Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewelina Hanyska

Potrawy z kiełbasą w tle?

Polecane posty

Gość Ewelina Hanyska

Jaki kombinujecie potrawy z kiełbasy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość różnie to bywa
a konkretnie o jaka potrawe ci chodzi? Kiełbasę smaże z cebulom

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja np robie tak kielbase niewielki kawalek przekrawam na pol ale nie do konca smaze na patelni z cebula na koniec daje plasterek zoltego seraidealna do tego salatka z pomidorow tradycyjnie na goraco biala kielbase nacinam naczynie zaroodpoprnee smaruje cienko tluszczem ukladam na nim pokrojone w cienkie plasterki pomidory i cebule na nim kielbase i przykrywam taka sama warstwa warzyw wkladam na 180 stopni do piekarnika podczas pieczenia podlewam lekko piwem salatka na bazie makaronu i kielbasy kielbase np torunska kroje w kostke mieszam z wczesniej ugotowanym makaronem do tego jajko na twardo drobno posiekane cebula rownierz drobno posdiekana kukurydza majonez przyprawy papryka ostra ziopla do salatek sol zwykla pieprz ziolowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanki z makaronu i kiełbasy- maż chciałby to codziennie na obiad. Można wkroić do leczo, fasolki czy bigosu. Białą można zapiekać w piekarniku. Bardzo też lubię żurek z białą kiełbasą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miarka dobrze prawi :) zapiekanka z makaronu kielbasy cebuli czerwonej jajka i papryki zielonej lub czerwonej przyprawiona na ostro jest pyszotka ;) Co do leczo tez popieram :) Mozna tez kielbase pokroic w kostke usmazyc reazem z drobno posiekanymi cebulka i papryka :) do tego swiezy chlebek i jakas surowka mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mozesz tez naczynie zaroodporne posmarowac tluszczem na dnie polozyc ugotowany wczesniej makaron na makaron kielbase pokrojona wzdluz w cienkie plastry na to cebule najlepiej czerwona potem warstwe papryki lub pora lub pomidora :) zapiecz :) majonez wymieszaj pol na pol z kwczupem i polej te warttwy jakiesa pol godzinki przedf wyjeciem z pieca a tuz przed samym wyjeciem max 10 minut posyp startym zoltym serem najlepiej pikantnym polecam parmezan lub jakis plesniowy jesli nie masz a masz jakis zwykly np gouda nie szkodzi zetrzyj na tarce posyp a na wierzchu daj jeszcze papryke tzn posyp papryka ostra lub pikantna w zaleznosci od upodoban ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziemniaki surowe w plastry (średniej grubości) wykładam dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, na to ,dobrą kiełbasę w talarki,na to cebula w kostkę(warstwy doprawiam do smaku solą i pieprzem.(niedużo bo kiełbasa jest już doprawiona),na to cienkie plasterki sera pleśniowego i znów ziemniaki,kiełbasa ,cebula,ser,na wierzch ziemniaki i ser.i do piekarnika na 45-50 minut.Posypuję zieleniną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość można wykorzystać resztki
z obiadu typu ziemniaki, często robię takie bo akurat Zawsze ugotuję więcej do obiadu ziemniakow, kaszy, ryzu, makaronu itd a nie lubie wyrzucać więc kombinuje i z ziemniakow z obiadu robie oto takie proste danie z kiełbasą. Ziemniaki ugotowane kroję w plastry, cebule w drobną kostkę, kiełbasę w półksiężyce. Podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu cebulę, następnie kiełbasę a później wrzucam do tego ziemniaki i dalej smażę, przyprawiam pieprzem i ziołami (najczęściej bazylia albo zioła prowansalskie) i gotowe. Szybkie, tanie i smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Z kiełbasy grubej,szynkowej
pokrojonej w większą kostkę i podsmażonej na cebuli robię taki niby gulasz do ziemniaków pire + dobra surówka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Białą kiełbasę , to albo piekę w piekarniku, albo z żurkiem podaję,albo robię z pieczarkami.Pieczarki ok.0,3 dkg + cebula kroję w kostkę i podsmażam a następnie duszę do miękkości,dosmażam ,by woda odparowała,doprawiam solą i pieprzem.Z kiełbasy ściągam skórki,kroję wzdłuż na 2 części.Smażę naleśniki jak na krokiety ,na każdy naleśnik wykładam przeciętą wzdłuż kiełbasę białą okładam ją pieczarkami i zawijam(podobnie jak krokiety.Panieruję i smażę.Pycha z barszczem czerwonym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość różnie to bywa
całkiem ciekawa ta biała w naleśnikach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja mama w dobie kryzysu,kiedy wszystko było na kartki, kupowała mortadelę, kroiła w plastry kładła na patelnie z odrobiną tłuszczu chwilę smażyła z jednej strony,aż plaster "złożył" się w taką małą miseczkę,wtedy do tej"miseczki" wbijała 1 jajko, leciutko podlała plastry wodą i pod przykryciem podduszała, do momentu aż jajo się zetnie - wychodziły takie jajka sadzone w mortadeli.Do tego wkroiła szczypior i był kolacja albo śniadanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Margolka sprobuje super jajko sadzone w mortadeli do tego pomidor z cebulka albo szczypiorkiem i swiezy chleb pyyyycha :) narobilas mi smaka skarbie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzieki aniolku dobry duszku forum ;) buziakuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gulasz z kiełbasy śląskiej
lub podwawelskiej.Kiełbasę pokrój w talarki,cebulę w maleńką kostkę, pieczarki (łebki) w cienkie półplasterki.Wszystko razem podsmaż a następnie uduś do miękkości.W kubku rozrób ( szklanka wody) 1 łyżka mąki,4 łyżki śmietany 12-18% wlej do kiełbasy ,gotuj aż sos zrobi sie odpowiednio gęsty,jakby był za gęsty dolewaj małymi porcjami wodę.Podawaj z kartoflami albo kaszą jęczmienną:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biała kiełbasa
dobrze przyprawiona ,zawinięta w ciasto francuskie i upieczona w piekarniku:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Łazanki: Kapusta kiszona ,drobno pokrojona i ugotowana ,aż będzie miękka. 3 duże marchewki,1 duża pietruszka,1/4 selera,1 por (biała końcówka),1 duża cebula.Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach,pora pokroić w cienkie półkrążki,cebulę w małą kosteczkę , cebule i pora podsmażyć na oleju(ok 1/3 szklanki),aż się zeszklą, dodać resztę warzyw chwilę podsmażyć a następnie poddusić ,aż zmiękną.Smażyć jeszcze do momentu odparowania wody.razem z kapustą.Kiełbasę (śląską,podwawelską , lub grilową pokroić w średnie półtalarki, podsmażyć,aż się zrumieni.Ugotować makaron na łazanki.Wszystko razem połączyć,dobrze wymieszać,doprawić pieprzem ( sół jest już kwaszonej kapuście).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łazanki z kapusta
????:O:O:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łazanki z kapusta
z kiełbasa , ja pierdole :P!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiecie Wy co krzykacze? Podajcie jakis wasz przepis rade lub cokolwiek krytykowac kazdy umie ale dorazic to juz niekoniecznie ilez w was musi byc zlosci jadu frustracji zal mi was naprawde a od margolki wara wam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A z czym głupia krzykaczko?
łazanki jak nie z kapustą lub kiełbasą , Poczytaj tu ,może po raz pierwszy w swoim leniuchowym życiu coś ugotujesz, jak poczytasz linki i porady mądrzejszych od siebie.Bo pewnie nic nie umiesz , poza darciem mordy i żarciem gotowców,przekupo:p:o:p:o http://margarytka-kulinarnie.blog.onet.pl/Lazanki-z-kapusta-kiszona-kiel,2,ID399731108,n

