Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość debbie1980

Czy do slubu moga byc paszporty zamiast dowodow?

Polecane posty

Gość debbie1980

Ani ja ani moj R nie mamy dowodow. Mieszkamy na stale za granica wiec nawet nie byly potrzebne i jakos nie bylo czasu wyrobic nowych. Po slubie wracamy do kraju i bedziemy wyrabiac dowody. Bedzie nowe miejsce zamieszkania i nowe nazwisko dla mnie. Czy ktos bral slub z paszportem? Wiadomo ze w paszporcie nie ma miejsca zamieszkania. Pytalam w USC i nie widza przeszkod, ale juz w innym pokoju sama kierowniczka byla oburzona, ze jak to my nie mamy dowodow, ze to obowiazek obywatelski i "prosze wyrobic", ale nie powiedziala ze nie mozmy wziac slubu z paszportem. Wyrobilabym ten dowod dla swietego spokoju ale zwyczajnie nie mam jak nie mam mnie w kraju. Bede tam tylko na tydzien w sierpniu gdzie juz musze zalatwiac papierki i potem znow w pazdzierniku na sam slub.

Gość w ambasadzie
Gdziekolwiek mieszkasz jest polska ambasada, trzeba tam złożyć wniosek. To nie taki wielki problem.

Gość debbie1980
no tak ale nam sie po prostu nie oplaca wyrabiac to raz. A dwa czy w ambasadzie mozna wyrobic dowod??

Gość w ambasadzie
no jasne, że można, w sumie konsulaty się tym zajmują chyba. Sprawdz. Wielu ludzie mieszka poza swoim krajem ojczystym i musi jakoś wymieniać dowody, jak myślisz wracają do domu przez pół Europy???Przecież jasne, że po to są placówki dyplomatyczne min. Ale za brak ważnego dowodu możesz otrzymać grzywnę, to nie jest zabawa.Chyba, że się zrzekasz obywatelstwa, wtedy nie musisz wyrabiać.

Gość impresja_12
Ambasady nie wyrabiają dowodów osobistych..skad ten pomysł. Niestety ale bez dowodu osobistego nie dostaniesz zaświadczenia... do zawarcia slubu. Istnieje domniemanie, że mogłaś zrzec się obywatelstwa..jeżeli masz ważny paszport to nie będzie problemu z otrzymaniem dowodu.. ale uchylasz się od przepisów i wszystkiego..w kazdej sprawie można Ci odmówić.

Gość impresja_12
I potulnie zrób ten dowód bo najnizsza kara w sądzie to 5.000 zł za nimanie dowodu osobistego i uporczywe uchylanie się ..nie stosowanie do polskich przepisów, którym podlegasz.

Gość parappapa
dostaniesz ślub bez dowodu. mój obecny mąż miał zniszczony dowód i jako dowód tożsamości pokazał paszport. nie było żadnego problemu :)

Gość ambasada
wspominałam o konsulacie...ciekawe jakim cudem moj chlopak mieszkajacy we Francji wyrobil sobie polski dowod, polecial do Polski myslisz?

Gość ty sobie jaja robisz autorko
czy jesteś jakaś niedorozwinięta w rozwoju? oczywiście że mają być dowody !!!

Gość debbie1980
dzieki wszystkim za odpowiedzi. Okazuje sie ze moga byc tez paszporty bez problemu

Gość impresja_12
ambasada ja nie myślę..ja to wiem :)

Gość luci118
to prawda dowód osobisty mozna wyrobić w ambasadzie,w konsulacie też tylko w konsulatach trwa trochę dłużej bo wszystkie sprawy przewijają się przez ambasadę