Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dietadukana

Dieta Dukana, proteinowa lub białkowa

Polecane posty

Gość dietadukana
To nie wchodź i tyle. Agnieszka a jakie jeszcze inne ciekawe przepisy masz?:)

wiesz co ja generalnie sobie sama te placki wymyslilam czesto tez jajecznice robie, ale biore piersi z kurczaka, do tego tez warzywa dodaje jak mam warzywne dni, pieczarki i pomidory przede wsyystkim jak nie mam jajek to biore mleko i otreby dodaje i to smaze, mniej wiecej ma taki sam smak mam tez ksiazke 350przepisow ale szczerze nie korzystam z niej nie mam tylu przypraw, nie mam tylu produktow, i nie mam tyle czasu zeby przygotowywac robie moze tez blad bo uzywam do kurczaka przyprawy do grilla ona ma sol ale ja nie umiem dobierac przypraw zeby kurczak smakowal normalnie a samego bez przypraw nie da sie jesc w ogole

Gość mala Mii
Dieta Dukana hmm jest ok jezeli stosujesz zasady podane przez Dukana czyli przede wszystkim picie conajmniej 2litrow plynow dziennie -pomaga to oczyszczac organizm. z tymi jajkami tez nie przesadzajcie sam Dukan pisze ze nie jest to zdrowe. Jezeli ktos chce stosowac ta diete to polecam formum dla dukanek na dieta.pl tam kobietki maja mase roznych przepisow na jedzenie dukanowe,slodycze,praktycznie wszystko mozna zastapic zarciem dukanowym.

Gość dietadukana
Ja używam jedynie soli;) Jak na razie nie sa mi potrzebne zadne przyprawy;)

wlasnie soli poiwnno sie unikac bo zatrzymuje wode w organizmie ja duzo pieprzu i papryki uzywam ale czasami po prostu pasuje cos o innym smaku zjesc w tej ksiazce ktora mam jest duzo przepisow na rozne ciasta, placki ale ja nie mam czasu wlasnie zeby stac i czekac az sie upiecze, nie uzywam tez slodzikow ani zadnych aromatow a tu jesli chodzi o ciasta to sie nie obejdzie niestety

Gość mala Mii
sol zatrzymuje wode w organizmie. w dukanie nie stosuje sie soli praktycznie wogole

Gość dietadukana
Ale ja nie stosuje jej w duzych ilosciach.

ale to nie musza byc male ilosci generalnie chodzi o to zeby w ogole nie uzywac pieprz albo papryka pobudzaja metabolizm, dlatego powinno sie tego uzywac

przeciez tam trzeba ryby jesc ktore sa tluste i bogate w tluszcze:o nie wiem gdzie przeczytalas ze nie moza ryb jesc kolejna sprawa to warzywa, jak sie nie zna zasad diety to sie pozniej takie pierdoly wypisuje przeciez sa na zmiane dni bez warzyw i dni z warzywami dzialaja na zasanie 3/3 albo 5/5 kiedys gdzies tu na kafe przeczytalam rade ze dieta dukana to trzeba jesc tylko to co na fazie uderzeniowej np 20dni az sie schudnie :o i pozniej ktos takie bzdury czyta i pisze pozniej opinie jakie to niezdrowe itp

Gość pulpetowa dama
A węgle? Czemu nie napiszesz o węglach? Przecież ich brak wyłącza mózg :D

zreszta jak opiera sie glownie na miesie? ja mieso jadam raz na 2, 3 dni a serki wiejskie, jogurty, owoce morza, twarog, serek homogenizowany, otreby, mleko, plus warzywa wiec jakie glownie mieso?

Gość pulpetowa dama
A ile tych ryb zjadasz dziennie? I skoro tłuszcz jest dozwolony, dlaczego smażysz placki na teflonie bez tłuszczu? Dlaczego wszystkie produkty Dukana są wyjałowione i pozbawione tłuszczu?

Gość SFD
Moje odchudzanie wyglądąło tak:pierwsze 3dni samo białko, potem 3dni białko+warzywa.Potem tydzień włączyłem trochę pieczywka.Po kilku dniach od zaprzestania diety zaobserwowałam przeciągające się rozdraznienie,zapadnięcie sie policzków, wysuszenie skóry, włosów, spojówek oraz rozrzedzenie tkanki mięśniowej na tricepsach i udach. To jest tragedia - po prostu wisi ciało.I tak zawsze miałam na trisepsach luźne ciało-pomimotego, że ćwiczyłam regularnie na tricepsy, ale zawzsze zamiast tri rosły bicepsy.Takie mam ciało, ale ta dieta "zjadła"mi mięśnie. Przez jakis czas nie chciało mi sie wierzyć, że to ta dieta spowodowała w/w objawy. Powtórzyłam więc ją za kilka m-cy i znów to samo - sucha skóra, spojówki, wypadania włosów. Na szczęście w porę się opamiętałam i przeszłam na dietę niełaczenia.Jest mi super.jem wszystko w granicach rozsądku. Jedyna zaletą diety dukana w moim przypadku jest to, że zmniejszyła mi się objętość żołądka i szybciej się najadam oraz nie jem słodyczy.większość słodyczy jest dla mnie za słodka. Wnioski wyciągnijcie sami.

bo tluszcz zdrowy a nie olej widzisz roznice? jadam duzo ryb, co drugi dzien minimum tam sa tluszcze mowilam ze wegle sa np w otrebach, nie potrzeba jesc czekolady zeby dostarczyc wegli zreszta jak patrze na sklad hogurtu czy serka wiejskiego, jogurt ma np 4g cukru i 3 tluszczu, wiec jakies cukry dostarczam tak samo z reszta no i te warzywa

ciekawe ze po 6dniach (bo tydzien z chlebem nie licze) naszly takie objawy a czy wczesniej mialas badania w normie? zero oslabienia organizmu, zero problemow?