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ta rozdarta przekupa
łazanki z kapustą -" z kiełbasa , ja pie**ole :p!- pewnie w życiu tylko to pier.... potrafi,krowa leniwa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kiełbasa do słoików- jako "smarowidło na chleb" 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej 1 kg golonek indyczych 1 kg boczku surowego lub golonki 3 gramy pieprzu mielonego 6 dkg peklosolu lub (dla przeciwników) soli 10 ząbków czosnku Mięso dzielimy na dwie grupy i trzymamy je pokrojone w innych naczyniach. - pierwsza chude bez błon i ścięgien kroimy na średnie kostki - druga ze ścięgnami i błonami i nieco tłuściejsze czyli boczek- też kroimy w średnią kostkę.Pokrojone kawałki solimy peklosolem i dokładnie mieszamy.Zostawiamy na 48 godzin w chłodnym miejscu.Grupy mięs przed soleniem ważymy i na każdy kilogram mięsa dajemy 2 dkg poklosoli.Po 48 godzinach chude mięso bez błon i ściegien mielimy na grubym sitku min.10mm.Drugi gatunek ze ścięgnami i tłuściejszy + boczek na cienkim sitku.Po zmieleniu mięsa przepuszczone przez cienkie sitko wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę, dodajemy szklanką zimnej wody i dallej dokładnie mieszamy.Następnie dodajemy do tego mięso grubo zmielone + świeżo zmielony czarny pieprz i czosnek drobniutko pokrojony nożem.( nie przez praskę).Wszystko długo i dokładnie mieszamy.Wkładamy do słoików i gotujemy 3 x po 0,5 godziny.Trzymamy w chłodnym miejscu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tu jest śmiechowy
fasolka po bretońsku z kiełbasą -Pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość BIAŁY OLEANDER
KACIA JAK TY CUDOWNIE WŁAZISZ DO DUPKI WSZYSTKIM DOSŁOWNIE BEZ WAZELINKI

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×