Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WesołyRomekkkkkk

własna działalność gospodarcza. Bardzo proszę o pomoc !!!!!

Polecane posty

Gość WesołyRomekkkkkk

Tak się złożyło, że będę mieć operację w lipcu, a nie jestem ubezpieczony. Rozważam wariant założenia własnej działalności gospodarczej. Wiem, że w przypadku pierwszej działalności płaci się składkę na ZUS 250zł przez pierwsze dwa lata. Moje kilka pytań: -po jakim czasie można zawiesić lub zamknąć działalność? - czy oprócz opłaty na REGON i wpis do ewidencji ponoszę jeszcze jakieś comiesięczne koszty? - czy moja działalność może nie przynosić żadnych zysków? - jestem zatrudniony na umowę zlecenie jak w tym przypadku będę się rozliczać? bo zawsze dostawałem zwrot z urzędu skarbowego?

Gość WesołyRomekkkkkk
nikt nic nie doradzi ?

Po pierwsze płaci się około 365 zł. Po drugie, ubezpieczenie przysługuje ci dopiero po miesiącach płacenia składek.Po szukaj ubezpieczeń przy bankach internetowych lub u ubezpieczycieli takich jak ZUS, Alianz itd.

Za założenie działalności gospodarczej nic nie płacisz. Kiedy zawieszasz działalność, chyba musisz płacić ZUS.

Gość WesołyRomekkkkkk
w przypadku NFZ trzeba wyrównać składki to będzie około 600zł

Gość WesołyRomekkkkkk
+ opłata za 1mc ponad 300zł

Gość WesołyRomekkkkkk
wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Pracuję na umowę zlecenie, niestety moja uczelnia nie ubezpiecza studentów :( może zarejestruję się jako bezrobotny. Pytanie tylko czy mogą dojść do tego, że już jestem zatrudniony w tym czasie i ewentualnie jakie mogą być z tego powodu konsekwencje ?

Gość za wpis do ewidencji
i numer Regon nie ma zadnych oplat

Gość WesołyRomekkkkkk
jakie wyjście będzie najlepsze już sam nie wiem co robić ... czy w przypadku działalności muszę opłacać składki przez rok ?

Gość WesołyRomekkkkkk
spoko tylko po jakim czasie od otwarcia można ją zawiesić ? i jakie są dokładnie składki za ZUS jeśli to moja pierwsza działalność ?

Gość odpo
skoro pracujesz na umowę zlecenie, to wystarczy zgłosić pracodawcy, żeby Ci zaczął odprowadzać składki na ubezpieczenie zdrowotne i wtedy bez problemu idziesz np. do szpitala