Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze o rady odnosnie zakupow

Potrzebuje madrych kobiet, ktore pomoga mi stworzyc liste zakupow.

Polecane posty

Sluchajcie mam taki problem. Czy mozecie poswiecic mi chwile i pomoc stworzyc liste zakupow na tydzien czasu tak by zakupic najpotrzebniejsze produkty by przygotowac posilki na 7 dni dla 2 doroslych osob. Żeby w miedzy czasie nie robic juz zakupow procz pieczywa oczywiscie. Co nalezy kupic. Obiady musza byc proste malo zlozone i szybie w przygotowaniu. Bez uzycia mikserow, tarek, piekarnika itp. Poniewaz beda to troszke trudniejsze warunki i nie bedzie wszystkiego pod reka. Nie chcialabym tez by te zakupy przekroczyly 200zł. Tak sie da? nie mam pojecia o tym wszystkim eh Macie jakies pomysly co zgromadzic w lodowce, szafkach i w ogole kuchni? Dodam, ze nie ma tam nic pochowanego w kuchni ani resztek makaronow, soli czy maki. Wszystko od A do Z trzeba kupic. Pomozcie mi zaplanowac zakupy na tydzien. Obiady, sniadania, kolacje itp. Prosze nigdy nie gotowalam nie musialam teraz musze tym sie zajac.

Gość lubię kosmetykiii
makaron, kasza, mrozone warzywa, sos do spaghetti, ryz, tunczyk w puszce, groszek, papryczka kukurydza w puszcze, oliwki czarne lub zielone -(do salatki tunczykowej np)

Gość lubię kosmetykiii
ser zolty na kanapki i np blat do pizzy, wedliny wiecej troszke, sos pomidorowy, kostki bulionowe

Gość pierwsza mądra........
Proponuję kawior i szampana!!

Gość lubię kosmetykiii
moze jakies konserwy miesne.

i jakiego typu jedzenie z tego mozna zrobic ? lepiej kupic jakis gotowy sos np. bolonese i zrobic spagetti ? chyba tam bedzie wygodniej. Chyba zaopatrze sie w kilka sloiczkow takich obiadkow, pulpety czy cos do ziemniakow albo makaronu co myslicie? czy lepiej gotowac samej.. chociaz nie bardzo potrafie

haha nie upiem lepic pierogow:P masakra, ale to prawda. Probowalam wiele razy nie lepia mi ise i robie jakies niezgrabne wielkie kocopoły grube. Fe. Nie wezme sie za pierozki

Gość lubię kosmetykiii
sosy dobra mysl przejsciowo. salatka z tunczyka jest sycaca i dobra, to wyzej pisalam, pizza, risotto (ryz plus cos z mrozonek), spaghetti...

Gość lubię kosmetykiii
mozesz kupic zamrozone jakies pierozki, te takie okragle z oewocami no jak to sie nazywalo?

kup ser zolty serki na kanapkinp fromage jakas wedline z warzyw np pomidora ogorki kiszone salate zielona ogorek swiezy pieczarki jaja tez zakladam ze gotowac je dasz rade jakies konserwy np tyrolska pasztety te ini sa dobre lub pasztet babuni cebula tez sie pzyda kanapki zrobisz z w/w skladnikow mozesz tez zakuppic jakies dzemy i chrupkie pieczywo co do obiadow to mieso mielone piersi kurze placki ziemniaczane szybko sie robi no ale trzec nie chcesz wobec tegp np nalesniki kotlety z kurzej piersi spaghetti jak juz ktos napisal omlety nie wiem czy masz w planach zupy jak tak to coz najprosciej kostka rosolowa albo zdrowiej kup warzywa por cebule pietruszke kurze udko wywar wiesz jak zrobic z tego zrobisz i pomidorowa i ogorkowa i cebulowa z drugich dan jeszcze schabowe albo de volaje wtedy maslo plus koperek schabowe z pieczarkami kopytka zjakims sosem np pieczarkowym

