Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iiiiiiiiiooooooooooo

pierwsza spowiedz przedslubna

Polecane posty

czy jesli pojde do pierwszej spowiedzi 5 czerwca a slub mam 2 lipca to nie bedzie za pozno ?

Gość inhibitor
Co do zasady idzie się jak spisuje się protokół ok. 3 m. Ale nigdy nie jest za późno. Ważne, żebys poszła dzien przed słubem na drugą. Osoby, które razem mieszkają, zachęca się nawet, żeby pierwszą odpuściły.

Gość a jak to jest z tymi spowiedzi
spowiedziami?czy dostaje sie jakies karteczki ktore po spowiedzi podbija ksiadz? jesli tak to kiedy i od kogo?

Gość kjmnkj
karteczki dostajesz od księdza z ktorym zalatwiasz ślub, idziesz z nią do spowiednika, obojetnie jakiego i on Ci podpisuje. mysmy nie mieli pierwszej spowiedzi, bo mieszkalismy razem, a na tą drugą, czyli dla nas pierwszą poszlismy 1,5tygodnia wczesniej, bo na swieta wielkanoce juz.

tylko kiedy powinnam udac sie do ksiedza po te karteczki?mamy juz termin zalatwiony u ksiedza mamy tylko dowiesc akta chrztu i bierzmowania.ile wczesniej powinnismy to zalatwic?

ja sie strasznie stresuje ta spowiedzia, bo u ostatniej bylam 5 lat temu :(

Ja powiedziałam, że na spowiedzi byłam ostatnio 4 lata temu to ksiądz powiedział "no ładnie". Powiedziałam o współżyciu przedmałżeńskie :( Ogólnie ryczałam jak wychodziłam z Kościoła :(

ja sie bardziej martwie spowiedzia narzecznego bo byl ostatnio u spowiedzi przed bierzmowaniem:/

no dajcie spokoj, zawsze to taka trauma?

Gość mileeeenka
a teraz nie możesz pójść do tej pierwszej spowiedzi? Chociaż miesiąc przed ślubem chyba ok. Co do drugiej spowiedzi nie trzeba dzień przed ślubem tylko można w ostatnim tygodniu, ja byłam w poniedziałek przed ślubem a we wtorek zanieśliśmy kartki do księdza.

wolalabym to odsunac w czasi najbardziej jak sie da, zeby za duzo ie nagrzeszyc miedzy pierwsza a druga spowiedzia

Gość mileeeenka
ja pierwszą spowiedź miałam, tak wyszło, 3 miesiące przed ślubem i ksiądz mówił że jest ok. Między pierwszą a druga spowiedzią mieliśmy też jeszcze jedną spowiedź tak przed dniami skupienia. Dostaliśmy pouczenie co robić żeby nie nagrzeszyć i nie nagrzeszyliśmy.

ale myslicie ze nd 5 czerwca to bedzie za pozno ?

Gość mileeeenka
a co zrobi do ślubu was nie dopuści. Co najwyżej skomentuje że za późno ale miesiąc wczesniej to mi sie nie wydaje ,ze za późno

Gość Konrad30_xs
NoName85, z jakiego powodu plakalas po spowiedzi ? to jest calkowicie spieprzone podejscie. Plakalas bo mialas seks przed slubem, co za bzdura kompletna. kosciola mi nie brakuje, chociaz nie chodze juz z 10 lat, po takich wpisach zastanawiam sie po cholere ludzie tam chodza. udawac, ze sie zaluje rzeczy, ktorych sie nie zaluje ? bac sie ksiedza ? KPINA! NoName85, Ty sie zastanow nad swoja wiara.. ile jeszcze lat ludzie beda brac te lipne sluby koscielne.. zacofanie, zabobony, gusla, udawanie wiary

Gość a czy ktoś wam broni zakładać
a mi wlasnie ksiądz mowil, ze 1 spowiedź 2 tygodnie przed ślubem, a druga dzień przed.

Gość do konrada...
Nie twoj interes ze ktos chce ślubu kościelnego, wiec nie oceniaj. ja jestem wierząca i nie wyobrażam sobie zycia w zwiazku niesakramentalnym

Gość mileeeenka
no i po co te czepliwe uwagi.

Gość po co wam w ogóle
ten kościelny jak po ślubie będziecie robiły to samo co wcześniej czyli omijały go szerokim łukiem tak samo spowiedź itd ja piernicze żeby dla kiecki ślubnej takiego hipokrytę robić

My bylismy w zeszly piatek. A ze mieszkamy za granica, nic nam nikt nie podpisal. W ogole pierwszy raz o czyms takim slyszeli. Moj u spowiedzi byl ostatni raz u komunii. Posszedl normalnie, nikt mu krzywdy nie zrobil. Teraz pojdziemy dzien przed slubem. A slub juz za 2 tygodnie.

Gość Armani Code
galaretka a przed bierzmowaniem nie był? mi ksiądz powiedział, że wszystko jedno kiedy się pójdzie byle zdążyć przed ślubem i do ślubu nie iść z nierozgrzeszonymi grzechami. a co do grzeszenia między spowiedziami. ja zawsze uważałam, że grzechów zwykły człowiek aż tyle nie ma. no bo co? nieodmawianie pacierza, niechodzenie do kościoła, przeklinanie, seks przedmałżeński. o fuck! właśnie sobie uświadomiłam, że na wielkanoc się z tego nie wyspowiadałam. ale 'więcej grzechów nie pamiętam' a faktycznie wtedy nawet o tym nie pomyślałam :D

Gość do konrada...
To już moja sprawa, Tobie nie będę się spowiadać. nie, nie wyobrażam sobie życia w związku bez ślubu, bo chodzę regularnie do kościoła i jest to dla mnie ważne mieć ślub kościelny.

moze jeszcze ktos cos doda?

Gość ja dodam chętnie i powiem ci
ze jestes jebaną hipokrytką która bierze chyba tylko ślub koscielny dlatego żeby mieć biała suknię w kosciele

a ja dodam, ze ty za to chyba jestes stara panna, ktorej nikt nie chce:)