Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciemieniuchha

Co na ciemieniuchę?

Polecane posty

Gość ciemieniuchha

Oliwkuje główkę, nakładam czapeczkę, wyczesuje, myje szamponem, spłukuje świeżą wodą i g. to daje. Co mogę zrobić żeby się tego dziadostwa pozbyć?

Gość ja mam astmę i zdecydowałam
iść do dermatologa

Gość ciemieniuchha
tak tak próbuje się sama zapisać to terminy są na wrzesień. Do tego czasu to jej zejdzie. Poza tym to jest sprawa alergiczna a nie dermatologiczna. Tyle to już wiem i "od środka" się leczymy alergologicznie, używam kosmetyków aptecznych, ale na brwiach i główce ciemieniucha jest i zejść nie chce, a sposoby z oliwką i wyczesywaniem nijak się nie sprawdzają. Są jakieś specjalne maści i płyny. Z mustelli, skarbu matki, aa. Nie wiem który wybrać żeby byl dobry.

Gość Rudzia ;)
Nasmaruj masłem zamiast oliwką. Zobaczysz że zejdzie. Oczywiście nie po jednym razie. Kilka razy i problem z głowy.

Ciemieniucha sam po jakimś czasie znika natłuść głowke oliwka i grzebykiem wyczesuj i wydrapuj delikatnie mój synek miał do 3 miesiąca ciemieniuche i to robiłam po jakimś czasie znikła. Lekarz mi mówił że to od mleka bo pewnie modyfikowanym karmisz tak ?

Nasmaruj oliwą z oliwek i delikatnie wydrapuj. Tak mi polecił pediatra i pomogło. A też walczyłam różnymi sposobami:)

Gość iwona-----
polecam maść z musteli i szampon zapobiegający.

Gość ciemieniuchha
Boje się jej tego mocno drapać. A ma na prawdę okropnie dużo tego. Calutka główka.

Moja też je Nutramigen. Na prawdę polecam oliwę z oliwek. Dobrze polać główkę, porządnie natłuścić i delikatnie wydrapać.

Dziewczyno ciemieniucha jest od mleka nie ważne czy ma skaze białkowa czy nie mój syn pił modyfikowane zwykłe i też miał ciemieniuche. To nie jest reakcja na alergiebez przesady to gdyby ciemieniucha była reakcja alergiczna to co drugie dziecko by alergikiem było . Oliwka i drapać tylko delikatnie nic twojej córce nie będzie . Wychowałam syna i dwójka dzieci siostry sie zajmowałam i każde ciemieniuche miało

Gość vbfb
kup ; olejuszke; ,i wyczesuj szczoteczka z delikatnym wlosiem. u nas pomogla po ok tyg problem juz nie powrocil

Gość vbfb
zadne mleko zadna alergia ;/;/ ;Ciemieniucha to odrzucone komórki skóry oraz łój z gruczołów łojowych skóry. Nie jest znana jednak dokładna przyczyna ciemieniuchy. Ma to związek z tym, że w pierwszych miesiącach życia dziecka jego gruczoły łojowe są bardzo aktywne i istnieje ryzyko nadprodukcji tłuszczu. ; i juz .

Gość mi lekarz polecił smarować
oliwką - z dwa razy dzienniei super schodziło

Gość ciemieniuchha
aniu ciemieniucha nie jest od mleka na Boga, w jaki sposób by miała być od mleka? To problem z mieszkami włosowymi u dziecka i ma podłoże hormonalne (hormony matki krążą w ciałku dziecka) ale jeśli prócz ciemieniuchy występują dodatkowe objawy np problemy skórne (podejrzenie atopii), skaza białkowa itd to jest to powiązane z alergią. Nie wiem skąd ta teza o mleku. Zresztą nie ważne. Spróbuje dziś tej oliwy z oliwek i dodatkowo kupie coś z produktów aptecznych. Jeśli ktoś próbował jakiś aptecznych kosmetyków i jakiś mu się sprawdził to proszę o poradę, a ja dziś zaopatrzę się w oliwę z oliwek. To nie powinno dodatkowo uczulać dziecka.

a ile dziecko juz ma, bo dzieci często maja do 12 tygodnia życia a nawet dłużej, jedne maja trochę, drugie więcej, a do lekarza sie umów bo jak nie przejdzie do września to może trzeba to leczyć inaczej niż oliwką

Bo położne i lekarzy pediatrzy najlepiej chyba wiedzą nie ? Mi powiedzieli że od mleka nie wiem poprostu mówie to co oni powiedzieli. Ja bynajmniej mojemu smarowałam oliwka i dziecięcym grzebykiem wydrapywałam i znikło

Gość iwona-----
dziewczyny polecam krem z musteli i szampon a ciemieniucha zniknie w mgnieniu oka.

A jak lekarze i położne to mówia to widocznie coś musi w tym być bo z palca tego wzieli widocznie gdzieś był przypadek może z mleka czegoś dziecko nie przyswajało albo co

kurczenie moge sobie przypomniec ale nawet nie oliwką tylko kurde co jest bardziej tłuste od oliwki a tez kupuje sie w aptece

kurde zupełnie mi nazwa wyelciała z głowy bo to 12 lat temu stosowałam ale pomogło

o juz wiem parafiną spróbuj u mnie podziałało

Gość mama poziomki
polecam krem A- derma z apteki. Cena wysoka- ok. 55 zlotych za 200 ml, ale pomaga rewelacyjnie na ciemieniuche i inne problemy skorne malych alergikow. U nas ciemieniucha zniknela po jednym uzyciu, teraz profilaktycznie smaruje glowke malej raz w tygodniu i jest dobrze.

Gość vbfb
wyzej napisalam co masz kupic , wiec czego sie jeszcze pytasz , ;lekarz mi to polecil i jest sprawdzone

Gość vbfb
a cena to ok 24 zl

Gość vbfb
ciagle o tym pisze ;/

Gość hhjajajajjaja
a ja polecam maść clotrimazolum.... ta sama co na odparzenia czy inne stany grzybicze... mam 5-cio miesięcznego synka, miał straszną ciemieniuchę, tak nam doradziła lekarka, byłam sceptycznie nastawiona ale pomoglo. Dwa razy dziennie. Ona zmiękcia to no i po jakimś czasie znika ciemieniucha, ale trzeba być cierpliwym lub systematycznym. Warto spróbować bo koszt maści to jakieś 3 złote o ile się nie mylę

moj synek tez mial ciemieniuche. posmarowalam oliwka dla dzieci a kilku minutach zdrapalam miekka szczoteczka do zebow. zeszlo wszystko, synek mial czewona glowke i nie plakal,chyba sprawialo mu to przyjemnosc bo lezal spokojnie. moze go nawet ta ciemieniucha swedziala. teraz ma ladna skore bez ciemieniuchy i nawet jego wloski zaczely szybciej rosnac i jest ich wiecej. kiedy powiedzialm poloznej ta rozesmiala sie. nie powiedziala ze zle zrobilam.

Gość ciemieniucha to lojotokowe
zapalenie skory owlosionej i nie smaruj oliwka bo zatykasz pory i loj sie jeszcze bardziej wydziela i wtedy ciemienucha sie nasila myj w plynach emoilum oilatum wystarczy i przeczesuj glowke z czasem samo zaniknie