Gość o zakwaszeniu organizmu
http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dzial=33&dzial2=188 Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną. Jeżeli jesteś zakwaszony organizm wyraźnie to komunikuje. Jedną z pierwszych oznak są ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi. Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Objawy zakwaszenia Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek. Poniżej wymieniamy jedynie główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie. 1. Przewód pokarmowy Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego. 2. Mięśnie - stawy Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm. 3. Skóra - włosy - zęby Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis. 4. Układ metaboliczny Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu. 5. Układ sercowo-naczyniowy Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca. 6. Cały organizm Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu. W jaki sposób dochodzi do zakwaszenia? Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym.. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów. W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Im więcej jest uwolnionych jonów H+, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa, im kwas jest silniejszy. Zasady są związkami, które w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH-. Jony OH- mają zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w ten sposób kwasy. Pozostający w roztworze nadmiar jonów wodorowych (H+) powoduje jego zakwaszenie. W tabeli poniżej przedstawiono prawidłowe wartości pH niektórych płynów ustrojowych.

Gość pulpetowa dama
Czyli oleje są beee... a ryby cacy? Ok. A jak przyrządzasz rybę. Gotujesz czy smażysz, zjadasz na surowo? Rozumiem, że tłuszcz z ryb jest dostarczany organizmowi co drugi dzień, a co drugi jest go pozbawiony? Zjadane serki są odtłuszczone (light) czy pełnowartościowe?

olej ktory dajesz do smazenia, ktory w sklepie jest za 5zl na pewno jest zdrowy :O nie wdaje sie w dyskusje bo zaraz uslysze ze jestem glupia, pojebana itp, mam swoj rozum i wiem co jest dobre dla mnie nie mam problemow ze zdrowiem, a warzywa dostarczam, prosze doczytac na czym na dieta polega bo widze ze wiekszosc osob mysli ze je sie same jogurty i piersi z kurczaka zegnam doinformowane towarzystwo

Gość a ja wam polecam te ksiązke
Odchudzanie bez odchudzania Stefania Korżawska

Gość pulpetowa dama
Szczerze mówiąc - jestem nowa w temacie. Wszyscy znajomi na Dukanie i już nawet odchudzają tak małe dzieci... Trochę przerażające...

Gość pulpetowa dama
A zauważyłaś, że obok oleju za 5 złotych, jest też oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, masło, smalec... No, chyba że u was nie ma... bo u mnie w sklepie jest. Mają nawet spory zasób margaryn, ale nie polecam - to straszne dziadostwo... I jak z tymi serkami? Light czy normalne?

Agnieszka rower już kupiłaś to idź jeździć a nie!! Z chłopakiem się rozstałaś i jak śmiesz na kafe sie udzielać KPINA NA rower!!!

Gość mala Mii
light. zazwyczaj te majace do 3%tluszczu aczkolwiek jak zjesz te z 5%tl.to tez sie nic nie stanie,oliwa oczywiscie a rybe najlepiej upiec albo teraz zgrillowac

Gość pulpetowa dama
Już o tym wiem. Imaginuj sobie, że ostatnio Dukające panie zwróciły mi uwagę, że jem niezdrowo. Przyznaję, salceson nie jest najwartościowszym produktem, ale go zwyczajnie lubię, a nie powinnam. Nie dosyć, że grzeszę, to mam czelność być chuda ;) Mała Mii A dlaczego bierzecie ten odtłuszczony? Czy tłuszcz z sera jest też niedobry? Podobnie jak olej?

Gość mala Mii
Kochana z jakiego sera? sera nie wolno chyba ze zrobisz go sama. wolno za to serki homo,jogurtowe i inne jezeli tylko nie przekraczaja tych 5% tluszczow. Uscislajac ja nie stosuje tej diety,jednakze przeczytalam sobie ksiazke Dukana,poszperalam sobie w necie w celu doksztalcenia sie w tej dziedzinie poniewaz zastanawialy mnie te kolejki, ogladajacych kazde opakowanie serkow wiejskich, pan w kazdym prawie markecie w moim miescie,oraz pierdo-lamento na stolowce w pracy. Nie powiem kusilo mnie cholernie,ale wyczytany przeze mnie fragment pozwalajacy pic w kazdych ilosciach cole 0% czy light w celu ograniczenia apetytu na slodycze troche mnie zastanowil. Wole jednak ptysia do kawy niz szklanke coli :)

Gość Sylwiand
Witam. Zanim moje kochane przejdziecie na diete najpierw poczytajcie sobie ciekawa ksiazka o odchudzaniu ,a konkretnie diecie proteinowej:) polecam: http://www.zlotemysli.pl/elektronicznaksiazka,1/prod/10016/dieta-proteinowa-pola-majkowska.html albo jeszcze jedna ksiazka tez o diecie: http://www.zlotemysli.pl/elektronicznaksiazka,1/prod/6320/dieta-surowa-ktora-jest-smaczna-sergey-karpov.html Pozdrawiam i powodzenia:)