce ze to g.u.w.n.o.jest przyjazne dla skory niemowlat

Gość gość
Dziewczyny żaden plasterek tylko 5 zł wata i bandaż. Ja mojej córce włożyłam wata w pępek potem 5 zł i znowu wata żeby metal nie dotykam skóry i owinelam bandazem. To najlepszy sposób A najlepsze jest to że to był pomysł pediatry A nie chirurga.