Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakłopotanaaaa

Jak łądnie odmówić...?

Polecane posty

Gość zakłopotanaaaa

Słuchajcie, dostałam pocztą zaproszenie, na które nie zamierzam iść. Powód jest prosty - pannę młodą widziałam jakieś 20 lat temu :P W dzieciństwie się z nią bawiłam, nasze mamy w młodości się bardzo przyjaźniły, chyba są nawet kuzynkami, ale kontaktu praktycznie żadnego nie utrzymujemy. Jedynie z babcią panny młodej, która mieszka obok - mówię do niej nawet "ciociu". Podejrzewam, że to właśnie ona wpadła na ten genialny pomysł zaproszenia mnie i mojego brata na to wesele. Teraz mam problem, jak "ładnie odmówić"? Jak sformułować treść maila (bo dzwonić tym bardziej nie mam ochoty - co powiem? Cześć, dzień dobry, czy jak? Laska nawet mnie nei pozna!). Jak to ująć, żeby dobrze i kulturalnie wypadło...?

Gość chesz byc kutluralna
a zamierzasz maila wyslac ?? zalosne

przede wszystkim upewnij się czy to czasem nie jest zaproszenie tylko do kościoła:) Jak mimo wszystko na wesele to zadzwoń (nie wypada pisać maila), podziękuj za zaproszenie i powiedz, że nie możesz skorzystać, bo niestety nie możesz w tym terminie. I nie tłumacz się, bo po co.

Gość zakłopotanaaaa
Zaproszenie jest na wesele ;) A państwo młodzi prosili o potwierdzenie przybycia telefonicznie lub mailem - skoro go podali, to czemu nie skorzystać?

no chyba, że tak. Ale ja i tak bym zadzwoniła, mail bardziej pasuje jak chcesz pójść i zamierzasz po prostu potwierdzić.

Gość doDziewczyn
sie szczypiesz napisz wymysl cos i tyle nie massz ochoty i normalne

albo powiedz, że juz jesteś zaproszona na inne wesele w tym terminie:)

Gość Armani Code
skoro jest opcja mailowa i nie widziałyście się 20lat (czyli właściwie się nie znacie) to ja bym skorzystała. napisz coś w stylu: witam, bardzo dziękuję za zaproszenie na Wasz ślub i wesele. Niestety z przykrością muszę poinformować iż nie będę w stanie przybyć. Jednocześnie przyjmijcie moje serdeczne życzenia szczęścia i pomyślności na nowej drodze życia. Pozdrawiam, XYZ i styka. nie musisz się rozdrabniać na powody. szczególnie, że się właściwie nie znacie w dorosłym życiu. a jeśli jej babcia będzie się dopytywała dlaczego to powiedz, że za daleko, że masz inne wesele, że jakieś egzaminy, wyjazd z pracy, coś w rodzinie faceta. ściemnij po prostu :P

Gość zakłopotanaaaa
@Armani - bardzo dziękuję! Chcę skorzystać z opcji maila, bo zasadniczo nie lubię rozmawiać przez telefon, tym bardziej z osobą, której praktycznie nie znam! :P

Gość salianka
Armani ma rację.Podawanie powodu nie jest konieczne - tak naprawdę ucisza tylko sumienie osoby,która nie chce/nie może skorzystać z zaproszenia :) Młodych interesuje ilość osób (do rachunku),a nie czemu ktoś nie może :) Szczere,ale prawdziwe.