Gość lubię kosmetykiii
no wlasnie, knedle, pyzy tez moga byc :)

makarony ryze kasze poszatkuj piers kurza obsmaz na oleju przypraw jak lubisz tak samo zrob najpierw z cebula a potem z pieczarkami dodaj do ugotowanego wczesniej ryzu podlej wywarem ewentualnie bulionetka roboty 40 minut pycha jest \jak nie mas kurzego cyca albo nie chcesz nie lubisz zrob z paieczarkami i cebula cebulai paryka mozliwosci wiele albo salatka jak bedzies robi zupe poszatkuj drobnom ( w kostke marchewke ) dodaj poszatkowane jajko gotowane wczesniej na twardo plus przy[rawy majonez cebule gotowe sosy odradzam juz lepiej szprotki sardynki tunczyk dania ze sloika ewentualnie te byc moga :)

odradzam gotowe sloiki z wielu wzgledow nikt nie wymaga zebys robilaa ratatouille z truflami i szparagami pod pierzynka z podgrzybkow kluski slaskie sa pycha z sosami

Gość Nie mam pseudonimu
Jeśli NIGDY nie gotowałaś, to rzeczywiście lepiej zaopatrzyć się w gotowe dania w słoikach lub mrożone. Jednak nie wmawiaj drugiej osobie, że to Ty ugotowałaś. Jeśli ktoś jest wychowany na "obiadkach mamusi", to od razu wyczuje. Jeśli jednak trochę znasz się na gotowaniu, to możesz np. kupić schab pokrojony w plastry (mięso). Rozbijasz je tłuczkiem (nie za mocno) na ok pół cm, lekko solisz, sypiesz pieprzem, zmieloną słodką papryką i np. vegetą (choć niektórzy nie uznają jej za przyprawę, dla nie znających się na kuchni jest zbawieniem). Bierzesz jedno jajko, rozbijasz je, a zawartość wlewasz do głębokiego talerza (bez skorupek :)). Rozbełtujesz je widelcem. Do drugiego talerza wsypujesz tartą bułkę (można kupić w sklepie). Rozbity kotlet maczasz najpierw w jajku, potem w tartej bułce i kładziesz na rozgrzany olej, który wcześniej wlałaś na patelnię. Z olejem uważaj, żeby Ci się nie przypalił. Jeśli chcesz sprawdzić, czy temperatura tłuszczu jest odpowiednia, to posyp najpierw troszkę bułki tartej, jeśli skwierczy, to znaczy, że można kłaść kotlety. Dwa kotlety na dwie osoby powinny wystrczyć, chyba, że ta druga osoba to ciężko pracujący facet. Jeśli kotlety są małe, to jemu trzeba będzie upiec dwa. Do tego ziemniaki z wody i surówka, którą można kupić w sklepie. Obiad łatwy i szybki, choć do dietetycznych nie należy. Pozdrawiam!

no i dania jednogarnkowe leczo strogonof :) pyszne sycace :) groszek kukurydza w puszcze do salatki mozesz tez dodac ugotowany wczesniej ryz lub makaron do takich salatek :0 zapiekanki makaronowe makaron np z wczorajszego dnia podsmazasz na patelni wrzycasz wszystko co ccesz ser wedline cebule czosnek jajo surowe marchewke :)

dziekuje dziekuje za wszystkie propozycje pyzow nie umiem robic. No, ale jak starczy kasy to kupie mrozone. W tych zakupach nie chodzi o to by bylo baardzo oszczednie, bo tu nie o kase chodzi, a o to zeby nie zawracac potem glowy zakupami i dania musza byc proste, bo to nie bedzie w domu gdzie wszystko pod reka jest kazdy przyrzad i pomoc kuchenna tylko w delikatnie mowiac ekstramalnej kuchni tzn takiej klitce. Musze tam spedzic tydzien, a tam nic nie ma. A ja tez nie umiec czarowac jak niektore kobietki potrafiace ugotowac cos z niczego.

z mega prostych ziemniaczki odsmazane plus jajko sadzone plus jakies warzywo pomidor ogorek papryka korniszon co lubisz co chcez albo cos z surowek :)

Gość lubię kosmetykiii
niedojedzone dzisiaj spaghetti jutro będzie na pizzy :classic_cool:🖐️

Ehh obawiam sie, ze nie bedzie tam tluczka do miesa:( ale to sobie jakos poradze. Widzialam jak babcia ubijala mieso przez scierke jakims klockiem:P Gotowac bede sobie i chlopakowi on zna moj antytalent wiec trudno przezyje jakos. Sam by pewnie jadl tylko kanapki wiec i tak mu tylek uratuje.

