Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość freshmaker

propozycje książki

Polecane posty

Gość freshmaker

poszukuję dobrych, ciekawych książek nieważne z jakiego gatunku ważne by były zajmujące i nie banalne, jestem właśnie po maturach wiec może jakies "dojrzałe" nie bardzo mnie interesują. Proponuje podawanie tytułu książki i co obejmuje jej treść np.: historia o miłości, tajemnica, zagadkowe morderstwo czy coś w tym stylu (by nie zdradzać całej tresci książki)

Przeminęło z wiatrem, Carrie, Lśnienie, Katedra Marii Panny w Paryżu, Zbrodnia i kara, Wojna i pokój, Makbet

Gość freshmaker
dobra to może dodam jeszcze: OPRÓCZ LEKTUR :D

Gość freshmaker
wiem, chodziło mi o makbeta i zbrodnie i kare:)

to Makbet i Przeminęło z wiatrem to lektury, nawet nie wiedziałam, no cóż ciekawa jest Trędowata i Love story i Szkoła uczuć (gorsza wersja Love story)

Gość sesiii
Wspomnienia z domu umarłych Dostojewskiego - opisuje życie zesłanego za morderstwo na roboty drugiej kategorii, książki Harlana Cobena- jeśli chcesz się rozluźnić, ale jednocześnie przeczytać coś dobrego... większość opowiada o jakiejś zbrodni i drodze do rozwiązania jej, trudno się domyślić kto był winny, parę postaci ma ciekawe podejście do życia, może trochę niemoralne zależy jak dla kogo. Anna Karenina - dużo romansu i dramatu, ale opowiada o życiu w tamtych czasach i obyczajach i jak dla mnie o przykrej sytuacji kobiet.

Gość freshmaker
@sesiii: dzięki za wyczerwpującą odpowiedź:p

Gość 1121212
Pod kopuła s. kinga- małe miasteczko w stanie Maine- nagle pojawia się ni stąd ni z owąd kopuła nad nim ilzolując mieszkańców od reszty świata. Walczą o przetrwanie... "to" s. kinga- w małym miasteczku giną dzieci - sprawcą jest istota przebrana za klauna, zauważa tylko kilkoro 13- latków i rozpoczynają dochodzenie na własną rękę

Gość poruszenie_W_bokserkach
kryminały Cobena polecam.

Gość wszyscy sa szczesliwi
jak wygrywać walki duchowe W domu najlepiej - Scott i Kimberly Hahn Jest to książka opisująca ich pielgrzymkę - powrót do Kościoła katolickiego. zapiski z ars

Carrie - o dziewczynie której dokuczają w szkole, ona posiada zdolności nadprzyrodzone i się mści na oprawcach Cujo - o matce z synem uwięzionych w aucie atakowanym przez wściekłego psa

Gość nie wiem czy
warto jest sluchac i korzystac z tego co inni pisza. jakis czas temu tez szukalam ksiezek to poczytania, propozycje wzielam z tego forum i okazaly sie wielka porazka. jak widac jedna ksiazka moze podobac sie jakiejs osobie a drugiej nikoniecznie

Gość 1121212
wielki marsz s. kinga- Stu mężczyzn wyrusza na morderczy marsz. Jeśli prędkość marszu zawodnika zejdzie 3 razy poniżej 6 km/h, maszerującego czeka... smierc. Książka bardzo ciekawa i wciągająca. Podczas czytania śledzimy uczestników wielkiego marszu. Poznajemy ich życiorysy i historie, które często są bardzo zabawne, ale czasami ukazują porażki życiowe chłopaków. .. wyśig kończy się aż zostanie jedna osoba. Nie mogłam sie w ogóle od tej ksiązki oderwac.

Gość freshmaker
masz racje, każy ma inne gusta ale mysle że nie zaszkodzi popytać innych może jednak znajde cos dla siebie:)

Gość wszyscy sa szczesliwi
lubisz czytac o objawieniach to swienta pani fula Horak przychodzili do niej duchy i ona zapisywała co muwili o piekle i niebie tu masz prubke czyli opis piekła nieba i czysca http://www.taw1.republika.pl/horak.html

Mario Puzo wlasciwie wszystki w szczegolnosci Ostatni don, Rodzina Borgiow i Ojciec chrzestny Kwiaty na poddaszu J.D. Salinger Buszujacy w zbozu Ken Kesey Lot nad kukulczym gniazdem A. Sołżenicyn Oddzial chorych na raka Pani na Czachticach Schapelle Corby Jesli doczekam jutra

Ostatni don zbrodnia walka o wladze i wplywy milosc gangstera do pieknej kobiety zazdrosc rewelacja Rodzina Borgiow Aleksandr VI jego pontyfikat prekursor Ojca chrzestnego Ojciec chrzestny klasyka

Kwiaty na poddaszu chuba kazdy kojarzy chocby z filmu ksiazka cudo na maila moge wyslac

Buszujacy w zbozu z zpozoru banalne mlodego chlopaka wyrzucaja z kolejnej szkoly i ""buszuje"" przez kilka dni po Nowym Yorku jego wspomnienia o szkole siostrze niezyjacym bracie przeplataja sie z aktualnym zyciem

Lot nad kukulczym gniazdem na podstawie tej genialnej powiesci Keseya powstal rewelacyjny film jeden z 3 w historii ktory otrzymal 5 oskarow pokjerowych ksiazka rewelacyjna warto wiedziec ze autor aby uwiarygodnic narracje Wodza regularnie zazywal LSD

Oddzial chorych na raka czlowiek ktory ma wszystko rodzine pieniadze wladze choruje diaagnoza rak trafia na oddzial gdzie jego wplywy wladza niewiele moga pomoc otacza go smierc najblizsi odsuwaja sie stopniowo....

Jesli doczekam jutra fakty mloda dziewczyna zostaje niewinnie skazana na wiezienie Kerobokan najciezsze wiezienie swiata za rzekomy przemyt narkotykow na Bali Schapelle siedzi nadal w wiezieniujej losy sa tragiczne ma wyjsc na wolnosc w kwietniu 2024 roku jej codziennosc to przemoc gwalty narkotyki brak kontaktu z najblizszymi......wstrzasajaca tym bardziej ze prawdziwa historia

moja propozycja to "Intruz" Stephanie Meyer ksiazka opowiada o zyciu w przyszlosci, o milosci, o walce o milosc, baaardzo wciaga! kolejna to "Na ratunek" Sophie Hannah pokrecona historia pewnej kobiety ktora jest ludzaco podobna do kobiety ktora zostala zamordowana razem z dzieckiem. nie przeczytalam calej bo ine mam czasu ale tez jest dobra reka pisana:)

Pani na Czachticach troche historii troche fikcji Elizabeth Batory tefana Batorego okrutna krwawa grafka uzywajaca krwi mlodych dziewic aby zachowac wieczna pieknosc i mlodosc Jakie tajemnice kryl czachticki zamek>? Ile bylo ofiar krwawej grafki? jej dwa oblicza dla moznych przyjaciol dla biednych poddanych tajemnicza sprawa jej corki kim byl jje prawdziwy ojciec?