Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość latynoska25

rotawirus czy trzydniówka-proszę o pomoc mamy, które z tym walczyły

Polecane posty

Gość latynoska25

kochane mamy, moja mała od jakiegoś tygodnia straciła apetyt, bardzo mało je, robi lużne, rzadkie kupy, jest ich więcej, strasznie płacze i dużo ulewa(być może to wymioty-nie widziałam niemowlęcia wymiotującego więc nie wiem).Miała też przez jeden dzień gorączkę 38,5 stopnia.Lekarka twierdzi,ze to rotawirus, dała tylko smekte i kazała dopajać.Ja już sama nie wiem czy to to, dziś 4 dzien a ona dalej strasznie płacze na brzuszek bo sie spina i ulewa potwornie i nie chce jesć. Co ja mam robić?jak wasze maluchy to przechodziły?Moja ma 5 miesięcy.

Gość Azure...
Rotawirus mozna stwierdzić po badaniu kału, więc tak na oko lekarka tego nie mogła zdiagnozować. Moze miała na myśli nieżyt jelit lub żołądka. A trzydniówka, jak sama nazwa choroby mówi, trwa trzy dni, objawia się gorączką, a później wysypką, więc to nie ma zbyt wiele wspólnegoz objawami twojego dziecka. Ja myślę, ze to "jelitówka" jak nie przechodzi, idź ponownie do lekarza.

Gość Azure...
Acha, jak to potrwa jeszcze parę dni, poszukajdzie dobrego gastrologa, bo może to byc też refluks.

Gość latynoska25
Azure-moja mała ma refluks ale aż tak pod ciśnieniem do tej pory nie ulewała..gorączki nie ma od 3 dni, miała tylko w poniedziałek, kupy robi 2 dziennie rzadkie, nie jest odwodniona bo lekarka twierdzi tak, i wymioty jakby się zmiejszyły.Ile to może jeszcze potrwać-dodam,że byłyśmy na oddziale z innego powodu i pewnie tam to cholerstwo załapała:(

Gość Azure...
No tak, po szpitalu to faktycznie mogła załapać rotawirus. Albo refluks jej się nasilił, albo to wszystko razem daje jej tak popalić. Moja córka (miała wtedy 5 lat) męczyła się z rota ponad 2 tygodnie, ale przechodziła go razem z anginą i dlatego był późno wykryty. Lekarz myślał, że wymiotuje przez chore migdałki i dopiero po 5 dniach, odwodniona, trafiła do szpitala. Po tygodniu leczenia było ogólnie ok, ale luźne stolce jeszcze parę dni się utrzymywały. Nie wiem, co ci poradzić przy tak małym dziecku, ale na pewno nie podawaj zadnych nowosci do jedzenia, dodawaj kleiku ryżowego do mleka, a na obiadek ziemniaczki z marchewką, żadnych brokułów, groszku itd. Życzę zdrówka;)

Gość moj synek wyszedl w piatek
bylismy na oddziale zakaznym bo tam pracuje lekarka, ktora zlecila nam badania, mimo izolatki zlapał wirus chyba rotawirus, tez tylko raz mial goraczke czysci go 5 dni dzisiaj lepiej czyscilo go 1 dzien 4 razy drugi dzien 2 razy trzeci dzien 4 razy czwarty dzien 12 razy!!!!!! piaty dzien jedna stała kupa jedna biegunkowa dzisiaj bez kupy :/ nie ma apetytu ale synek pije sporo takze na oddzial nie poszłam, daje smecte i dicoflor, ty tez mozesz dicoflor podac przyszpiesza wydalanie wirusa z organizmu

Gość moj synek wyszedl w piatek
podobno trzyma okolo tygodnia ale jak widzisz dzisiaj u nas w 6 dzien poprawa, cos tam zjadł ale mało

trzydniowka to na pewno nie jest; przy trzydniowce goraczka sie utrzymuje co najmniej trzy dni, jest najczesciej wyzsza niz 38,5 i nie ma innych objawow; wyglada na infekcje wirusowa jelitowa, do tyg czasu moze trwac

Gość Mama Kacperka.....
Mój synek przechodził trzydniówkę i rota (zaraził się w szpitalu). Trzydniówka to na pewno nie jest, stawiałabym na rota. Jeśli jej nie przechodzi idz do lekarza. Podawaj też leki, żeby się nie odwodniła i niech dużo pije. Jeśli podajesz juz jakieś jedzenie to zrób marchwiankę.