Ok sprobujemy poniedzialek kanapka z pasztetem i pomidorem na sniadanie na obiad risotto czyli ryz z warzywami o ktorym pisalam kolacja kanapka z dzemem wtorek pieczywo z dzemem do tego herbata badz kakao i grejfrut na obiad schabowe z ziemnakami kolacja kanapki z salata zielona pasztetem serem zoltym sroda sniadanie jajka na miekko ser wedlina herbata/kawa/kakao obiad nalesniki z miesem mielonym kolacja ser bialy wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewka czwartek pieczywo chrupkie z dzemem obiad kluski slaskie z jakims mieskiem lub sosikiem jak bezmiesne do tego micha salaty np pomidory ogorki salata zielona ser feta oliwki kolacja jajecznica na maselku z pomidorami i cebula piatek salatka z pora i smietany jajka na twardo wedlina obiad spaghetti bolognese kolacja gtrzanki smazone na patelni z dowolnym dodatkiem

Gość ale jesteś beznadziejna
współczuje twojemu chłopakowi

sobota sniadanie tosty dzem.miod wedlina ser zolty do wyboru obiad zapiekanka makaronowa ugotuj wiecej makaronu dnia poprzedniego pokroj zeby taki dlugi nie byl podsmaz na masle badz oleju dodaj jajko surowe cebule pomiodory czosnek ser zolty kolacja hmmmmmm np salatka z owocow niedziela jajka na miekko kakao ser zolty obiad watrobka usmazona z jablkiem i majerankiem mlode ziemniaki ogorek kiszony kolacja szampan truskawki sex :)

serki homogenizowan ejogurty deserki :) tez super smakuja a zeby pokroic szczypior noz wystarczy :) bez desksi sie obejdziesz :)

pisalam na szybko wiele ze skladnikow ktore sama wymienilam pominelam przepraszam

Gość MartaKrakow
ja bym kupiła ryż, kasze gryczaną, kuskus, ziemiaki, do tego trochę piersi z kurczaka i sos sojowy (piersi z kurczaka posypuje pieprzem, dodaje czosnek i właśnie sos sojowy, odstawiam na kilka godzin i potem np smażę w kawałkach), można też usmażyć piersi z kurczaka w panierce (jajko + bułka tarta), kupiłabym też mięso mielone na pulpety i kotlety mielone. Na śniadania i kolację mogą wystarczyć kanapki z serem, lub pasztetem, pomidorem itd. :)

oj teraz widze ze dwa dni pod rzad pasztet to zamien na kanapki z nserkiem fromage albo sardynki z serem zoltym moze byc tez zwykla kielbasa na goraco lub parowki z musztarda/chrzanem/keczupem jajka sadzone np albo jajko sadzone na szynce albo takie cos a la american breakfast kielbaska zasmazana z cebulka jajko sadzone badz na miekko grzanki

Gość ja np zawsze mam w domu:
makaron,ziemniaki, jajka, jogurt bałkanski ( zamiast smietany),powidla sliwkowe, makę, sól, troche cukru, pomarancze, jablka, cytryny, z mroznek zupa kalafiorowa, ogorkowa, ukrainski, grzybiwa, szpinak, biala kiełabasa, buraczki pierogi, pyzy, sliwki, Mleko, maslanka ,chrzan, przyprawy,Zurek i barszcz horteksu w kartonach, borowki i zurawiny do miesa, oliwki budyn w proszku, maka kartoflana, konserwy rybne, fasola w puszce i sucha, soczeiwca, pomidory , ogórki , ser feta,ser zólty, koncentrat pomidorowy.

wspolczujesz mojemu chlopakowi, bo co? bo dziewczyna chce zadbac by mial co jesc? nie kazdy w wieku 18 lat potrafi gotowac. Ja cos tam umiem kotleta zrobic, warzywka jakies, spagetii, ale nie mam doswiadczenia za wielkiego. Mama mi w domu powiedziala zrob obiad usmaz mieso, ziemniaki ugotuj jakas surowke to zrobilam i nikt sie nie otrul, ale nie umiem sama obmyslac co zrobic, nie wiem co kupic by o niczym nie zapomniec. A Wam dziewczyny dziekuuuuuuuje bardzo :) kaciaa Tobie szczegolnie za ten jadlospis tygodniowy dzieki za poswiecony mi czas